夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

前日係家中執野的時候,
請給我一點指示及提意. 謝謝
:-( :-( :-(

別墅

Re: 我發現老公去一樓一

guoguo
我覺得你係同你老公關係未明朗之前就唔好再要多個 bb, 如果你有朝真係同你老公分開 (當然大家都唔想見到呢件事發生 ), 你點去 take care 兩個咁細o既小朋友呢?
至於你o既婚姻, 唯一可以講o既就係 - 既然你未搵到証據佢真係有去滾, 咁或者真係冇呢, 雖然你心中會有條刺, 但係你為左一個有待証實o既懷疑而放棄一個完整家庭, 咁你個小朋友點呢? 我o既建議係再俾最後一次機會俾佢, 但係一定要佢保証唔再犯. 如果你老公係在乎你同 bb o既, 我諗佢已經得到教訓啦.
點都好, 希望你自己考慮清楚啦, 我相信冇人會比你更清楚你同老公之間的甜蜜同痛苦, 我地冇可能設身處地咁有你o既感受. 他人可以俾你o既只係意見, 最終決定同後果亦只有你去承擔. 睇在 bb 份上冷靜地同老公傾下啦!! 等你好消息.
枯藤老樹昏鴉, 小橋流水人家, 夕陽西下, 斷腸人在天涯.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

guoguo
首先, 你們要坐低慢慢傾, 睇下發生左乜野問題導致你老公想去偷食, 是否你們既性生活不協調呢.
另外, 要睇睇你老公係唔係一個誠實既人, 可能佢真係想下去偷食, 但真係冇去過呢.
照睇你老公應該都冇講大話既, 而佢又仍然愛你及你們既小朋友, 比多次機會佢啦
guoguo 寫道:
前日係家中執野的時候, 找到一個舊的公文袋, 裡面有一包大陸春藥, 一份2002年東方報紙裡面用營光筆highlight左30幾格一樓一鳳的廣告, 用幾張從電腦打印出嚟的咸網廣告, 全部address 都在離我家不遠的區份, 好明顯是拿住個地址, 準備食藥就去. (但其實佢無食這包藥, 只是開左)

我們結了婚只是4年, 結婚後覺得s 不很頻密, 結婚後不久便發覺他用133打電話, 之後同佢攤牌後, 他說不習慣婚後生活才這樣, 及後我再無發現. 現在又發現以上東西, 當然前晩同佢大發雷霆, 他說只是當時一時出現y-念, 及當時不習慣我生仔後的身體變化 (我生bb是開刀的) , 而這包春藥是咸書送的, 及說他此終一次也沒有去過, 現在這半年至大半年已沒有再這樣想, (他沒有留意我找到的這份報紙是2002年). 咁這樣說2002-2003年一年內只是想過, 一次都沒有叫過. 你係我會唔會信呢?

他是一個知識份子, 比我的慼覺是孝順父母, 他平日常常跟我一齊, 但工作上可隨意出去開會.
我前晚同佢講話要離婚, 因之前我已比過機會佢, 他叫我比多一次機會佢, 個仔唔可以無爸爸, 及不斷話重來無倣過, 只是plan 過. 而他說我們去家計會找人傾傾, 不要離婚. (我想他plan得咁detail, 同無去過都無分別)

我發現之後好不開心及流眼淚, 我的小孩見到我, 同我講ma ma, sorry, sorry.
我同佢結婚4年, 生了一個2.5歲小孩, 衣著追上潮流, 絕對不是一名愚昧婦人. 我之前重plan 左同佢生多個小孩. 我當然庝愛我的孩子, 及想生多一個小孩, 我不斷祈禱希望他能支持我的想法, 但我現在十心担心及猶疑 1) 應不應該比多次機會佢, 坦白說我已不大信任他, 同如何證實佢有無去叫一樓一呢? 2) 應不應該同佢離婚呢 ? 3) 而生第二個又好不好呢? 我最担心真的有一日比我發現佢有去滾已同佢離婚, 我照顅不到二個小孩.

同埋我覺得是神比我的指示給我找到的罪證, 已叫我不應生多一個小孩.

請給我一點指示及提意. 謝謝

大宅

1)可唔可以大家認真點坐下慢慢傾下,問題出向邊?可以找社工傾下解決的方法,旁觀者清。(難得他話要去找家計會,証明佢還有誠意去解決的)
2)離婚對小朋友來講是最不幸的,真的要想清楚!
3)事情未解決,懷著第二個小生命,對小生命是不公平的!

