網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

想訂膠箱, 是否安排賣家直接發順豐香港到付自取, 便只計重量,不計體積呢?

複式洋房

回覆:jje 的帖子

如果件貨只重1kg,但佢個size\"長X闊X高÷6000\"後係2kg,所有速遞都會以高既黎計算,你要問埋店主用幾大個箱黎裝貨,我試過D貨只重2kg係雜物黎,但個店主用個超大紙箱發貨,速遞用體積計左我10kg

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

順丰國際轉運係唔計體積重的, 但佢對長濶高呎吋有限制. 穩陣D, 你可將貨物打包後呎吋問下順丰點計.

大宅

2019勳章

但聽講順豐和國際轉運只計重量, 所以才問.....

大宅

2019勳章

tantanmama 發表於 14-12-29 01:30
順丰國際轉運係唔計體積重的, 但佢對長濶高呎吋有限制. 穩陣D, 你可將貨物打包後呎吋問下順丰點計. ...

有旺旺可問嗎?

禁止發言

2019新春慶豚圓

複式洋房

回覆:急問順豐到付是否不計體積

係旺旺問左,佢係會計體積重咖

男爵府

2019勳章 熱血勳章 環保接龍勳章

回覆 heidy405 的帖子

如只計重量, 有無限制體積? 我想買大花盆, 係咪揀順豐會平D?

複式洋房

回覆:sblam 的帖子

其實佢地以高既黎收費,好似上面個例子咁,件貨重量如果只有1kg,但佢個體積“包裝盒”長X高X闊÷6000之后係2kg,咁速遞就會以高嗰個黎計算,即係會收2kg運費

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

你用順風到付,咁即係 not 國際轉運??
轉運係淘寶面自己click架喎!……
因我前日問順風集運轉運,話只要在限制內,就只計重量喎。

大宅

jje 發表於 14-12-29 01:31
但聽講順豐和國際轉運只計重量, 所以才問.....

我估你搞錯了,是順豐的國際轉運唔計體積,順豐直運計的,其實所有國際轉運(包括順豐,4P,中通)都唔計體積,但有體積限制,最鬆應是中通的國際轉運,只要最長邊 < 170 cm 就可以
以下摘自淘寶網頁
http://www.taobao.com/go/chn/transit/qa/cht.php?spm=1.6841373.a2147m8.4

複式洋房

剛打去順豐問左,你地都被誤導了,其實所有速遞集運大件貨都係會將重量同體積重作比較,邊個高就會收邊個

複式洋房

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

2019勳章

引用:你用順風到付,咁即係 not 國際轉運?? 轉

原帖由 BeBe媽媽 於 14-12-29 發表
你用順風到付,咁即係 not 國際轉運??
轉運係淘寶面自己click架喎!……
因我前日問順風集運轉運,話 ...
咁用国際轉运,如重量2kg ,体積8kg.一個洗碗膠箱來的,該不會过限制,即可計2kg 吧!是否只有順丰的国際轉运才可呢? 有無人試過?

大宅

2019勳章

引用:

原帖由 heidy405 於 14-12-29 發表
heidy405.,你所指是集运吧! 国际轉运是不同吧

複式洋房

你可以打去順豐問下,用1個18吋喼做例子,個喼重2.8kg,但佢體積係36X25X56÷6000=8.4kg
問左轉運同平時一樣,會用重量同體積作比較,以高既黎計算,所以會計8.4kg

大宅

2019勳章

引用:你可以打去順豐問下,用1個18吋喼做例子,

原帖由 heidy405 於 14-12-29 發表
你可以打去順豐問下,用1個18吋喼做例子,個喼重2.8kg,但佢體積係36X25X56÷6000=8.4kg
問左轉運同平時一 ...
heidy05:
想知你例子係賣家直接寄順丰,或是你先寄淘寶国際轉运后 ,收货后不轉寄香港呢?

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我問"順風國際轉運"時,佢的確係答我計重量既.....不過,我未真正SEND野去.
過幾日會試囉....哈哈....(佢提我,如果係名牌電器,要賣家開發票)

男爵府

回覆 heidy405 的帖子

唔係喎. 國際轉運係唔同既.

不過順豐我唔肯定. 其他幾間我試好多次以體積計都大過重量. 都係只計重量喎.

男爵府

回覆:jje 的帖子

用國際轉運如不超出限制,只計重量。
剛剛問左順豐

我問: 如用國際轉運貨去香港,如體積比較大,會否以體積重量計算?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

首頁

尾頁

跳至