意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 0|主題: 84835

吸煙者餵哺母乳... ...

大宅

國民生產總值:1329

吸煙者餵哺母乳... ...

4月 19日 星期一 02:05 更新

【明報專訊】問﹕我是吸煙者,我想知道會否影響我餵哺母乳。(原信為英文)

答﹕你選擇以最好的母乳餵哺你的寶寶,相信你必定十分清楚母乳的優越及無可取代的地位,而你擔心吸煙會影響母乳餵哺的疑慮亦是有根據的。

已有很多研究證實,吸煙的媽媽會透過母乳把有毒化學物質傳給嬰兒,影響他們的健康,導致他們有更大機會出現休克、嘔吐、腹瀉、心跳加速、煩躁不安等情

侯爵府

國民生產總值:24194

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 吸煙者餵哺母乳... ...

bryanmum
你bb真係好快就出世喎,
你係咪會餵母乳呢!
支持你! 加油!
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

大宅

國民生產總值:1329

冰極,

Thank you for your support!
我都想試下餵母乳! 但我老公好唔支持, 佢話會好辛苦我肯定頂唔順喎... ...

惟有等幾日BB出世後再作決定啦!

冰極 寫道:
bryanmum
你bb真係好快就出世喎,
你係咪會餵母乳呢!
支持你! 冰極 加油!

侯爵府

國民生產總值:24194

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bryanmum
你最好生之前決定到,比自己有心理準備嗎!
我都係差唔多生先改口話餵母乳架!

俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

子爵府

國民生產總值:11034

醒目開學勳章

bryanmum,
你一定要係生前決定,否則就會易放棄!你要有心理準備頭3個月你要24hrs on call,之後就好鬼舒服同enjoy!如果你眞想餵哺母乳,你最好生產後就要儘快埋身餵,餵大約1-2weeks就會上奶。
祝生產順利!

男爵府

國民生產總值:9345

Hi bryanmum,
咩你老公咁衰嫁,潑你冷水(講笑咋 )...唔洗驚,我地呢度會有好多人支持你嫁,你一定做得到嫁:-P

bryanmum 寫道:
冰極,

Thank you for your support!
我都想試下餵母乳! 但我老公好唔支持, 佢話會好辛苦我肯定頂唔順喎... ...

惟有等幾日BB出世後再作決定啦!

版主

國民生產總值:15824

2018勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

bryanmum,
放開懷抱吧! 豁出去吧!
一定要給自己機會, 經歷只有當媽媽的獨有權利!
一定要給寶寶機會, 享受最人性和天然的母乳權利!
最能保障寶寶的天賦權得以實踐, 一定是媽媽!
給信心吧!
如果寶寶在出生後72小時不吃任何食物, 也不是問題!
這話是姑娘告訴我的, 我就在兒子出生後不吃64小時的時光中, 是安心地靜候寶寶的第一口糧食------母乳!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.