[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

洋房

我明白生多個小孩實在係一個不明智既想法, 所以我亦會唔會考慮生, (需然我好想, 但實在risky, 因我真担心佢對e樣野咁好奇, 實會去做一次, 然後一次又一次) 我昨日要求佢去做結紮手術, 等佢重想去滖. 佢說好, 沒問題但佢要我生多個佢就去做, 佢話這是兩回事, 就算紮了也可以去滾. 其實我也明白, 但我真想佢understand 想去滾係要有代價.

翡翠宮

guoguo:
你真係好傻呀!!!做結紮手術同去滾係兩回事黎架~而且要佢知道去滾係要付出代表價,咁個代價都無理由係去做結紮手術呀,都無關係既~
如果佢真係去滾,做左結紮手術仲啱涊,因為連袋袋都唔使帶呀!!!雖然會有機會染到病,但有時男人會貪一時之快感而唔帶都未定~
我都認同你的諗法既,佢plan得咁detail,咁同真係去滾都無分別,因為佢已經有呢個心想去滾,即使無去滾但係個心已經對你不忠,不過,如果佢真係無去過既,你又真係鍾意佢既,咪即管比多次機會佢囉!!!

別墅

我是男性, 但先指聲明, 我沒有去過e d 咁既地方
在我認識的男仕來說, 不是很多人去叫雞, 但實情多的是, 十個起碼有3-4個去過, 在香港, 十分常見 (我可不是支持佢地去)
男仕天生咸濕, 無嘜邊個未睇過咸 書, 咸 綱, av 碟....etc. 以我來說, 我時常去一些一樓一介紹綱站, 因為睇得多av碟, 想睇睇一些
有可能行過會見到, 近自己的風塵女子, 男人就是這樣吧, example : 坐車見到樣子好, 身材好, 的都會望多兩眼, 如女仕露點, 走光更加
會望, 就算你先生幾愛你都好, e d 情況, 男仕一定會望
就你的case 而言, 你先生有沒有去過e d 地方, 我不敢講, 但男仕心裡一定有一種狂熱, 對e d 野一定有d 興趣 (可能av 碟影響吧), 無的, sure 是遍你, 就算好好先生, 一樣喜歡, 只不過是思想上, 同行動上的differences. 我認為, 男仕結左婚, 一定唔可以有行動, (思想上一定有) 算吧! 佢話沒有, 就噹佢沒有吧,
你都不能驗證佢真的有沒有, 再講, 佢和你一起前, 你都不知佢有沒有同ex girlfriend 有經驗, 而家社會開放了, 不能單單去睇, 就算佢之前同你未結婚去
過一樓一, 比同ex girlfriend 分別大嗎? 最緊要是同你一起之後有沒有. 佢話沒有, 你不可能單單一張咸網廣告而段定佢有吧, 我覺得你應放開少少,
相信佢, 觀察佢之後有沒有去, 好過懷疑佢之前有沒去過.
題外話, 兩公婆生理上要協調, 佢可能想要, 你一些唔制的, 大家就就, 佢連睇咸網, 咸碟都少d. 滿足feeling 吧,
唔好再想啦, 正常地生活吧!

別墅

Totally agree...

[quote]你真係好傻呀!!!做結紮手術同去滾係兩回事黎架~而且要佢知道去滾係要付出代表價,咁個代價都無理由係去做結紮手術呀,都無關係既~
枯藤老樹昏鴉, 小橋流水人家, 夕陽西下, 斷腸人在天涯.

洋房

Dear bigironman17, 真係好開心收到你的reply, 因為真的想知道男人的想法. 其實一個星期前我老公已承認只去過3次 (但老實說我已不相信他). 他說在2002年去過, 但我found out 他在2003初也好似去過. 我令願hey 生我的小兒變成單親, 也不想日日懷疑他去滾, 每日打電話問佢去咗邊, 但佢不斷向我認錯, 及答應以後唔會再發生. 其實事情已不是咁simple, 只是e單事, 我同佢結婚後不久, 佢已不願意入房, 晚晚說要看波或睡不著遲些先入房, 後來我發覺佢晚晚打133電話及自我解決, 佢後來比我發現後, 就答應我以後不會, 我問他為什麼要這樣, 他想是不習慣結婚生活, 但過一牌又比我發現幾次, 及後再無發現.

