懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

你地生完之後點樣處理傷口?
你地產後食d咩補身or調理身體?

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

住院時, 沒有沖涼, 只抺身, 因為怕整到傷口. 期間都有 nurse 洗傷口, 但唔痛的.

到出院當日, 醫生會來拆走沙布, 用消毒藥水清理好後, 用防水膠布貼於傷口上, 咁返到屋企就可以沖涼. 防水膠布貼到第一次產後檢查, 見左醫生, 醫生會評估仲洗唔洗貼防水膠布, 通常都唔再需要, 咁就可以拆走埋佢, 從此唔洗再用野保護傷口.

我自己就過左12朝先敢食補品. 都係一般補品, 但陪月就日日都整雞咁滯...... 再耐小小就食鹿茸, 高麗蔘, 冬蟲草呢 d.

別墅

thank you!

我d家人話唔食得薑醋、雞酒等等, 係咪呀?

原文章由 moonychan 於 08-4-21 13:01 發表
住院時, 沒有沖涼, 只抺身, 因為怕整到傷口. 期間都有 nurse 洗傷口, 但唔痛的.

到出院當日, 醫生會來拆走沙布, 用消毒藥水清理好後, 用防水膠布貼於傷口上, 咁返到屋企就可以沖涼. 防水膠布貼到第一次產後檢查, 見 ...

大宅

我三個禮拜到(惡露清哂)先食你講果d野, 不過唔知我係唔係真係好虛不受補,
我食完個口爛哂, d飛 姿圍住個口黎生(入面), (後尾睇中醫, 佢話我太快食, 加上我果時係夏天, 燥得滯)
諗返起都覺得痛>.<

原文章由 MiniP 於 08-4-21 13:41 發表
thank you!

我d家人話唔食得薑醋、雞酒等等, 係咪呀?

首頁

尾頁

跳至