自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

睛靈勳章

回覆:冇工人姐姐恐懼症

外國人覺得呢D忙碌係生活既一部分,放假就留响屋企做吓呢樣嗰樣

大宅

回覆:方方媽媽 的帖子

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

jollyma 發表於 14-12-29 21:28
外國人覺得呢D忙碌係生活既一部分,放假就留响屋企做吓呢樣嗰樣
都唔係架,但如果係生活一部份的話,你就會計定數點做幾時做,我呢度好多家庭唔一定有洗衣機乾衣機,好多好似我咁租地方,業主講明唔可以有洗衣機,因為佢包水費,又冇地方晒衫,每個星期預咗周末去洗衫乾衫,閒閒地粒幾兩粒鐘,好多人都係買低衫入洗衣機,走去食個早餐再返轉頭,等洗好放入乾衣機,跟手走去買餸或者行街,再唔係返屋企,夠鐘走去摺衫拎番屋企,有人會拎本書拎杯咖啡慢慢等。就算喺香港果陣都要搵時間洗衫,邊得咁得閒又有錢拎去磅洗喎,呢邊都有磅洗服務,咁都要安排時間拎去同到取。

出街食貴,好多人返工揸車要一兩個鐘,一放工又要趕車塞車,所以第二日要返工嘅多數返屋企食,一係煮一係買外賣,而家樣樣都貴,自己煮平好多,而且其實家庭生活外國人都好注重,好少有人OT,你唔OT,老細逼唔到你,而且一定要計足人工(高薪果D除外),仲有好多好多。。。其實係觀點唔同,我有同事成日工幹,佢人工高,有5個小朋友,佢就請兩個nanny去湊,打點屋企,工幹時佢日日同仔女視像電話傾計。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:rayrayus+發表於+14-12-29+15:52+唉

原帖由 rose-mag 於 14-12-30 發表
兩個幾大?可唔可以輪流去下daycare?唔駛去足五日,去下半日或一星期兩三日,咁得唔得?以前我識一個一湊4 ...
有呀佢地一星期返兩日Daycare,所以weekdays 都還好,但我老公一返三日weekend 我就好頭痛,因為到周末已經好累,出街又多人,又驚佢地無啦啦失控,唔出又悶足三日,唉

複式洋房

請鐘點能夠自由選擇時間

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 14-12-30 發表兩

原帖由 rayrayus 於 14-12-30 發表
有呀佢地一星期返兩日Daycare,所以weekdays 都還好,但我老公一返三日weekend 我就好頭痛,因為到周末已經 ...
細個係難搞d, 出街試下分幾次睇下會唔會好d,每次時間短d, 返屋企hea吓,又再出過去,小朋友出街太長時間實煩,以前我果兩個細果陣(其實而家都係) 朝早食完早餐就返屋企等佢地去下洗手間,之後再去買下groceries, 有時食埋晏至返屋企,有時買嘢返屋企煮,大概兩三點又再去圖書館或公園玩過。咁樣我地大人麻煩d, 但小朋友可以返屋企叉下電先。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

引用:Quote:1mocha 發表於 14-12-28 22:56 你都

原帖由 chunsamyuen 於 14-12-30 發表
其實妳接返放, 是否學識揸車方便d ?
另外有些家務不需要日日做, 如大洗廚房, 每幾次才大洗一次....買送一次 ...
好難enjoy 會家務。我每晚都唔想瞓,因一瞓醒又又要重頭再做一次我今日好唔想做的事。 日日都要重頭做一次,好難enjoy. 好似係傷口加鹽咁

大宅

回覆:1mocha 的帖子

哈哈!隻眼開隻眼閉啦!

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

加油啦..都係頂硬上..

公爵府

我都無工人兩個月, 吾打算請住啦!現在自己做, 發現好多位其實嚇死人。 牀下底甘。

無工人有時幾好, 想出街食, 去夜些又得。 只要調節好心態和想著小朋友獨立, 其實都好好。

加油

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:背景。。。剛搬去外國,請鐘點要成二舊港元

原帖由 1mocha 於 14-12-28 發表
背景。。。剛搬去外國,請鐘點要成二舊港元一個鐘。重要係係咁二清潔吓,接送小朋友,重要冇校車,下下自己 ...
有冇洗衣乾衣機?
洗碗碟機?
幫輕好多的

男爵府

不如咁諗,我冇左工人,第一時間密謀換/買靚家電,如洗碗機,蒸爐,乾衣機,廚具等,唔駛驚被整爛

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:請鐘點

原帖由 QQfishma 於 14-12-28 發表
請鐘點

男爵府

好媽媽勳章

回覆:null

我老細係美國人,有三個細路,我估佢每日瞓得四個鐘

首頁

尾頁

跳至