論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好多媽咪曾經遇到既問題, 今日終於輪到我

今日個工人同我講, 佢個老公生腎石下個月頭要做手術, 要大約二千蚊港紙到, 但佢而家仲係o係還款期間, 每個月得二百幾蚊, 仲有3個月先至還曬, 所以冇錢番印尼比佢老公做手術。 一路講一路眼都紅曬, 就算係做戲都做得幾似, 可信程度都有70%。

我聽到佢咁講, 我即刻諗起呢度好多BK媽咪都討論過呢個問題, 諗緊佢會唔會呃我。 我同佢講我要搵agent傾下, 佢就話唔好講比agent聽, 佢話佢驚比人鬧。

我話, 你唔使驚, 只不過大家討論下而已, 我同佢講, agent亦同我講過, 如果有咩問題就要同佢地傾 (吹牛咁吹), 跟住佢都冇抗拒亦都冇反對。 我亦都表明話要同先生傾傾, 我話, 如果銀碼不大, 我幫唔係問題, 但如果銀碼大的話, 我就幫不上。 叫佢亦唔好嘗試係出面借, 跟住佢話, "我有問題我都同太太你講左先"。

如果咁既情況, 你唔借比佢都唔得.... 如果真係借的話, 我打算同佢一齊去做匯錢, 起碼知道d錢去左邊, 同埋出定封 "欠單"要佢簽, 表明於還款期後扣人工還錢兼每個月只放一日假代替。 同埋要話埋比agent聽佢向我借錢呢回事。 唔知各位媽咪有咩意見, 請賜教。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

侯爵府

Re: 好多媽咪曾經遇到既問題, 今日終於輪到我

Mummy

不係我黑心, 但係你個工人還好新, 連agency fee都未還晒, 萬一呢段時間佢不做又或者佢被你抄, 你借比佢d錢就凍過水, 因為佢有錢, agency都要佢還比佢地先啦.

還有, 千期不好係欠單上寫明每月只放一日假, 比左証據佢, 萬一第時佢告你不放假比佢就大鑊.

不如你問下agency, 可不可以用佢地身份借錢比佢? 最多佢要比利息agency甘解.

大宅

Mummy,

你有無問過你個工人,如果佢唔係來左香港做嘢,咁佢老公個病點樣醫呢?如果佢話會問親戚朋友借錢,咁佢點還呢?你最好問埋agent,夠境佢哋祖家啲醫藥費係唔係真係咁貴,有無平價醫療.

我成日都諗,點解菲律賓同印尼啲醫藥費咁貴,下下都要幾千港幣,要知道我哋嘅幾千,就等於佢哋嘅幾萬,如果真係要咁貴嘅,照道理佢哋啲菲律賓人同印尼人要死淨啲有錢人先至啱,真唔明.

仲有,張欠單,最好唔好寫要佢唔放假來代替還錢,你只要寫佢幾時借了你幾多錢,同埋幾時還或分幾多期還便可,至於放唔放假,你同佢協議便可,佢唔放假嘅,你就照補返錢畀佢,唔好寫落借據度,費事麻煩.

男爵府

hinhinmummy,

Thanks for your reply.
多謝你提醒我!

而家on the phone同agent傾緊....

還有, 千期不好係欠單上寫明每月只放一日假, 比左証據佢, 萬一第時佢告你不放假比佢就大鑊.

不如你問下agency, 可不可以用佢地身份借錢比佢? 最多佢要比利息agency甘解.

男爵府

2019新春慶豚圓

唔知呢工人係唔係講大話,我請了三個工人,二個工人來了唔夠五個月就話自己家人有病,要二千元看病.因為離佢

男爵府

多謝各位既回應, agent同我工人傾完之後再同我講, 佢地話2500蚊港紙做呢個手術價錢都算合理, 而agent方面亦唔會以佢地名義借錢比個工人, 我亦問過佢還錢果間財務, 佢地都唔肯將還款期推遲一個月, 點都要個工人還錢的, 佢地仲話: 我地有成萬幾個印妹, 如果個個都係咁就唔掂。

咁既情況之下, 我就唯有借比佢先, 但我唔會現兜兜比錢佢, 而係由我幫佢將錢匯過去, 到第8個月扣番 (而家已還左4次錢仲爭3次), 我已問佢囉左佢屋企人既銀行資料。 同時, 我會叫佢簽欠單, 到佢還左錢之後才退回。 不過我而家講就天下無敵, 講到尾都係博一鋪.....唉..

