自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

依家未開冷氣, 阿囡好惹蚊 , 訓覺時成日被蚊咬 .

伯爵府

好媽媽勳章

我上星期聽瘋show快活人, 貴花田教用"獨子蒜"(即單一粒)放係小朋友床頭, 咁就可以驅蚊, 跟住我用藥袋(小型)打左洞, 然後放左二粒係裏面, 放係亞囝同亞囡床頭, 試過又ok喎, 不坊試試.

子爵府

原文章由 sarahlee 於 4/22/08 03:45 PM 發表
我上星期聽瘋show快活人, 貴花田教用"獨子蒜"(即單一粒)放係小朋友床頭, 咁就可以驅蚊, 跟住我用藥袋(小型)打左洞, 然後放左二粒係裏面, 放係亞囝同亞囡床頭, 試過又ok喎, 不坊試試. ...

請問咩叫"獨子蒜"呢? 是否即係一個蒜頭分開一粒一粒呢? 駛唔駛拍扁佢架? 又駛唔駛去"衣"架?

麻煩賜教 因為仔仔呢輪都比蚊針到腫哂呀!:-(

大宅

原文章由 sarahlee 於 08-4-22 15:45 發表
我上星期聽瘋show快活人, 貴花田教用"獨子蒜"(即單一粒)放係小朋友床頭, 咁就可以驅蚊, 跟住我用藥袋(小型)打左洞, 然後放左二粒係裏面, 放係亞囝同亞囡床頭, 試過又ok喎, 不坊試試. ...

唔好意思 ! 請再解釋 ....
"獨子蒜"(即單一粒) -
係唔係平日煮飯用的 ?
一個好多粒的其中一棵 ?
要唔要met開 D 衣 ga ?

伯爵府

好媽媽勳章

yes ar, 就係其中一棵, 我唔sure要唔要met開d衣, 但我就有met開d衣, 唔使拍扁既.

原文章由 chelseaboca 於 08-4-22 15:55 發表

唔好意思 ! 請再解釋 ....
"獨子蒜"(即單一粒) -
係唔係平日煮飯用的 ?
一個好多粒的其中一棵 ?
要唔要met開 D 衣 ga ?

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

可以試下用花露水,用化妝棉濕透放係床邊 ,
香噴噴又可以驅蚊

大宅

原文章由 kck811 於 08-4-22 16:11 發表
可以試下用花露水,用化妝棉濕透放係床邊 ,
香噴噴又可以驅蚊

花露水- 我有噴落衫領 , 都唔得呀 !

d 蚊最衰係叮我個囡個 "眼蓋" .

[ 本文章最後由 chelseaboca 於 08-4-22 16:22 編輯 ]

子爵府

原文章由 chelseaboca 於 08-4-22 16:20 發表

係呀, d蚊唔知點解咁鐘意咬"眼蓋", 我個女又係成日比d蚊咬"眼蓋", 攪到隻眼腫哂....

禁止訪問

男爵府

獨子蒜

原文章由 Jason 於 08-4-23 02:03 發表
獨子蒜
Click
http://www.flickr.com/photos/queeneliz/206482466/

thanks! I will try this.

大宅

唔知 香茅 得唔得呢?

別墅

我試過, 都幾得...
我唔係放床邊,
我用魚袋裝起, 掛係亞b間房窗花
不過陣味都好難頂..
掛左兩日, 成間屋都係果陣味
返到公司成日都好似聞到陣蒜頭味..
打風果日忍唔住,拆左落黎, 都無事
前日亞b 又起返5粒蚊"伏"
睇黎今晚又要掛返

唔知有無其他方法???
陣味好難頂

大宅

你係掛"獨子蒜"嗎??

原文章由 gsn320 於 08-4-23 09:23 發表
我試過, 都幾得...
我唔係放床邊,
我用魚袋裝起, 掛係亞b間房窗花
不過陣味都好難頂..
掛左兩日, 成間屋都係果陣味
返到公司成日都好似聞到陣蒜頭味..
打風果日忍唔住,拆左落黎, 都無事
前日亞b 又起返5粒蚊"伏" ...
我係開心CarCar...
我最鍾意係車車

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

請問用電蚊香 or 蚊燈有冇用架
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

好媽媽勳章

我屋企用蚊機+獨子蒜, 暫時都ok.

大宅

d蚊真是幾毒架
我個囡就比佢針鼻頭中央
整到成個小妞咁

原文章由 chelseaboca 於 08-4-22 16:20 發表

歡迎參觀我的個人網頁

別墅

唔好意思想再問多少少 唔使拍扁d蒜頭味都可以散發出來 只需met開d衣用個袋, 袋起掛起就得

原文章由 sarahlee 於 08-4-22 16:02 發表
yes ar, 就係其中一棵, 我唔sure要唔要met開d衣, 但我就有met開d衣, 唔使拍扁既.

民房

獨子蒜應該唔係一個分好多細粒果隻, 係一個就係一大粒.

有圖

http://hk.myblog.yahoo.com/syc204/article?mid=124

伯爵府

以前一開始熱發覺有蚊我會連點幾晚蚊機(好似係象球牌), 跟住成個夏天都唔洗再點, d味都幾好聞, for me, 係得架
test test

大宅

試過好多隻牌字都係唔得,電蚊香完全無用,蚊燈就會電死好多唔係蚊o既昆蟲,蚊就好難先電到一隻
最有效都係用蚊拍自己拍

花露水都試過,唔得

原文章由 esmehouse 於 08-4-23 10:12 發表
請問用電蚊香 or 蚊燈有冇用架

首頁

尾頁

跳至