懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔宜家兩個月大,全奶粉,好多痰,宜家只比暖水佢飲令佢舒服些,其實可以比“候棗未”佢食嗎?

伯爵府

有冇濕氣機? 沖涼後得閒帶入廁所聞蒸汽都好。

伯爵府

有冇濕氣機? 沖涼後得閒帶入廁所聞蒸汽都好。

大宅

回覆:rachel_tim 的帖子

無濕氣機,開盤熱水比佢聞得唔得?

伯爵府

回覆 candy-chiu 的帖子

都可以,小心熱水同嬰兒既距離, 唔好引致燙傷。我試過沖涼時帶埋佢入去(放埋一邊)。我沖時佢聞蒸氣。

唔怕燙傷問題。

伯爵府

回覆:蠶豆症 BB 有痰

我B都有蠶豆症,3個月大時,我有畀猴棗散佢食,不過對我仔唔太work, 反而飲陳皮水佢有效D

大宅

回覆:casscassy 的帖子

蠶豆症唔可以食猴棗散,可以食猴棗末,太細都唔建議食,可以試下拍痰或用鹽水滴鼻

回覆 candy-chiu 的帖子

Hello candy-chiu,仔仔有痰媽媽可以繼續俾少少暖水佢飲,俾多少少時間相信會慢慢好返。如果痰既顏色係黃綠色或且有其他唔舒服就要睇睇醫生。"候棗未"屬於中藥類食品,建議先向註冊中醫師查詢,因應BB個人體質判斷是否需要食用。而用熱水依個方法可能會比較危險並唔建議使用。盡量將仔仔打側瞓佢會舒服D架,祝早日康復呀。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆:Yvonne@牛欄牌媽咪專線 的帖子

thx~

首頁

尾頁

跳至