想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一胎時試了8個月都未能成功,當時的cycle大約是41天,可能是第一次嘗試,所以未能掌握自己身體的變化及排卵的狀況吧!
上次剩量體溫而bingo了囝囝的情形是這樣的:
cylce 41:
Day Temp
13 36.3
14 36.2
15 36.3
16 36.2
17 36.2
18 36.4
19 36.4
20 36.0 do do
21 36.0 do do
22 36.3
23 36.1 do do
24 36.0
25 36.2 do do
26 36.3
27 36.3 do do
28 36.8 do do
29 36.8
30 36.8 do do
31 36.6
32 36.7
33 36.8
34 36.7
35 36.6
36 36.9
37 36.8
38 36.7
39 36.8 Confirmed bingo
40 36.8
41 36.8
42 37.0

其實我生完之後,cycle已由41日變回大約35-37日,而且這已經維持了超過一年時間!所以今年1月開始想有BB,那我便抓緊了第21日左右同老公dodo!點知2月的cycle突然變了33日,亦即係do do 既時候已經miss左排卵既日子!所以我就貪得意買D仔試試,因為怕自己的cycle混亂了,do do錯了時間!加上D仔可以知道do do 的時間,免得哂心機、哂精神同時間嘛!
今次,我試D仔時是這樣的:我假設自己的cycle會是在day 33和day 37之間,所以我在day 15開始用D仔,當時我check到的線是很淺色的,簡直似水印一個,加上我聽聞有人會一直出現淡線之後變為無線,所以我都不敢旨意D仔,心諗:咦!"哂"錢買o左但係唔work tim,惟有當自己係around day 19 -- day 23之間排卵啦!諗住努力至day 25,因為保險D嘛!點知day 26 D仔突然出現極深色線,所以惟有再努力多一日,在day26之後就沒有do do 了!以下是我量體溫及各種情況的記錄:

Day Temp
7 36.3
8 36.5
9 36.4
10 36.4
11 36.2
12 36.4
13 36.5
14 36.3
15 36.3 d仔(無色)
16 36.3 d仔(無色)
17 36.5 d仔(水印)
18 36.3 d仔(水印) do do
19 36.5 d仔(水印) do do
20 36.5 d仔(水印)
21 36.3 d仔(水印) do do
22 36.3 d仔(水印)
23 36.2 d仔(淡淡線) do do
24 36.1 d仔(淡淡線)
25 36.3 d仔(淡淡線) do do
26 36.4 d仔(深粗線) do do
27 36.8 d仔(淺深粗線)
28 36.7 d仔(淺深粗線)
29 36.6 d仔(水印)
30 36.8
31 36.9
32 36.8
33 36.9
34 36.8
35 36.8 d仔(水印)
36 36.8 d仔(水印)
37 36.8 d仔(淡淡線)
38 36.8 (d仔排卵條淡淡線;d仔驗孕條有淡線)
39 36.8 d驗孕較昨日深線+其他牌子驗孕棒有淺線
40 36.8
41 37.0
42 37.0

希望我的分享能對各位有丁點的幫忙,如果有什麼想問,pm我吧!祝大家早日bingo!

禁止訪問

別墅

你好

你係唔係用david排卵紙?
我用咗佢成二個月, 但係我一直都唔見到有二條線, 點解呢

珍珠宮

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 bbelmo 於 08-4-23 22:00 發表
你好

你係唔係用david排卵紙?
我用咗佢成二個月, 但係我一直都唔見到有二條線, 點解呢

快d揾e生check吓好喎, 可能冇排卵ga!

首頁

尾頁

跳至