自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rose-mag 發表於 14-12-29 17:37
上小學一樣痴身,仲要跟下去field trips,去學校做下義工,不過我可以講就算我要請假跟去都係值得,有家長 ...
唉我冇辦法呢,我老公返工時間好辣,佢岩岩星期五到日三日都返7am-10:30pm, 我基本上3日冇點見過老公,一個人湊兩個又冇家人在附近,叫左個babysitter 星期六幫我睇幾個鐘,真係人都癲,所以我有時周末想一個人去街都唔可以,因為老公返工時間又未必就岩姐姐得閒...講真單親媽媽唔易做,我覺得在屋企有個人精神支持好重要,因為照顧小朋友係好需要耐性,有時一個人再tough 都會頂唔順

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

rayrayus 發表於 14-12-29 15:52
唉我冇辦法呢,我老公返工時間好辣,佢岩岩星期五到日三日都返7am-10:30pm, 我基本上3日冇點見過老公,一個 ...
兩個幾大?可唔可以輪流去下daycare?唔駛去足五日,去下半日或一星期兩三日,咁得唔得?以前我識一個一湊4,一個有對twins,佢地係俾小朋友輪流去上preschool或daycare,平日少D同一時間要湊晒所有,當係透下氣,我個細女出世時都係,我產假後,婆婆湊唔到兩個B,所以我送大仔去daycare,返工前放低俾姨姨,一放工就接返佢。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lovemy2kids 發表於 14-12-29 06:11
加油呀!在外國一定要tough! 我都系 ftm, c 6唔係身邊,一凑二拕緊一個加三隻狗。日子都系甘過,最緊要唔好 ...
老三幾時預產期?

伯爵府

引用:背景。。。剛搬去外國,請鐘點要成二舊港元

原帖由 1mocha 於 14-12-28 發表
背景。。。剛搬去外國,請鐘點要成二舊港元一個鐘。重要係係咁二清潔吓,接送小朋友,重要冇校車,下下自己 ...
咁,外國人都係咁自己湊? 當地文化。
習慣左有工人用,而家無實會咁。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 964000 於 14-12-29 發表D人

原帖由 redhot 於 14-12-29 發表
屋大地大,enjoy咪好囉。但樣樣事要親力親為,因請人做好貴。而且地方遠,唔煮會冇得食果隻。好記得好耐之 ...
因為用慣工人。

伯爵府

引用:好多謝大家比咁多意見我。我其實都頂唔順好

原帖由 1mocha 於 14-12-29 發表
好多謝大家比咁多意見我。我其實都頂唔順好多次,出post 都出咗幾次。我以為黑暗的日子會過。但我真係做到 ...
咁,點解要移民呢?

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:Quote:lovemy2kids 發表於 14-12-29 06:11

原帖由 rose-mag 於 14-12-30 發表
老三幾時預產期?
6月呀

水晶宮

回覆:冇工人姐姐恐懼症

以前響香港,小朋友一歲後我就無用鐘點,全部自己一腳踢,可能慣左自己做,就算宜家響外國都ok。

不過地方大左,真係花多左時間。最初我都會日日吸塵,隔日拖地,但慢慢頂唔順,宜家吸塵分開兩日做,拖地就隔一兩日先拖。

三餐都唔會勉強自己日日煮,會買外賣或者出去食,比自己回下氣。真係要煮咪hea煮一兩日囉,煮麵有肉有菜已經好好啦。焗野都好方便,又易清潔。麵包以前又係堅持自己整,宜家會自己整下,有時又幫襯下麵包舖。我最懶係煲湯,因為材料少,唔知煲咩好。

遲d小朋友返三日幼兒園,可以有d喘息時間。

你話日日好似機械人咁,唔知做乜,其實係心態問題。你煮飯好味,老公小朋友都讚,就會好滿足。執得屋企乾淨企理,自己都舒服啦。

家務係做唔完,仲要湊小朋友,唔容易架。維持到基本整潔,有商量的親子時間,已經好足夠,唔洗迫自己埋牆,有時hea下都唔係罪過。

珍珠宮

引用:Quote:bosch 發表於 14-12-29 10:29 適應係

原帖由 rose-mag 於 14-12-30 發表
我都好怕倒垃圾,我地呢度仲要分類,所以屋企要分好一袋compost,一袋recycle,一袋miscellaneous至得,仲 ...
你地班移民ftm真是超人
我在香港也是ftm,但冇做家務,不經不覺我用咗工人原來已經十三人!现在人到中年更加唔想有咩變化!我自問冇本事移民

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 14-12-30 發表我

原帖由 redhot 於 14-12-30 發表
我在香港也是ftm,但冇做家務,不經不覺我用咗工人原來已經十三人!现在人到 ...
十三年

王國長老

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 14-12-30 發表我

我在香港也是ftm,但冇做家務,不經不覺我用咗工人原來已經十三人!现在人到 ...
我唔係ftm, 我返全職架,而家仔女返小學好好多,我有媽咪幫手接送返學放學,不過做功課帶去上興趣班我兩公婆做返,婆婆都要休息,所以我地放工同放假都係自己搞,始於仔女係自己嘅,教養唔可以依賴老人家。

王國長老

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 14-12-30 發表老

原帖由 lovemy2kids 於 14-12-30 發表
6月呀
好好安胎,生個健康寶寶

珍珠宮

hotingmum 發表於 14-12-29 14:05
好明顯你被縱慣啦!外國邊興用工人姐姐架!我有個中學同學嫁左去台灣,由細到大都冇工人用,而家一個湊三個 ...

你好勁呀, 住過千尺要返工, 有2個小朋友, 沒工人

水晶宮

事在人為。
我識得一個媽媽,小康之家,又最細,咩都唔洗做,洗米買送都唔識。生左兩個之後,好似生多一對手出黎咁,咩都自己搞掂,連佢奶奶都對佢改觀不少。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我完全明白你。
因為我都冇了工人近半年了。
頭頭好辛苦, 適應了就快手好多~
我屋企實用面積得5百幾呎, 但D 家務一樣做唔停。
你住外國......講緊住HOUSE, 我真係不敢想像。
所以早排朋友講好想住HSE, 我話....我唔想....我間屋夠住了!

學樓上JM講, 你買D 幫到你既電器! 自動吸塵機, 洗碗碟機等等。有D野, 可能谷埋一齊做, 另多教導子女幫手,唯有係咁.....
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

睇完呢個post, 真心覺得外國既媽媽好堅好叻

返工又好, FTM 都好, 間屋咁大, 唔好話要煮飯, 只係湊小朋友, 做家務真係好犀利

真係香港地屋細都幾好, 清潔會慳時間好多

樓主, 唔好比咁大壓力自己, 家務做唔完, 亦唔需要餐餐自家飯, 總之小朋友健健康康, 一家人開開心心, 好好enjoy 家庭生活啦

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:冇工人姐姐恐懼症

我用左5年工人家,有2個小朋友,而家無工人做家務做到怕,等小朋友訓晒仲要返通宵架!

侯爵府

睛靈勳章

引用:D人又話移民好正嘅

原帖由 964000 於 14-12-29 發表
D人又話移民好正嘅
未移嗰D幻想吓就正。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

嫁雞隨雞, 你好偉大, 比我就唔捨得我屋企人
主 賜 平 安

禁止訪問

首頁