侯爵府

Mummy

Keep 住匯款單, 有mug依郁拿黎做証據.

水晶宮

2019新春慶豚圓

Mummy,
你都處理得幾好呀, 拖一拖個工人, 比D時間自己分析下同打算. 如果我有相同情況, 我都會借錢比個工人. $2500, 可以話唔係一個大數, 如果個工人 o既屋企真係等錢洗, 我就幫了她1 個忙. 若然比我知佢存心’握’ 我, 我只是損失$2500, 但個工人將會冇o左份工.

男爵府

我已經幫佢匯左錢過去佢屋企人既戶口, 兼o係張匯款單既copy (佢keep) 同origial (我keep) 簽曬名, 並寫上: "This personal loan of HK$3030 (30蚊係手續費) will be deducted from salary in 4 months." 其實我咁寫係有目的, "IN 4 months"即係我黎緊呢4個月是但一個月我都有權扣佢糧, 萬一佢呢幾個月玩野, 我至多唔出糧比佢offset番, 唔需要等佢還曬錢之後果個月先扣佢, 就算佢告我唔出糧, 我都有證有據在手。

birdbird, 你講得岩, 如果佢真係呃我的話, 我損失既只係3000蚊 (我借夠3000蚊過佢), 當做善事; 而佢損失既, 就係一份香港咁高人工既工, 同埋一個對佢好既僱主。

子爵府

Mummy,

你對個印印都算好架喇。
你亦不防提醒她,要俾多些心機去做份工。叫她環顧四週,她的姊妹沒有多少個,來港這麼短時間,個僱主會肯借$幫佢。

別墅

Mummy 寫道:
"This personal loan of HK$3030 (30蚊係手續費) will be deducted from salary in 4 months." 其實我咁寫係有目的, "IN 4 months"即係我黎緊呢4個月是但一個月我都有權扣佢糧, 萬一佢呢幾個月玩野, 我至多唔出糧比佢offset番, 唔需要等佢還曬錢之後果個月先扣佢, 就算佢告我唔出糧, 我都有證有據在手。

This personal loan of HK$3030 will be deducted from salary in 4 months. <<<<< IN 4 months>>>> means [四個月後]. For example, if the loan date is April, <<in 4 months>> means that she would return the money to you in September.""四個月後從薪水將扣除"".
One more thing, your domestic helper is an Indonesian. She will claim that she does not know English when she refuse to return the money to you.

Good Luck.

男爵府

乜in 4 months 係4個月後嗎?? haha, 我英文真係渣。 咁早知應該寫 "within 4 months"啦~ 事關我之前唔想寫得咁明, 諗住則則膊, 博佢唔係好識。

不過琴晚我老公一番到黎坐低之後, 佢好主動同我老公講, 話mum今日幫左佢好大忙, 我本身都諗住咁小既事無謂驚動我老公, 不過係佢主動講左出黎, 咁我都冇所謂。 我老公同我講, 一次半次幾千還可以, 起碼o係糧度扣, 你話如果幾萬銀就唔得啦, 容乜易走左去你都唔知去邊度搵佢。

男爵府

KK parent,

仲有, 如果佢當唔識唔比番我, 又點會呢, 我至多唔出糧比佢, 佢都吹我唔脹架嘛, 不過借錢比工人呢家野, 最好唔好有下一次...

大宅

Mummy,

我多口講句,你最好以後唔好再借錢畀你工人,我唔係話佢有心呃你,而係驚佢老公呃佢,乍病呃佢啲錢,印尼好多男人都係無本心的,我印印話嘅,到時佢老公唔要佢,佢又借左你錢未還,又要返去補鑊,咁到時佢會走路都未定.

仲有借錢就一定要納正式嘅借據,要寫明年月日,數目,各人嘅名字,要有身份証號碼,同埋要寫清楚還款辦法,同幾時還清,不可含糊,所用嘅文字,就要用借款人同貸款人熟悉嘅文字,即中文同印尼文,要有借款人,貸款人同見證人嘅簽名,千其唔好隱隱瞞瞞咁,唔好以為側側膊,要記住個工人都可以唔多覺的.

呀!仲有,千其唔好唔出糧畀個工人,來代替還錢,你應該出左糧畀個工人先,然後由佢攞啲錢出來還返畀你,如果唔係,就算佢借左你錢都好,個工人都分分鐘可以告你唔出糧畀佢,因為借錢同出糧係兩回事來的,你要小心啲處理呀.

首頁

尾頁

跳至