其實我不知道打133是有什麼用途, 及倣什麼? 我想他不太喜歡與我make love, 我與他似同屋住多過夫妻, 從結婚後我兩越來越少, 現在差不多一個月才一次或二次 (我們只結婚幾年) , 或佢可能結婚前未拍過拖, 所以一次又一次行為出軌. 現在他跟我說他之前不明白結婚的意義, 及現在他明白他的責任, 他會以後做好不會再泠落我及會倣一個好father. 但我都好mao 盾, 他一次又一次係咁, 我重以為佢不太like 男女之間的事, 但是他只是不like 與我一起. 重有, 我又點能日日跟住佢, 或日日check 住佢. 我亦唔鍾意把我兩的愛情變成對方的 + 鎖.

bigironman17, please advise me what can I do. Thank you.

男爵府

我覺得你比多一次機會d小朋友吧...單親唔好架...d小朋友會好唔開心...成長都會冇咁好...如果仲有得傾..不如傾下!?
其實佢要自我解決都唔同你....會唔會你地小左d溝通呀?
我記得我之前老公都係咁~因為我太細個..唔識去了解..所以最後要分開...個女好無辜~~~三思呀

別墅

我不是專家, 只是講少少個人意見for 你reference 啦,
佢真係有去過, 又點會止3 次咁少阿, 去開實有條引吧, 好似睇咸書, 咸綱咁, 想睇就睇嫁啦, 越睇越想找尋新觀感. 你情況都幾ma 煩, 但未至去到離婚既. Just My opinion, 佢認去過, 總比唔認來得好, 至少你可攪清楚事情真相. 唔洗古古下.
其實佢打133, 自我解決 & 去一樓一.....等等, 會是你們結婚前已有 / 重話你們結婚後之間相處不協調引致 (你知啦, 現在男仕受日本av 影響深遠, 有一d 好核突既方式, 可能你滿足唔到佢咁唔正常既要求ma)
我覺得離婚不是一個好我solution, 唔計較你有個細路啦, 你離婚後, 有機會嫁給第二個更好的男人吧, 但你可保證第2個沒有去過一樓一嗎? 還記得我之前講過, 男人十個起碼有3-4個去過. 可能唔止, 除了你離婚後真的不會再嫁人, 否則, 同你現況差不多.
我從第3者眼光去睇, 你可原諒佢先,跟住你和你先生應該坐低好好傾傾, 要佢老老實實回答婚前& 婚後的問題, if 婚前已有去過, 即佢根本過著佢本來生活方式, 咁,一定要佢改啦, if 婚後先有, 你要佢要想出個問題在那裡 , 可否改改令至協調到. Of course 要佢唔可以再去啦. (我有一次我問我太太, 如果有日我做左對唔住佢既事, 佢會點, 佢好serious回答 "俾番3個不忠我" 佢這種回答令我十分難忘. 我係男仕點可容忍太太的不忠, 唯一方法, 我安份守己) ## just workable for me, don't follow ##

從一般男人angle 睇, 去一樓一只不過有性沒愛, 什麼dirty 都不理, 但耐何而家香港男仕好多都是這樣.

Please remember : just for your reference only!!

民房

你點呀?!
有了結論嗎?唔開心就傾下……

複式洋房

guoguo,

bigironman17講得好啱!字裡行間已覺得你到了自己不能解決的地步了!我諗你真的要認真同你老公傾下,睇吓佢係咪真係想用一個家庭來換佢在外既性須要?要佢好好的考慮清楚和決定日後你和bb的路怎樣?(千萬不要在大家鬧到hing hop hop個時決定喎) *一定要係大家都好冷靜同真係有心想去解決呢個問題時候*先好傾呀,否則,只會是各走極端,鬧交收埸,實有方面話:(咁咪離婚囉!)
唔到最後都唔好輕易放棄呀! good luck

複式洋房

guoguo,

叫你老公將心比已呀,問佢可唔可以接受你去叫鴨?又收埋好多大隻佬既相 ? 睇吓佢自己內唔內(夠)?

唔好諗咁多唔開心既事,多d回想曾經一齊既甜蜜, 心情好d,商量都會易d

複式洋房

guoguo,

好少入嚟呢度, 想搭下咀.

