論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:sochui 發表於 14-12-28 16:11 比高

原帖由 333s 於 14-12-28 發表
看外傭 心理....
佢覺得應分... 我地死定
佢感恩.... 做足... 比的甘心.
agreed. 我個工人初初做得幾好,幾個月後個人變晒好精。我試過俾多d錢 又買禮物又買衫,發現佢只係會喺送禮物嗰日做得好d, 之後變番舊時 仲越嚟越精。ai...

大宅

引用:我個仔同學比9000一個月請工人,我同事又比

原帖由 muimui1022 於 14-12-28 發表
我個仔同學比9000一個月請工人,我同事又比4800,吾怪得我四年走三個工人啦,原來我出手叫底

...
9000,佢係咪司機?
女傭唔會咁高!冇可能!

大宅

回覆:sochui 的帖子

市場係咁,我地打工都係咁,法例有最低工資,但唔會有最高工資。好質素嘅員工,通常價高者得。

男爵府

引用:我個仔同學比9000一個月請工人,我同事又比

原帖由 muimui1022 於 14-12-28 發表
我個仔同學比9000一個月請工人,我同事又比4800,吾怪得我四年走三個工人啦,原來我出手叫底

...
9k???唔信

大宅

回覆:ha-ppyday 的帖子

其實都係架,我朋友比$5000,再加每逢節日生日1~2k,但我只比法定,半年bonus$1000,一年$1500,完約就$2000,每次佢唔放假就比$200,雖然我姐姐已好開心,但暗地裡我都驚佢唔做,諗住完約加多$200~$300比佢,同埋bonus都加d

別墅

回覆:原來有好多僱主比多過法定薪金

我畀禮卷,額外假期,送佢學整餅,又買衫,廚房用品,專業焗爐,佢又開心,我又有口福。
總之,係好既,咪值囉。
唔好既,無咁既必要。

象牙宮

sparklylemon 發表於 14-12-28 22:39
agreed. 我個工人初初做得幾好,幾個月後個人變晒好精。我試過俾多d錢 又買禮物又買衫,發現佢只係會喺送 ...

對方不領情, 你無謂再做... 是吧. "付出零回報, 还受氣.... 自己又非白痴?? or 活該 (自己選擇)

我敢言, 任何雇主估 "我和工人有仇" 哈哈..
細心"觀察" 外傭100日, 顯露出, 一年內包你有體會.
愛玩手机雇主, 除外...

外傭本質, 並非通過" 物質" 改好...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

thankyoutina 發表於 14-12-29 08:44
我畀禮卷,額外假期,送佢學整餅,又買衫,廚房用品,專業焗爐,佢又開心,我又有口福。總之,係好既,咪 ...

送佢學"整餅"... 學費你交. 學識了整餅, 是她, 不是自己.... 你永遠都唔識?
反正你有的是$$$. 去買不更好?

好奇心, 想知原因? 因 "懶"/忙? 學餅用英文教學, 你有困難...

價值觀 很特別.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我畀禮卷,額外假期,送佢學整餅,又買衫,

原帖由 thankyoutina 於 14-12-29 發表
我畀禮卷,額外假期,送佢學整餅,又買衫,廚房用品,專業焗爐,佢又開心,我又有口福。
總之,係好既,咪 ...
好老板good idea
我都提議下我媽咪個好工人出去上下baking class 先。佢煮食好最大得益都係老板。

男爵府

9k人工可能係唔比工人留宿,咁僱主會比多d佢出去租屋主+車費。雖然犯法,但好多外國藉僱主都咁做,不過之前聽個d係收緊7k左右

水晶宮

我有個auntie,比個工人六千幾.
屋企只有auntie一個,仔女去晒外國,老公就長駐大陸做生意,屋企間中招呼朋友上來食飯唱K.
佢去邊度玩,包括歐遊,一樣帶埋工人去.
做佢工人,真係好歎!

水晶宮

sochui 發表於 14-12-28 16:11
比高的薪金可以,但她們的工作表現是否同樣提升呢?
應該說,肯比高D薪金,就多D高質素既比你揀.
因為有D做得好,前僱主已經比開5,6千的,唔會肯降價做4110.

水晶宮

thankyoutina 發表於 14-12-29 08:44
總之,係好既,咪 ...
呢D做法都好好
我無送佢去整餅,因為我自已識整,所以就間中教工人整,佢學左之後,就整比佢D教友食,之後回鄉,就整比佢個仔食.佢都開心架.

水晶宮

333s 發表於 14-12-29 09:19
我畀禮卷,額外假期,送佢學整餅,又買衫,廚房用品,專業焗爐,佢又 ...
On-job-training係一種福利及吸引員工留任的方式.
做開Management都會知道,
並不奇特.

複式洋房

個仔同學本來係請開2個工人打理三層村屋,其中一個吾做,請來請去都做吾長,留低嗰個加加吓就9k了

象牙宮

方方媽媽 發表於 14-12-29 17:31
On-job-training係一種福利及吸引員工留任的方式.
做開Management都會知道, 並不奇特.

that why those maids "choosy & picky" only want to work on job training employer.
or western employer
higher pay
more benefit

年薪 18万/ 卅万資物,
明顯 財力不足. 福利不足. 那求什么? 怎能仿學 ... 闊太們? 對不?
這可能不是分裂!

【晴報專訊】越南難民潮恐再現!

最近有報道 越南人偷渡增1.4倍 被捕後多聲稱欠債等原因,提出免遣返聲請留港,由於審核需時,部分人獲准擔保外出,然後從事清潔、飲食或回收業等黑工

理性討論交流者。

水晶宮

333s 發表於 14-12-29 18:34
方方媽媽 發表於 14-12-29 17:31
做開Management都會知 ...
誰年薪18萬?
"財力不足,福利不足,那求什麼" 講緊咩野?
講講下,講埋越南難民,又關越南難民咩事?

象牙宮

方方媽媽 發表於 14-12-29 18:45
誰年薪18萬?
"財力不足,福利不足,那求什麼" 講緊咩野?
講講下,講埋越南難民,又關越南難民咩事?

外傭申請者 年薪18万.
政府沒修改吧. (我沒看有冇更新)

申請者
財力不足, 無法提供 好福利, 高待遇 比外傭...lol 所以 accept 外傭 差.
" 鬼叫你穷"

18万年薪怎會是你呢? .... 你不止. 也不想知.
你沒看報.... ? 越南難民來HK 搵食.

理性討論交流者。

水晶宮

333s 發表於 14-12-29 18:53
外傭申請者 年薪18万.
政府沒修改吧. (我沒看有冇更新)
周星星金句:
真係估你唔到

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:333s+發表於+14-12-29+18:53+外傭申

原帖由 方方媽媽 於 14-12-29 發表
周星星金句:
真係估你唔到
雖然你對姐姐好唔代表姐姐一定對番你好。但先入為主,對傭工充滿敵意就一定請唔到好工人。工人識多d嘢,工人有得益。不過老板都獲益不少啦。自己得一對手,點善用工人幫你,等自己多雙手先至係王道

方方媽媽    發表於 14-12-29 22:27

首頁

尾頁

跳至