論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

新手媽媽想請工人照顧一個15個月大的bb和 屋企, 請問有無好的女傭公司介紹, 點樣(interview)工人最好 ? 請指教 !! thanks

禁止訪問

別墅

回覆 #1 mrs.hamster 的文章

我無idea, oversea會乖點嗎 ?
我吾介意train, 但最怕dirty和懶散. 聽朋友話菲律賓人好精(精過龍). 最重要是鍾意小朋友和有愛心, 請問點樣才可以test 到呢. 是不是有得interview (by face to face or phone)會好點呢 ? 請指教.!!

象牙宮

減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 開心吸收勳章

overseas 比較好, 最好一個僱主做三年或以上,agent 公司有好多都是話這個好呢個好, 找agent是我第一句問佢你們有沒有印尼自己學校, 因香港有好多都是在印尼買貨, 有好多資料是假的, 所以好講運氣

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

請工人真係講彩數,OVERSEA的應該會好D,不過都係睇工人的本質,我自己覺得你對佢好,佢會對你的小朋友好....將心比己嗎?

侯爵府

好媽媽勳章

Don't consider those without finish her contract.
And went to interview then when you are in 'lucky' peroid!

原文章由 Fionbrian 於 08-4-21 16:28 發表
新手媽媽想請工人照顧一個15個月大的bb和 屋企, 請問有無好的女傭公司介紹, 點樣(interview)工人最好 ? 請指教 !! thanks

禁止訪問

別墅

回覆 #1 mrs.hamster 的文章

多謝大家的寶貴意見, 我今晚去就去agency呢, 聽聞話好似自己有學校(我點樣才可以證明到呢?)我是不是應該找一些年紀大一點(around 30至35)有小朋友.和有外國或香港工作經驗嗎, 不過agency資借是不是好多都是假的 ???有無好的agency 可以介紹嗎.thanks!!

複式洋房

我第一次請工人,請左個連野蠻奶奶都話一流的工人.
這純粹是我個人意見,我試列舉出來,你可以參考吓:
  • 菲律賓人普遍智識水平高D
  • 年齡要介乎35~40,平時唔會打扮到成隻雀咁,樸素D
  • 最好有工作經驗,並要曾經幫同一僱主打工超過4~5年,證明:如果她做得唔好,人地都唔會請她留咁耐啦
  • 睇吓她的"Hobbies"一欄,鍾意平時做咩,我工人鍾意reading cook books,所以她煮野好好食
  • 唔可以太肥,中等或瘦身材都得
  • 睇video都唔夠,要同她有phone interview,睇吓她英文得唔得,同埋會唔會九唔搭八
  • house rules要清清楚楚,列明的東西一定要她遵守,包括不得借錢和借大耳窿等,否則即炒.要她答應並即場簽名
  • 最後亦是最重要的:祈禱,唯有天父知道每一個人.亦知道邊個對你最適合.
  • 我光顧的agent挺唔錯,值得介紹,如果你有興趣,可以告知你詳細資料

男爵府

原文章由 hugoashley 於 08-4-21 18:26 發表
菲律賓人普遍智識水平高D年齡要介乎35~40,平時唔會打扮到成隻雀咁,樸素D最好有工作經驗,並要曾經幫同一僱主打工超 ...

我都想要你AGENT D資料,可以PM我嗎?THX

大宅

pls pm me the information
thanks

原文章由 hugoashley 於 08-4-21 18:26 發表

菲律賓人普遍智識水平高D年齡要介乎35~40,平時唔會打扮到成隻雀咁,樸素D最好有工作經驗,並要曾經幫同一僱主打工超 ...

複式洋房

done. check your mail box pls.

別墅

可以教我點請好女傭嗎 ?

Hi Hugoashley,
Would you pls PM the detail of yr agency to me, tks.

大宅

Pls also pm me, thanks.
So you mean it is better to hire the one have exp. in hk?

複式洋房

I'll pm the info. for you later this afternoon.
Working experience is important, but working in HK previously is not a must. It's my filipino helper's first time to be in HK, but she worked in taiwan for 5 years. So she can speak mandarin, cantonese and english. She also learned how to cook chinese food there, so she's a very good cook too. 唔駛講其他餸,淨係火腿蛋治都可以煎到糖心雞蛋咁,好食過茶餐廳.

別墅

我在找agent 公司, 可以提供資料幫幫我嗎? Thank You!

別墅

回覆 #2 hugoashley 的文章

Dear hugoashley
多謝你的意見我會記住, 我都想要agency的資料可以pm 給我嗎 ?
想多問一句, 聽朋友話菲律賓比較假猾和動作多多, 會不會印印聽話點嗎 ? 但我又怕人家stupid教極都吾識, 請問邊個國家好呢 ?

大宅

首先要求我們政府給我們僱主多些保障先

咪只係識抽我們僱主稅, 外勞條例卻只保障外傭. 只怪我們無能政府只懂抽僱主稅但就無保障我們僱主. 外傭又要求加薪, 今次要求加至
$3780

有登報行動啦,另計劃遊行.. (去這個標題報名啦)

各位,
葉太已同某些婦女團體見面,並決定會在母親節前登報,亦計劃於母親節當日遊行(暫定,因要取決於人數,目標200-300人)

希望引起大家關注現時聘請外傭的雙職婦女困難.亦要向政府反映現時通脹對我們構成的沉重負擔..

希望各僱主能抽時間支持. 雖然母親節可能大家會有好多節目,但如能在當日遊行,意義會大好多.
大家可否抽約2小時支持下呢??

大家想想,唔上街,會有人聽到我地聲音嗎??只得外傭聲音.

p.s. 之前試過報名遊行,如大家有興趣,亦可在這版簽名確定.

大宅

Hi hugoashley ,

我都想要你個agent的資料, 想問請個工人幾錢到? 平均每月計

別墅

好贊成, 祈禱真係好重要的, 我生第一個bb的時候, 係將要請工人的時候, 我每天都祈禱請求神為我安排一個合適的工人幫助我照顧bb, 現在印印巳經來了兩年四個月, 一切也不錯, 我個仔也好跟佢, 不過都好跟我和daddy. 原本我也有不滿意佢嘅地方, 但係呢喥見到咁多mama嘅分享, 我發覺我工人原來也不錯了! 至少佢唔會黑面, 我話佢唔會頂嘴, 吩咐佢做嘢, 佢會講thank you! 平日吩咐佢做嘅嘢大至上都可以完成, 都算自動自覺, 唔駛我樣樣吩咐住, 對我個仔都有適當嘅教導, 但又唔會好恐鬧或打! 放假都會早晚幫我做減d嘢, 晚上回來會洗碗, 又無試過遲返屋企. 通病就係我地唔係屋企就會打電話, 不過都叫做有理我個仔, 唔會淨係怪住講電話!

首頁

尾頁

跳至