自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

受情緒困擾,喊左兩日,覺得自己好無用,無前景,人生無希望

想睇精神科醫生,但好抗拒食藥,因副作用好多,呆,暈,反胃,口乾,失眠,又話會成日瞓,肥,無m, 皮膚敏感,幻覺,手震…真係好驚。

好疑惑藥係醫好定控制病而已?越食越多?戒藥難,不斷食?

公爵府

回覆:真心求助,食抗抑鬱藥問題

應該好難戒 我個醫生好似好唔想減藥咁
其實我完全冇晒病徵佢都要我食

大宅

2019勳章

引用:應該好難戒 我個醫生好似好唔想減藥咁其實

原帖由 prayformum 於 14-12-28 發表
佢話到幾時呢?

有副作用嗎?

公爵府

引用:Quote:原帖由 prayformum 於 14-12-28 發表

原帖由 hohoho924 於 14-12-28 發表
佢話到幾時呢?

有副作用嗎?
你講果d 副作用都有

大宅

2019勳章

引用:Quote:原帖由 hohoho924 於 14-12-28 發表

你講果d 副作用都有
咁多

公爵府

引用:Quote:原帖由 prayformum 於 14-12-28 發表

咁多
冇幻覺

複式洋房

人人食都會有唔同反應。但我就肥咗好多。仲減唔到藥。唔食訓唔到。

子爵府

回覆:hohoho924 的帖子

一定要睇醫生!

\"受情緒困擾,喊左兩日,覺得自己好無用,無前景,人生無希望\"

以上全係因為情緒病,先會令你有咁既感覺。

我用過Zoloft一年。唔覺有副作用

停藥係因為發現有b3。
係發現有咗立即停。完全冇困難。
b3今年九歳。
情緒病冇返發(touch wood)。

伯爵府

2019新春慶豚圓

唔好食!之前我都試過抑鬱,睇醫生食抗抑鬱藥,食到個人無事都變有事囉!我靠自己意志好反!D藥係令到我個人諗唔到野,唔知想點咁!

複式洋房

引用:受情緒困擾,喊左兩日,覺得自己好無用,無

想睇精神科醫生,但好抗拒食藥,因副作用好多 ...
要睇醫生,同有恒心咁食藥。

你以上講全部都係病徴,有幻覺已經頗嚴重!

有情緒病最主要係腦部缺少了一種分泌,不能夠正常運作,令個腦好似不停轉,得不到休息,所以好失眠,更加得不到休息,以致病情更加嚴重!

醫生開出的藥主要補充腦不能自己製造的分沁,令你腦部能夠休息,從而改善病情。

很多時候,食左情緒病的藥會令人迷迷糊糊,係因為佢要仔休息,去瞓覺。無可否認,這些藥有其他副作用,但你唔食藥,更加無機會好番!

就算你已經無提及的病徵,醫生會建議繼續食一段時間藥,確保你真正康復!情緒病不可怕,可怕是不肯去食藥治療!

子爵府

引用:受情緒困擾,喊左兩日,覺得自己好無用,無

想睇精神科醫生,但好抗拒食藥,因副作用好多 ...
你知自己有困擾,可否搵朋友傾下同一起做運動嗎?
做多D運動有幫助架!

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

引用:應該好難戒 我個醫生好似好唔想減藥咁其實

係0家
因為就算無都要再keep住食一段長時間
好似最少半年家一年
肯定穩家先減
係減
唔係停
可能要用幾年時間去減同停

公爵府

原帖由 aliensss2008 於 14-12-28 發表
係0家
因為就算無都要再keep住食一段長時間
好似最少半年家一年
我靜靜雞停左
d 藥食左根本讀唔到書個腦慢到死

大宅

食西薬係有效,但開頭同斷藥期間嘅適應期,副作用幾辛苦,要捱過去先得,或可同時睇中醫減緩副作用。亦建議接受認知治療以改變思想,否則經常諗埋一邊,停藥後好易翻發。

伯爵府

如果醫生認為你需要食药,你便需要食葯。

副作用會有,而且有些都幾辛苦。大概一星期左右會緩和。抑鬱其中原因是腦部的傳導物質不平衡,所以要吃抗抑鬱葯,食好幾年也有機會。

會好的,加油。

大宅

2019勳章

引用:唔好食!之前我都試過抑鬱,睇醫生食抗抑鬱

原帖由 carrie_1102 於 14-12-28 發表
唔好食!之前我都試過抑鬱,睇醫生食抗抑鬱藥,食到個人無事都變有事囉!我靠自己意志好反!D藥係令到我個 ...
你睇私家定政府?

點無事變有事?可否講多少少呀?

大宅

2019勳章

引用:人人食都會有唔同反應。但我就肥咗好多。仲

原帖由 聖誕寶竇 於 14-12-28 發表
人人食都會有唔同反應。但我就肥咗好多。仲減唔到藥。唔食訓唔到。
你食邊隻藥架?

男爵府

乜有咁多副作用,咁食完咪返工呆下呆下,分分锺仲衰過未食之前。好彩我冇睇醫生食藥

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

基本上啲藥其實都係控制。但如果你控制唔到自己,又怕傷害自己/身邊既人,咁你點解唔食?何況啲藥唔係你話要食就有得食,醫生會睇你有無需要食先會開俾你。
我已經好返哂,但我無食過藥,我係靠自己。慢慢建立返啲朋友,揾啲自己鍾意課程讀下,同朋友去做一啲自己鍾意做既事,心態好重要,唔好覺得自己咩都做唔到,所以就唔做。試下行出一步,慢慢再行埋第二步第三步。唔好覺得啲朋友會用有色眼鏡睇你,第一步就係試下打電話俾朋友傾電話,朋友同家人對你好有幫助。加油。

男爵府

你去睇可以开情緒病藥的家庭醫生!

首頁

尾頁

跳至