自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019勳章

我女五歲 24號較早開始到今日(第四日)一直都係高燒因為屋企有藥同埋假期 所以昨天早上先看醫生(我們一直看開尖沙嘴的兒科,放假到29號)
去佐法國醫院看 醫生話喉嚨紅腫
要食抗生素
以前都試過發燒要食抗生素 但醫生開的抗生素都係「原裝」(即唔係好似退燒藥咁分裝出來)

呢次無流鼻水 無咳嗽 唔係手足口 就係高燒
食退燒藥會退 d藥時間一過又再來過 已經食佐兩日抗生素 少少都無好轉
我女女食退燒藥食到見到就喊 (我每次都話食完呢次就唔使再食)
到今日我自己都情緒失控 我女喊 我自己仲喊的緊要過我女

發燒前一日 學校放學(早放)去佐朋友無企玩 跟住出街食晚飯 行街 買禮物
(細佬都全部跟住一起,同埋呢個朋友屋企平時都有去玩)

我真係未唔知咩菌有咁「毒」連續四日高燒 就算咩藥都唔食 都應該退燒(以前有唔舒服發燒 通常到第三日 就慢慢開始退)

有無有同樣經歷的jm 可否分享?

男爵府

引用:我女五歲+24號較早開始到今日(第四日)一

原帖由 jincaiyan 於 14-12-28 發表
我女五歲 24號較早開始到今日(第四日)一直都係高燒因為屋企有藥同埋假期 所以昨天早上先看醫生(我們一直 ...
我囡試過燒足五日。我問過兒科,有d菌係要燒咁多日就咁多日,如果你好擔心可以去驗下中乜菌,咁食邊隻抗生素都能夠對正下藥

子爵府

回覆:高燒第四日都唔退 應該點?

我女剛燒左三日,40+度……食退燒都不退……
入左院……驗尿驗血驗痰
係甲流……
5-7日先慢慢好……
加油

老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

男爵府

2019勳章

回覆 siufung 的帖子

我女未到兩歲時都中過「甲型流感」唔係話中過就唔會再中?

男爵府

2019勳章

回覆 livewithhope 的帖子

我聽日會看返我們一直看開的兒科

大宅

Me too,我女燒左好多日,話喉嚨發炎,睇左E生都無好過,第四日燒到41.即去急証,e生又話無喉嚨痛,無任何病徵令佢燒,最後塞左藥後退左一晚,第二日又去反39,之後又食藥,再用好多被焗住佢一身汗,最後夜晚就再無燒。好反

子爵府

2019新春慶豚圓

我試過燒足九日 抗生素解決

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我囡試過2日高燒5退,e生改比流感藥就好快好

總有離別的時候

子爵府

好媽媽勳章

我細女前幾個星期燒左7日
睇左幾次醫生都話喉嚨發炎,食抗生素,好在食左就退燒,而家啲菌好惡,一燒就燒咁耐

終於有褲着!

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我仔7歲月貢試過,第3日入左院驗. 中左腺病毒!呢知病毒係淨燒,燒足6/7日可上到41度. 其間冇咩特別藥食!都係抗生素同退燒

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

引用:我仔7歲月貢試過,第3日入左院驗.+中左腺病

原帖由 cathy29 於 14-12-28 發表
我仔7歲月貢試過,第3日入左院驗. 中左腺病毒!呢知病毒係淨燒,燒足6/7日可上到41度. 其間冇咩特別藥食! ...
12月頭試過

男爵府

2019勳章

回覆 SnW-babies 的帖子

使唔使去做其他檢查?總共幾多日先好返?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我小朋友一般都要燒幾日,若精神都ok..我一般都跟足醫生指示講第幾天若未退,就要再睇或考慮入院。
係曾經有次睇完醫生第二日,小朋友高燒兼精神唔ok..一直瞓喺sofa...我就再立即見醫生,就即入院..

男爵府

2019勳章

回覆 007~sa 的帖子

小朋友or大人?食佐抗生素即刻好返?我女已經食佐兩日抗生素了
頭先又去到40.4 食佐退燒藥 訓佐

整日都好累 無精神 無胃口 唔停咁訓
好希望快d天光 我可以帶我女去看一直開的醫生
(第一次食「分裝出來的抗生素」 又難食
之前食過係「雅培」出的 容易入口 又好快有效果

我都問過醫生(法國醫院),好唔耐煩咁講「開的俾你咁係小朋友食得啦」

大宅

引用:回覆+SnW-babies+的帖子使唔使去做其他檢查

使唔使去做其他檢查?總共幾多日先好返?
我星期五上午燒,去第一次睇e生話喉嚨發炎,傳染性好高,但食藥無去,再去急証室,就話喉嚨咩事都無,最後私家只開左一枝退燒藥,最後星期三好哂,無做檢查,只係叫私家開左張轉介信,諗住再一次41.會即刻去政府入院。不過都諗唔明點解會高燒咁多日但無病徵。我小朋友三歲幾

男爵府

2019勳章

回覆 Angelice-BeBe 的帖子

我女就係一直係sofa度訓 又話好凍 整日都唔精神 我真係好擔心

大宅

引用:回覆+007~sa+的帖子小朋友or大人?食佐抗生

小朋友or大人?食佐抗生素即刻好返?我女已經食佐兩日抗生素了
我都係法國,超趕時間咁講我地無晒位,佢又無事,只係燒,食住退燒藥先喇!咁我唯有拎藥走,好彩最後無事

大宅

我仔試過燒足6日39度,無其他病徵,只係不斷高燒。期間仲食得玩得跑得,醫生話燒到第七日就去急症抽血檢查,奇蹟地第七日退曬燒乜事都無

公爵府

2019勳章

引用:回覆+007~sa+的帖子小朋友or大人?食佐抗生

不想嚇你,問過兒科醫生,小朋友病,度數固然重要,不過,無胃口,無精神,無力,成日想瞓,就更加要留意

男爵府

2019勳章

傳染性好高?醫生講?喉嚨發炎會傳染?
我們仲有個細佬
平時係佬同家姐一間房訓 呢幾晚家姐要去書房訓 每晚係佬總係咁走來走去 要呢個陪個個陪

首頁

尾頁

跳至