論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

姐姐話我知,印尼一個月有3000港幣一個月,咁點解仲要黎香港打工呢?

珍珠宮

回覆:印尼人工

可能大城市有學歷才有這薪金,但工人一般都沒有所需資格賺那種薪金。

伯爵府

引用:姐姐話我知,印尼一個月有3000港幣一個月,

原帖由 siusiubo01 於 14-12-28 發表
姐姐話我知,印尼一個月有3000港幣一個月,咁點解仲要黎香港打工呢?
佢做乜工種?如果一般工種都有,就唔洗越洋到香港做

大宅

一般都係1000。唔好扮多!我個Agt係印尼D親戚都係賺咁多。
澳門做地盤男工5000。

別墅

我姐姐話:印尼好難搵嘢做。
如果印尼做家傭有800,湊bb同做家務就有1000

大宅

我個姐姐都話喺印尼gardening $1000, 湊b $1000, 家務$1000.. 所以我都話你嚟到有4000.. 淨係做家務同湊b 賺晒啦。。 點解仲要話自己好忙

大宅

回覆:zornia 的帖子

姐姐話做工廠有大約$1200/月,但係就要自己比食同住。

大宅

教書應該有呢份人工

大宅

我上個月炒件印傭,佢話喺香港做一個月等於當地做五個月,仲無咁辛苦添!

大宅

回覆:Happynappy 的帖子

我家姐姐話佢地喺印尼工作(無論係教書或文職)每日做野都只係做4-5個鐘,佢係咪想暗示俾我聽喺呢度做野好辛苦

別墅

唔係,係我地吹緊水,姐姐儲錢回去買牛,佢講一隻牛要10000港元,我問下當地人工囉。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

聽完就算....

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

siusiubo01 發表於 14-12-28 20:53
你信?
如果真係有$3000, 你估佢地真係會肯為咗多 一千 而離鄉別井2年?

大宅

引用:唔係,係我地吹緊水,姐姐儲錢回去買牛,佢

原帖由 siusiubo01 於 14-12-29 發表
唔係,係我地吹緊水,姐姐儲錢回去買牛,佢講一隻牛要10000港元,我問下當地人工囉。 ...
我姐姐早幾個月都要save錢買牛。而家又話save錢買地比細佬結婚。之前save錢幫夫家買地起屋仲唔夠。阿仔生日、印尼新年d禮物新衫一個個紅白藍膠袋寄返去…佢屋企真係當佢係銀行不斷提款

大宅

畀面勳章

回覆:Penipony 的帖子

我以前個姐姐老公在印尼教書……佢都係話得千零蚊一個月……

別墅

印尼好難揾工架,我工人話超市做,每月得900咋

首頁

尾頁

跳至