跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

寶寶儀,
有左決定咪好囉 唔係諗甘多野!已經決定左的話,就向前看 為前面既路作好準備
希望你一切順利!加油呀!
有時間就多D上黎

大宅

畀面勳章

原文章由 寶寶儀 於 08-4-27 16:13 發表
唔該哂咁多位媽咪~~

前日同老公傾過澳州既問題~~佢決左真係去~係移民去~~唔去探路啦~~
因為同姑奶傾左話,我老公一走,果3個月要養架車,濟擺係樹3個月成萬幾2萬銀~~又要俾錢我做家用,佢去一去 ...

我同老公而家都係sydney...我自己比較鍾意靜.....即係可以唔出街....日日係屋企都得的人....所以係sydney生活我都ok架....

我同老公都覺得係澳洲生活會好過hk.....將來我地有小朋友.....我唔想佢地係hk讀書...太辛苦啦......唔單止小朋友辛苦.......大人一樣辛苦...而且....係hk打工.....往往都要ot....工作時間太長.....根本好難有family day.....所以我地都希望留係澳洲生活

我自己本身英文都唔叻......普通應對ok....但係要去移民局問野/打電話去問題呢d....我都聽唔明.....多數都係我老公負責....其實而家好多唐人係澳洲......如果你住唐人區....e.g chatswood.....用英文的機會唔多.....不過我自己都覺得英文好重要.....唔通有咩事都要麻煩人地咩......就好似小朋友返學......你都要睇得明學校的
通告...所以基本的英文係一定要識....

我都好好彩.......有個姑奶係呢邊.....好多時.....佢都幫我地手....我地有咩唔知.....佢又會幫我地....不過我地係分開住架.....始終自己住會開心d....同埋相見好同住難嘛.....

男爵府

我住係墨爾本的BK媽咪嚟,路過呢度,
我本身英文都係好死,不過呢度的人真係好好的,佢地唔會介意,仲會就住你慢慢講添。
聽多咗,講多咗,就會好D啦

你地打算幾時過嚟呀?會住邊區?有時間過嚟我地個club都傾吓計啦!

複式洋房

我地屋企最近亦都討論緊我地應否移民(其實兩年之前都講過)~
老公就好想移民, 主要為左兩個仔, 同埋將來退休~
而我都好認同老公o既想法, 而且墨爾本都有幾個朋友, 但我就好多野唔捨得..............父母兄弟姐妹係晒hk, 最重要係老公係大陸o既生意放唔低~ 佢只可以久唔久過墨爾本得一得~ 如果無老公係身邊我可能會好sad~

睇見你地移民o既目的都係為左子女為左一家人多啲時間一齊~

我而家好難選擇~(或者無得選擇 ) (因為老公可能要去江西做野到時可能都係久唔久至返hk得一得~ , 如果係真咁佢應該要我地三仔"也母"移民)
應該呢一兩個月會知老公要唔要去江西............
希望結果唔會太難接受啦~

別墅

大家好,其實我都想過澳洲讀書,但只係帶我個仔(16個月),老公係香港做嘢,我想問下澳洲的幼稚園要幾多歲入學?其實我無朋友係澳洲,只係膽粗粗想試下,我英文都唔係太好,唔知攪唔攪得掂
大量嬰兒童裝

複式洋房

幼兒教育
家長可決定子女是否接受幼兒教育。有些兒童會於3歲開始學前班。大部份兒童也於5歲時開始入讀幼稚園。

中小學教育
根據澳洲的法律,兒童必須於6歲前接受教育。小學由第1年級至第6年級。一般學生於12歲完成小學。

中學由第 7 級開始至第 10 級。學生必須完成 10 年強迫性教育,將獲頒發畢業證書。而大部份學生畢業後都會繼續升讀高中 – 亦即第 11 和第 12 級。除昆士蘭省外,所有 12 級的學生均應考所屬省份的高考,高考成績作為選讀大學和學科的標準。

澳洲的中小學分為公立和私立學校。公立學校為政府開辦,提供免費教育給所屬區份的適齡學童(公民)。部份公立中學列為精英中學,以成績為收生標準,沒有區域的界限。私立學校大部份由教會開辦,政府亦撥款資助。一般而言,私立學校的資源較多,自由度亦較大。大部份的私立學校設有宿舍,本土生和海外生均可入住。部份公立學校亦招收海外生,由所屬省份的教育部統一安排。

由於沒有澳洲政府的資助,海外生無論就讀公立或私立學校,都需要繳付全費。海外生選讀私立學校較多。

原文章由 小木馬 於 08-7-7 22:30 發表
大家好,其實我都想過澳洲讀書,但只係帶我個仔(16個月),老公係香港做嘢,我想問下澳洲的幼稚園要幾多歲入學?其實我無朋友係澳洲,只係膽粗粗想試下,我英文都唔係太好,唔知攪唔攪得掂 ...

首頁

尾頁

跳至