論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

想禁止工人偷用洗衣機方法?

我發現工人好似成日用洗衣機, 幾件衫都用, 請問有什麼方法禁止佢用?

大宅

Re: 想禁止工人偷用洗衣機方法?

kcm,

你意思係話你個工人偷用你嘅洗衣機來洗佢啲衫嗎?咁好簡單啫,你叫佢日日沖完涼之後,即時用手洗乾淨自己當天所穿過嘅衣服,佢洗完後實要浪出來的,咁你米可以睇到佢實情有無用手洗佢自己啲衫囉.

伯爵府

比一個裝衫籃妳工人,有一數量才可收開機洗衫,放在你看得見的地方。
Pet Society Email : [email protected]
Login Name : Wensi
Pet Name : Sweet

水晶宮

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

wensi,

係呀! 我係咁做, 但有時我放工返屋企見佢曬晒d衫, 咁問佢點解, 佢話係自己手洗(唔係好多), 因為我知佢唔鐘意用手洗衫, 所以我有d懷疑(不過唔證據), 但係我聽過人講可以用時間掣, 限住電源, set 左日間冇電, 佢就開唔到, 但係又好似唔係幾好, 只可以晚間洗衫, 有時想用都唔得. (因為個掣係洗衣機後面)

大宅

根本無得禁止架~~好似我個工人o甘,佢

男爵府

kcm 寫道:
我發現工人好似成日用洗衣機, 幾件衫都用, 請問有什麼方法禁止佢用?

我都唔鍾意o個菲佣幾件BB衫就開機洗,亦唔鍾意同佢o的衫一齊洗!

但!唔解唔可以俾佢自己"臭"夠一機衫洗?
BB同佢都好親密接觸啦?
要防佢唔乾淨?咁點防呀?

不如要佢衛生o的啦,佢嘴BB or 喂食咪仲污糟!

洋房

I also use this method. In addition, she must wash baby clothes in the morning 6:30am. So I can check before I go to work. Sometimes I can stop the washing machines to check (provided your washing machines also open at the top).

ballpen 寫道:
kcm,

你意思係話你個工人偷用你嘅洗衣機來洗佢啲衫嗎?咁好簡單啫,你叫佢日日沖完涼之後,即時用手洗乾淨自己當天所穿過嘅衣服,佢洗完後實要浪出來的,咁你米可以睇到佢實情有無用手洗佢自己啲衫囉.

大宅

如果禁止唔到,話俾佢用,但唔可以同我地�bb一起洗。會唔會好d?唔使防佢出招!

男爵府

畀面勳章

你可以係個電製到貼上有標記o既膠紙(e.g. signature),如果一用咪知囉,不過就麻煩D。

子爵府

各位媽咪,
我以前就會叫工人手洗番所有佢自己d衫, 但我發覺佢每次沖完涼先洗, 攪成大半個鍾, 阻住我地用廁所, 同埋諗諗下佢手洗仲驚佢洗得唔乾淨, 於是叩佢underwear 就自己洗, 面衫撈我地個d一齊開機洗!
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

大宅

我之前都叫佢用手洗,但每次洗親都半個鐘, 后來我叫佢儲埋一次過一機洗,慳番d時間。
:-D :-D :-D

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我個印印都有偷用,所以我決定下一個新印印上工時(5月尾到), 我就不教她用洗衣機,等我回家後自己開洗衣機,洗好後叫她"浪"衫及熨衫.你地話這樣得唔得?

男爵府

我都俾工人用洗衣機,叫佢自己儲夠一機先開.因為怕佢地用手洗仲唔乾淨,由其係牛仔褲同埋d厚少少冬天衫.用機洗一定要用消毒藥水.
Ding

民房

同意,我與你做法一樣.

首頁

尾頁

跳至