醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由 Bear1010 於 15-01-24 發表有

原帖由 gogoblue 於 15-01-24 發表
無錯,有時會好氣餒,好累亦好辛苦
深知道佢地只會越來越退步但亦都希望盡自己能力幫佢地拖慢一點,唔想退 ...
放工回家搭車途中睇到你既留言,睇到忍唔住左出黎。你講得啱,佢同小朋友無分別,温柔叫佢當你無到,大聲炳先肯聽話少少,在其他人眼中覺得我蝦佢,但其實你估我好過嗎唔心痛嗎?同其他人講佢地只會話係咁架啦,而且屋企人因佢有咁既病更加唔會幫手唔會點理,所以成日都覺得好辛苦好似呼吸唔到咁,支持下去既理由係免得將來會後悔

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

引用:Quote:原帖由 gogoblue 於 15-01-24 發表無

原帖由 Bear1010 於 15-01-24 發表
放工回家搭車途中睇到你既留言,睇到忍唔住左出黎。你講得啱,佢同小朋友無分別,温柔叫佢當你無到, ...
加油呀,當初我都係咁,d人又不停問點解會咁,我知就做咗醫生啦,問下咁點算,well..其實我都想人地幫我解決問題而唔係不停問我問題囉,久而久之就講都唔想再講,好煩。 由其是d親戚問,一副責怪語氣叫我好好照顧亞媽,痴鬼線,我都照顧咗佢咁多年啦,呢d說話唔駛再講囉。不過成日收埋係心都唔好,你要發洩下出黎,一定要比個空間自己,諗唔掂就唔好諗住,你自己都要好好休息架

大宅

引用:Quote:原帖由 Bear1010 於 15-01-24 發表放

原帖由 gogoblue 於 15-01-25 發表
加油呀,當初我都係咁,d人又不停問點解會咁,我知就做咗醫生啦,問下咁點算,well..其實我都想人地幫我解 ...
多謝你

侯爵府

引用:Quote:原帖由 gogoblue 於 15-01-25 發表加

原帖由 Bear1010 於 15-01-25 發表
多謝你
有咩咪係到發洩下囉,大家鼓勵下

大宅

引用:Quote:原帖由 Bear1010 於 15-01-25 發表多

係呀,講左出黎舒服好多

大宅

好佩服bear1010 同gogoblue jm, 我都好唔中意某d親戚或長者朋友嘅意見,佢地唔知個長者嘅真正狀況,又唔會照顧個長者,剩係得把口。

禁止訪問

伯爵府

引用:Quote:原帖由 希望123 於 15-01-22 發表我

原帖由 gogoblue 於 15-01-22 發表
算係初中期,仲好好氣鬧人,到中期就唔鬧喇,開始唔應得人,即你問佢我叫咩名,佢會知你好熟係識,但講唔出 ...
Exactly

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Bear1010 於 15-01-25 發表多

我媽媽同你媽媽差不多嚴重,佢10年前無病好勁嫁,收租打牌湊孫都得,好陰公,而家得67歲,佢比其他病者好係行得食得,但整個人咩都無了,只有軀殼,做女既我真係好心痛。

侯爵府

引用:聽起來去日間醫院又好似幾好喎,不過...老人

原帖由 YipShirley 於 15-01-25 發表
聽起來去日間醫院又好似幾好喎,

不過...老人家此終都要有人take care... 請maid又怕佢唔識野, 宜家又唔係 ...
我媽初初有去日間中心,個間d姑娘真係超有愛心,可惜因為加價我負擔唔到無再去,朝7午3要5千幾。。個時我都有請姐姐,請姐姐好講彩數,我舊姐姐做咗5年,一直跟住我媽,好清楚我媽個變化,我請佢真係主要照顧我媽,所以其他家務佢唔做我都由佢了

侯爵府

引用:Quote:原帖由 gogoblue 於 15-01-25 發表有

原帖由 SKB 於 15-01-26 發表
我媽媽同你媽媽差不多嚴重,佢10年前無病好勁嫁,收租打牌湊孫都得,好陰公,而家得67歲,佢比其他病者好係 ...
我媽62ja..我都未帶佢去玩去享福。。
我地就算有幾心痛都要頂住!佢地仲係我地身邊已經好幸福了

侯爵府

引用:好佩服bear1010 同gogoblue jm, 我都好唔中

原帖由 mfund 於 15-01-25 發表
好佩服bear1010 同gogoblue jm, 我都好唔中意某d親戚或長者朋友嘅意見,佢地唔知個長者嘅真正狀況,又唔會 ...
你都要加油呀,我已經訓練到乜都聽唔到,由其是個d問完又問答完又答,我會好直接耍走佢,有時我都嬲到係fb發洩,關心人都要講技巧,若果關心帶比人傷害就免了

大宅

我D朋友都話覺得我C6好可憐, 講完又講, 好煩, 我覺做佢好過做我, 又要番工, 又要理佢, 2個仔仲讀緊書, 經濟, 心理, 我都好大壓力呀.