我唔係建議你離婚, 不過呢樣嘢我都接受唔到. 以前係公司見個一個男人, 佢成日去嫖, 成公司人都知. 但佢又plan同女友結婚. 覺得佢女友好慘. 你估佢結婚之後會唔再嫖 - 一定會. 老公有個同事, 仔大女大, 又係成日滾, 可知佢滾咗幾耐, 重返公司吹噓, 好賤. 佢老婆知唔知, 好難講. 佢(老婆)可以成日俾老公一個人去外國或大陸玩, 你話佢知唔知? 意思係, 有人會選擇忍同詐唔知. 呢樣嘢同性病一樣, 好難斷尾. 要好有決心先得.

啲男人以為自己大條道理去嫖:
1)老婆唔夠吸引 - 咁你又娶佢?
2) 老婆滿足唔到我 - 你認為自己滿足到老婆咩?
3) 男人係有慾望架啦 - 女人都有, 唔係碧咸邊有咁多FANS?

如果我老公咁做, 佢都有講笑咁問過我, 我話唔會離婚, 會同佢一樣去HAPPY. 你忍得我, 我就忍得你. FAIR.

好多嘢都可以SELF CONTROL, 你問你先生願唔願意用一個好家庭嚟交換一己之慾囉.

複式洋房

guoguo,

我想問你一個問題,你仲愛唔愛佢,如果你o既答案係愛,我覺得你應該比多次機會佢,如 bigironman17講(你離婚後, 有機會嫁給第二個更好的男人吧, 但你可保證第2個沒有去過一樓一嗎?),呢句說話你要想清楚,因為男人真係好多個都會想咁做,有句說話,我真係好相信(有邊隻貓唔食)!
我講講我o既故事比你聽,我 ex boy friend & 我老公(未結婚前比我發現o左)都試過去招妓,前者我接受唔到,當知道後者原來都有,真係好心痛,點解每個男人都係咁,係o米我好黑仔,所以成日撞到呢類人,但想深一層,佢o地性格分別好大,所以我覺得,係男人都有機會咁做,只係睇你好唔好彩!當時我真係接受唔到我老公所做o既行為,但我真係好愛佢,而且佢又答應我唔會再做,所以我決定比多次機會佢,以家我o地生活過得好好,而且仲生埋 bb o添!我完全明白你o既想感受,你心入面始終有條翅,而且將來又要擔心佢會唔會再去過!如果你係想信神,而且又想信今次你所發現o既o野,係神o既安排,咁你就要想信神係想你老公改過,你記唔記得聖經有呢句說話:「愛是恆久忍耐,又有恩慈,愛是不嫉妒,愛是不自誇,不張狂,不作害羞的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。愛是永不止息。」如果你愛你老公,請比多次機會佢,比多次機會自己,亦都比個完整家庭你的小朋友!

翡翠宮

傻B:
好奇問下~
你係咪結左婚之後先知你老公去過召妓???但你地結婚之前無討論過呢d話題架咩???如果結婚之前你知你老公去過召妓,你仲會唔會同佢結婚呢???
我都好明白你當時的感受,如果係我,我會接受唔到,但如果自己咁愛老公,當時真係會好痛苦,咁你地當時係點樣解決呢個問題???佢點樣令你接受到呢個事實呢???
我覺得你已經好成功踏出左呢一步,我相信好多女人都做唔到,我就係其中一個,好好珍惜吧!!!

別墅

guoguo,

首先我覺得最正確的方法是先找社工,如明愛

[url=family.caritas.org.hk]明愛,他們應該能夠給你專業意見。

我個人應為你只需要考慮一樣,就是你還能否和這樣一個人相處和生活下去。如個是不可以,每天你們都不會有好日子過,連你的小朋友也一定感受到,對他也非好事。否則離婚也非壞事,小孩不用每天看到你們吵吵鬧鬧。

大宅

guoguo,
咁多朋友比友比意見你
日答下啦

複式洋房

小manman,
這件事情係未結婚前發生o既,我亦都係未結婚前同佢傾過,最初我真係好心痛,亦都唔知自己應該點樣做,因為自己太愛佢,而且我同你一樣,接受唔到自己男友或老公去招妓,但呢一件事唔係第一次發生係我身上,我都講過啦,ex boy friend 都有去過招妓,所以我真係唔明男人點解咁鍾意同一個自己唔識o既女人做,我真係覺得好dirty,咁dirty o既行為都可以去做,同將自己o既性器官放係公

首頁

尾頁

跳至