美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請教點知防曬係物理防曬?

複式洋房

回覆:點揀物理防曬?

D人話係物理防曬先真正防到曬,有冇人知點分辦防曬係未物理防曬

珍珠宮

2019新春慶豚圓

pschu 發表於 14-12-28 21:28
想請教點知防曬係物理防曬?
睇成份。物理防曬含zinc oxide 或titanium dioxide阻礙陽光,比起功用為吸收陽光嘅化學防曬,好處係唔會被陽光分解,效果可能持久啲(但理論上出完汗游完水都要補),亦曾經有研究話化學防曬會影響荷爾蒙分泌,物理防曬就冇此問題。壞處係某啲物理防曬品可能會令膚色反白(特別係用閃光燈攝影嘅情況下)。

複式洋房

引用:Quote:pschu+發表於+14-12-28+21:28+想請教

原帖由 EstrellaDamm 於 14-12-29 發表
睇成份。物理防曬含zinc oxide 或titanium dioxide阻礙陽光,比起功用為吸收陽光嘅化學防曬,好處係唔會被 ...
many thanks !!!

別墅

回覆 EstrellaDamm 的帖子

想問其實係咪有zinc oxide 或 titanium dioxide 是但一樣都已經係物理性防曬? 定係應該要兩樣都有?

珍珠宮

2019新春慶豚圓

doggie85 發表於 15-6-18 15:35

想問其實係咪有zinc oxide 或 titanium dioxide 是但一樣都已經係物理性防曬? ...
應該咁講準確啲:物理防曬靠zinc oxide或titanium dioxide作為有效成份,可以係其中一隻或混合呢兩隻成份。不過,要留意有啲防曬係物理防曬同化學防曬兩者混合,所以要睇返產品所寫有效成份除咗呢兩樣之外仲有冇其他嘢,有就唔係純物理防曬。有效成份表(active ingredients)通常喺產品上另外寫,與其他成份表(other ingredients)分開。

別墅

so detail!! thanks!

首頁

尾頁

跳至