大宅

引用:Quote:原帖由 mfund 於 15-01-25 發表好佩

原帖由 gogoblue 於 15-01-26 發表
你都要加油呀,我已經訓練到乜都聽唔到,由其是個d問完又問答完又答,我會好直接耍走佢,有時我都嬲到係fb ...
係呀,當忍到到達極限時我會係whatsapp到發神經咁同朋友講而唔理對方應唔應我

大宅

引用:好佩服bear1010 同gogoblue jm, 我都好唔中

原帖由 mfund 於 15-01-25 發表
好佩服bear1010 同gogoblue jm, 我都好唔中意某d親戚或長者朋友嘅意見,佢地唔知個長者嘅真正狀況,又唔會 ...
係,有d親戚衰到會特登企你後面但又唔係直接同你講咁比說話你聽,講到好似佢個病因為我之前咩都幫佢做先會有腦退化咁

大宅

gogoblue 發表於 15-1-26 08:42
你都要加油呀,我已經訓練到乜都聽唔到,由其是個d問完又問答完又答,我會好直接耍走佢,有時我都嬲到係fb ...

多謝您呀!因為我照顧嗰個係阿姨,已經冇咁大壓力,阿姨排咗好耐終於排到政府日間中心,佢d朋友居然叫佢唔好去,真係激死我。

大宅

Bear1010 發表於 15-1-26 11:56
係,有d親戚衰到會特登企你後面但又唔係直接同你講咁比說話你聽,講到好似佢個病因為我之前咩都幫 ...

係呀,我自己都還好,我阿媽好在意d親戚嘅說話,攪到好多時都唔開心,我唯有叫佢睇開d。

大宅

回覆:政府叫呀媽食自費改善腦退化药

其實腦退化其中一個主要原因是吃得太多炭水化合物,如粉面飯包,令血糖太高,分泌異常蛋白質令腦部發炎,所以腦退化多伴隨糖尿病。必須大幅减少吃以上食物,再加上高濃度DHA,椰子油(非常有效),多運動,可將此病大為改善,又不用吃藥。這是我爸患早期腦退化我research得知的

大宅

引用:我D朋友都話覺得我C6好可憐,+講完又講,+好

原帖由 炒粉 於 15-01-26 發表
我D朋友都話覺得我C6好可憐, 講完又講, 好煩, 我覺做佢好過做我, 又要番工, 又要理佢, 2個仔仲讀緊書, 經濟 ...
Sorry, 分享下我62/99故事...

我62,未夠60就病發,我99崖左20年,我62先過身,無住老人院,但後期経常出入醫院!我62病發時我們剛結婚及搬走....

中期會經常發脾氣,精神錯亂,將屋企D野全反晒出黎,好似比人入屋偷野,但無唔見錢及貴重野...

又成日話比D仔打及偷錢,佢真係受傷而且都有表面傷痕,但D仔女翻工,點様分身去打佢? 後來駁左攝錄機先知,係佢自己打傷自己,後來比段片醫生睇先加葯....

大宅

引用:Quote:原帖由+炒粉+於+15-01-26+發表我D朋

原帖由 Eanma 於 15-04-04 發表
Sorry, 分享下我62/99故事...

我62,未夠60就病發,我99崖左20年,我62先過身,無住老人院,但後期経常出 ...
最後期(好彩只係幾日),食唔到野要插鼻喉,見到佢好辛苦,最後係\'肺炎+心臟\'過身,雖然病發廿年,佢本身最辛苦都係最後2個星期,但我99真的辛苦了20年,腦退化症其實病人本身不太辛苦,反而係照顧佢D屋企人先係最辛苦!

佢只認到太太,仔女都好多時認唔到,女婿,新抱,孫仔孫女更加唔認得! 試過幾次一齊食晚,好地地話我地係賊入佢間屋,又話我99老左好多,唔似佢老婆..... 我地走晒佢情緒先安定翻D,我99當時係唯一可以令佢安定情緖之人,如果99能力照顧唔到要送去老人院,又打儍仔針又挷手挷腳?2年就玩完.... (我姑丈正是這樣,我姑媽早幾年過身了,姑丈病情中段己認唔到仔女,又打工人姐姐,又走失,仔已在英國落地生根,女又要返工又要照顧BB....總之家家有本難念的經!要過來人先眀白!)

下面條 link 係高太之個人感想,值得大家思考,大家要努力撐下去.....

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=19100532&category_guid=vice&sup_id=12187376&category=daily&issue=20150404

首頁

尾頁

跳至