母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我有d問題想請教下大家ga..麻煩哂

我個b依家5個幾月大..食緊全人奶
(之前係一半一半..日頭食人奶..夜晚食奶粉..之不過因為1月o既時候咪有幾日好凍o既..我懶出去沖奶, 就同個囝就咁食.. 一食就食到而家嚕..嘿嘿^o^) 比阿b食全人奶同埋身餵o既感覺真好^^
喔..言歸正傳..我有以下問題~~"

近日阿仔d"唔唔"同"屁屁"臭左(d味有d似大人痾個d), 深色左(啡色), 但係我無加其他野比佢食同飲..有無人知點解呢??
p.s. 開始唔係日日有得去tim@@

阿仔清醒時食奶o既時間短左...只有約5分鐘....咁佢夠唔夠飽ga?? 我通常3個鐘比佢食一次

還有就是我打算遲些阿囝食副食品時全由自己一手製作, 不想買人工的..有無人知道點樣"主"純米粉呀同米糊??
而粥係咪主到爛哂好似水咁就得喇??

麻煩大家知道o既話告訴我一下好嘛^^" 謝謝各位
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

大宅

Re: 我有d問題想請教下大家ga..麻煩哂

melody,
solid food 方面我就幫你唔到, 因為我bb個你的差唔多大, 都係5個幾月! 不過我bb大約一個多兩個月大時開始已經唔係日日有得痾, 但健康院d護士話人奶bb咁係正常ge! 而食奶方面, 好彩我b都算合作, 佢未到兩個月我就要返工, 那時起佢已經係4個鐘食一次奶, 除非我放假o係屋企就feed on demand咁, 而平時平均都係食得10-15mins, 有時5mins都有, 但我肯定佢飽, 因為每次餵完我個胸都林晒的。我亞bb d屁屁都係好臭架。
我地可以一齊研究下bb食譜啊! 你bb幾號出世??

子爵府

醒目開學勳章

近日阿仔d"唔唔"同"屁屁"臭左(d味有d似大人痾個d), 深色左(啡色), 但係我無加其他野比佢食同飲..有無人知點解呢??

=>只要唔係有肚疴就沒問題!這係正常的!

阿仔清醒時食奶o既時間短左...只有約5分鐘....咁佢夠唔夠飽ga?? 我通常3個鐘比佢食一次

=>bb越大吸啜的能力會越強,所以吸5mins有d bb就會足夠!

還有就是我打算遲些阿囝食副食品時全由自己一手製作, 不想買人工的..有無人知道點樣"主"純米粉呀同米糊??

=>純米粉係1礶礶的,你只要pump出母乳(如d奶曾放入雪櫃就要坐熱)然後+純米粉就可以吃!

別墅

Xanthe 寫道:

=>只要唔係有肚疴就沒問題!這係正常的!

=>bb越大吸啜的能力會越強,所以吸5mins有d bb就會足夠!

=>純米粉係1礶礶的,你只要pump出母乳(如d奶曾放入雪櫃就要坐熱)然後+純米粉就可以吃!

Xanthe,

首先,唔該哂你呵^^
聽你說是正常的也放心了..只是有點疑惑點解都係食同一樣野, 但陣味唔同左..會唔會係bb大左,腸胃成熟左, 所以陣味同以前唔同呢@"@

另外呢..我想知道純米粉有無得自己"主"而唔係去買一ga礶礶?? 同埋可唔可以用水而唔用母乳呢?

gigiso,
真係羨慕你可以4個鐘先食一次...阿b又肯食咁耐..我個成日醒時食奶都非常唔專心..成日周圍八.,@@"
佢每次食完我都同你一樣會林左...咁代表佢食得飽都定d..因為佢已經唔係成日訓覺, 加上如果食唔飽, 真係驚佢唔長肉呢@@"

我阿b係係11/14出世ga..你個又係幾時ga呢??
置頂有個topic講母乳的..唔知你有無時間去睇過呢..裡面有個link左o既website
http://home.kimo.com.tw/qbe8914/new_page_6.htm
有講"主"嬰兒食品ga..唔錯呵...而我自己暫時未有研究到有咩食譜..因為我對於點樣開始餵第一次同埋食咩都仲有d疑惑呢@@

發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

大宅

MELODY,

我都係呀~~都唔知點開始好, 好緊張呀!
我BB係11月3日出世! 其實我BB都一樣8卦架, 當佢唔太肚餓時餵佢就會4圍望, 不過如果佢好肚餓時就食到差唔多飽先開始8咁LAW。好彩我返工時佢可以定時4個鍾食一次, 唔係我一定唔夠奶比佢食, 因我依家在公司PUMP奶平均都係得4OZ到, 而返到屋企邊餵邊PUMP時每次都只係得2.5-3OZ, 佢需求又唔少喎, 所以每日到岩岩好, 一直以來存貨都未試過多過2餐。

複式洋房

我個bb都係5個半月,都係全人奶,現在都一樣唔係日日有屎呵,有時兩日,都試過三日先呵一次,仲呵好多添;不過啲屎都好靚,應該都冇問題。

另外,我bb又係食奶時間越食越短,有時10分鐘左右就周圍望;我估佢係唔肚餓,但係已經四個鐘先餵一次;我試過如果6個鐘先餵,佢會食得好啲,不過有時我自己唔想太「谷」奶,所以先至餵密啲,懶得pump奶﹗

我同樣都係就餵糊仔,我都好想知點樣自己親手做米糊呀﹗

別墅

喔喔..睇唻好多媽咪都有類似情況呢..~~"
沒人講點主糊仔tim....或者遲d我媽教完我之後 我再試下得唔得..得就再post上唻啦..
p.s 另外..如果要買純米粉..請問有無人知有咩brand呀 同埋係邊買得到呢?? 請指教下丫~.~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