嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

我女早2日開始牙肉紅腫,生好多菲茲。
又發燒。
睇左醫生,話抵抗力差,生菲茲。
佢個口好臭,我用棉花幫佢清潔口腔,有血的。
佢一食野就痛到哭。2,3日無食野足夠的野食。
見到佢咁,我好心痛。
有無人bb試過甘的情況?幾耐好返?
或者大家又有咩方法提供可以幫輕佢痛楚?

我好怕佢身體出事。

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

聽到都肉赤....

你可考慮俾兒童必X痛或克x (成份只有paracetamol 或 acetaminophen, 佢地係同種藥只係唔同叫法) , 嚴格跟指示去買指定份量同埋跟指示去食藥 (唔可以長期食, 傷肝傷腎), 等小朋友止痛同埋退燒先. 可以的話最好用paracetamol 塞藥.

另外保持口腔衛生, 餐後俾少少暖水俾佢飲, 當漱口.

伯爵府

畀面勳章

引用:聽到都肉赤....你可考慮俾兒童必X痛或克x (

原帖由 bosch 於 14-12-29 發表

聽到都肉赤....
我定時同佢清潔口腔,佢痛到哭到收唔到聲。好心痛。
希望佢快些好。歲半人仔甘樣。鄧佢痛。

大宅

我個仔都試過系咁
牙肉紅腫 條利生一粒粒 個口好臭又發燒
醫生話生泡診 食藥食足成個星期
如果要好番晒都要成2個星期

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

引用:我女早2日開始牙肉紅腫,生好多菲茲。又發

原帖由 藍莓綠茶 於 14-12-28 發表
我女早2日開始牙肉紅腫,生好多菲茲。
又發燒。
睇左醫生,話抵抗力差,生菲茲。
聽到都心有,可唔可以煲潤野佢飲下,例如雪梨水

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆:歲半牙肉紅腫,發燒。

食乳酪可以嗎?凍凍地,可舒緩牙肉痛

大宅

回覆:藍莓綠茶 的帖子

我個女都係咁呀..已經發燒左4日..前2日又口臭..我仲以為係食得退燒藥多。
到今朝都係帶佢去醫院...醫生話喉嚨發炎..病毒感染..仲有牙肉紅腫..再加咀角爛..咀唇下面有幾粒點點。
食左抗生素後先退到燒...冇左口臭...真係擔心死我..3歲半..呢幾日淨係肯飲奶

大宅

2019勳章

回覆:歲半牙肉紅腫,發燒。

Lee 排天氣反覆,我仔都咳兩個幾星期,上星期日又開始發,个口臭,食退烧水,又5多食野,今天第四天冇boo boo....大家有冇計令佢有boo boo 呢?
去口臭湯: 玉竹次實瘦肉,drink 完個囗冇咁嗅,但仍舊有點熱,昨天煲竹谢茅根红羅白粟米水,now normal body temp了

伯爵府

畀面勳章

引用:Lee 排天氣反覆,我仔都咳兩個幾星期,上星

原帖由 markus128 於 14-12-31 發表
Lee 排天氣反覆,我仔都咳兩個幾星期,上星期日又開始發,个口臭,食退烧水,又5多食野,今天第四天冇boo b ...
多謝大家回覆。原來好多小朋友有。睇來都係抗抗力差所以甘。
我真係要同個女補多些先得

首頁

尾頁

跳至