母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

終於餵人奶到1歲啦!

只係好鬼開心舒發1下啫!這1年來的經歷眞係有苦亦有樂(不過樂好似多d喎!) 係頭3個月簡直係苦過dd,但過了後就開心到飛起!
我希望可以餵到佢到??歲,直到佢唔食!
希望與其他母乳媽咪 / 準母乳媽咪互相support同"估"勵!

大宅

Re: 終於餵人奶到1歲啦!

Xanthe,

恭喜你呀!
最初我只計劃餵半年,後來在各位母乳媽媽support下,我決定要餵到一歲.
而家,我想我不設上限了....

雖然愈餵愈開心,但都要犧牲呀!
已經很久沒有嚐過........我心愛的魚生.

大宅

我都係啊! 我從未想自己可以餵到咁耐, 當初仲自為只餵到1個月到! 點知又比我做到, 仲越餵越開心lei!! 咁大個女都未試過做一樣野令自己覺得咁叻架! 希望可以更多人支持母乳!

男爵府

首先要恭喜Xanthe呀 :-P :-P :-P 我初頭諗住餵三個月,跟住不知不覺咁過渡,之後set 六個月,依家我囝囝已經六個半月大喇,我都同大家一樣不設上限,我相信一定得做得到o既

別墅

我覺得餵人奶可以用上癮來形容,最初都係諗住餵三個月,之後就半年,依家快9個月了.

子爵府

醒目開學勳章

ctf1029 寫道:
我覺得餵人奶可以用上癮來形容,最初都係諗住餵三個月,之後就半年,依家快9個月了.

Agreed.

複式洋房

恭喜妳
我都好希望自己能有一日"餵人奶到1歲" :-P :-P :-P
宜家餵過左三個月已經覺得好enjoy同埋満足感,所以會繼續 俾囝囝最好的食物!

祝身体健康

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

嘩! 拉炮慶祝~~~~~~

歷歷一歲啦! 昨天生日快樂啊!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

子爵府

醒目開學勳章

Glad 寫道:
嘩! 拉炮慶祝~~~~~~

歷歷一歲啦! 昨天生日快樂啊!

Thanks, Glad.

大宅

Xanthe:
時間過得真快,想不到一轉眼歷歷已經滿一歲了。還記得721聚會時僅三個月大的歷歷,那一頭「衝冠怒髮」 ,還有你們那班沙士期間生bb的媽咪在討論分娩時有沒有戴口罩....
突然很想搞一次721聚會一周年紀念。

子爵府

醒目開學勳章

譚媽媽,
時間過得眞快,轉眼就1歲!721聚會仍好似剛剛的事,好似曾參加這次的媽咪仍餵哺母乳! 好似仍未有人放棄喎!

突然很想搞一次721聚會一周年紀念==>好呀!不過這日係星期三!

ps.你近來身體好嗎?有冇再嘔?take care.

大宅

Xanthe,
恭喜歷歷一歲生日快樂

我都係好開心可以餵母乳餵到而家,I am very proud of it.

Xanthe 寫道:
突然很想搞一次721聚會一周年紀念==>好呀!不過這日係星期三!

GOOD IDEA!!!!

大宅

Xanthe:
恭喜你呀! 其實應該恭喜歷歷, 得到成年優良食品源源不絕咁供應!!!

pc9:
戒魚生時, 感覺好似仲有排等, 原來眨下眼就過去, 你今日少少堅持同少少忍口, 將來一定不會後悔的! 努力呀!

gigiso, fi-fi, ctf1029, CCbaby, 大BB:
大家都好叻女呀! 繼續努力呀! 我就暫時功成身退啦......:-P

譚媽媽:
係呀, 你最近進展如何呀? 好掛住你呀!!

大宅

pc9 寫道:
最初我只計劃餵半年,後來在各位母乳媽媽support下,我決定要餵到一歲.
而家,我想我不設上限了....

Me too!

大宅

Why 戒魚生 during breastfeeding?

大宅

Xanthe:
謝謝關心,近日嘔少了一點,狀態也較好,所以有時也大膽地一個人帶兒子出街,但永遠是累到不似人形又非常後悔,所以星期六去油塘聚會我還在考慮要不要爸爸陪我去,幫手抱兒子。
Xanthe、大BB,721周年聚會,看大家何時方便,其實即使是星期三我也可以放假。

chingchingmom:
你也好嗎?算起來我們自去年11月至今差不多半年沒見了,何時又搞一次家庭聚會?

別墅

譚媽媽, 你有左啦, 哎呀, 後知後覺天 :-P
恭喜晒, 要保重呀!
你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

別墅

我也來插一腳啦
我仔仔4月27日就來一歲啦,好開心我可以半夜不用起身泵奶啦,可以一覺睡天光啦
回想這一年來,為了仔仔有足夠的奶奶喝,我經歷了多少個寒夜,在半夜起來泵奶,有多少次因為泵奶而冷親,病的東倒西歪還要起來泵奶,在公司面對大量的工作,永遠聽不完的電話,也要抽身去泵奶,還要面對乳線炎,奶量減少的壓力等等,一句話,餵母奶真是很堅辛,但靠著bk各位媽媽的支持,我堅持到現在,又看到仔仔活躍可愛的模樣,即使病了也生龍活虎的樣子,我感到很欣慰
一歲之後,我也會繼續餵的,除非仔仔不要我的奶奶啦,大家彼此勉勵喔!
你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

伯爵府

xanthe:

首先恭喜你努力了一年,又歷歷對你的辛勞有不負所望回報。大家繼續努力啊!
bb女 = 恩祺媽 :-)

子爵府

醒目開學勳章

譚媽媽 寫道:
Xanthe、大BB,721周年聚會,看大家何時方便,其實即使是星期三我也可以放假。

===>好啊!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