自由講場

跳至

首頁
34567...42

尾頁

珍珠宮

引用:樓主我明你點解丫妹既任性要我去承擔而家即

原帖由 米米子 於 14-12-29 發表
樓主我明你點解丫妹既任性要我去承擔而家即係迫自己出去住,有無人當我係一家人

...
多謝你明白

珍珠宮

引用:好難架……唔通 唔理個妹咩……仲有個無辜

原帖由 lammary 於 14-12-29 發表
好難架……唔通 唔理個妹咩……仲有個無辜既BB……'
我唔係唔俾佢返黎住,但點解佢一返黎就要我訓廳,俾個0貢獻嘅人訓咗我間房,要我搬晒啲野出去

珍珠宮

引用:唔使訓廳,整張上下格床得嗎?

原帖由 sypk 於 14-12-29 發表
唔使訓廳,整張上下格床得嗎?
佢要我間房擺佢同bb野

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

引用:話說我有個妹好細個已經搬咗出去住,一分錢

原帖由 麵包超人^o^ 於 14-12-28 發表
話說我有個妹好細個已經搬咗出去住,一分錢都無俾返屋企,未結婚就有咗,同個男人一齊幾個月,個男人就搵咗 ...
明白你,雖然你妹慘,但你都有感受,不如咁諗呀,你就嚟嫁,有老公錫,你妹得個b同你地,你地就係佢最親嘅人,抵諗d

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 小豬澄 於 14-12-29 發表我好

原帖由 麵包超人^o^ 於 14-12-29 發表
我就黎嫁,將來要供樓,我真係想慳得一蚊得一蚊,唔想嫁前出去租樓住用多一筆

...
你要慳你就要企硬了開始 因為你分分鐘要養埋個妹同佢個b
同埋你要強壯你既心靈 因為多左個負累 你話cut家用實大把說話聽 到時你仲唔開心

公爵府

話說我有個妹好細個已經搬咗出去住,一分錢都無俾返屋企,未結婚就有咗,同個男人一齊幾個月,個男人就搵咗 ...
明白樓主你唔甘心,就睇在媽媽和BB份上吧!佢哋無地方住,番嚟係唯一辦法,你嬲都無用。
可以做的是,大家好好坐低傾吓,如你妹唔做嘢,就要佢負責家務,或等BB大啲就要出嚟做嘢養家之類。俾番個責任佢囉!

侯爵府

回覆:好唔開心,流淚中

樓主,你也不要諗自己提早搬。點解要比一個唔生性的妹搬返來搞亂你結婚schedule ?

唔通坐地鐵因為後來太多人迫入來我明明未到站都要提早落車?

你依家唔係返對佢哋搬回來,只是不可能影響你。包括現有空間同結婚schedule . 佢哋瞓廳。你照比原來家用,你媽自己要貼個妹佢自己事

子爵府

hashtag旅遊勳章

其實我明白你心情,我屋企都有類似情況,有成員搵好多,但俾好少家用,亦有成員唔返工,白食白住。我份糧一半係用黎貼屋企,有事急要錢,阿媽第一個就會叫我俾住先,每次一去冇回(其他成員都比我有錢,但唔肯出)
但點都係一家人,冇計架啦!呢世人做到姐妹,有些人係黎攞債,有些人係黎還債,因果循環。

珍珠宮

引用:唔使訓廳,整張上下格床得嗎?

原帖由 sypk 於 14-12-29 發表
唔使訓廳,整張上下格床得嗎?
佢話要我間房放bb野

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

阿妹已好慘,帶住個B無家可歸。做家姐,有能力就當幫距下囉,又無話要加家用埋養距,將就下囉。

子爵府

畀面勳章

我唔會搬出房,最多上下格床
另外如果咁樣既,可唔可以早d結婚?之後順手減家用,將自己既資源同心機放返係自己個頭家

珍珠宮

引用:一家人唔好計較邊個付出多定少!可以成為一

原帖由 Fergus1224 於 14-12-29 發表
一家人唔好計較邊個付出多定少!可以成為一家人,係福氣,緣份!成日諗自己俾幾多,人地無出錢,咁會好辛苦 ...
我唔係唔俾佢返黎住,但點解佢一返黎就要我訓廳,俾個0貢獻嘅人訓咗我間房,要我搬晒啲野出去

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章

算啦!兄弟姊妹嘅有今生冇來世。遇人不淑仲要有個b女已經好慘,樓主都快嫁了始終都會搬出去,家人咁安排無可厚非,家用嘅嘢邊有咁計架,ㄧ家人邊個有能力咪比多D囉,都係洗番喺屋企人身上姐。

珍珠宮

引用:我唔會搬出房,最多上下格床另外如果咁樣既

原帖由 ava_va 於 14-12-29 發表
我唔會搬出房,最多上下格床
另外如果咁樣既,可唔可以早d結婚?之後順手減家用,將自己既資源同心機放返係 ...
唔會啦,所有野都安排好晒,婚期唔係話改就改

珍珠宮

引用:算啦!兄弟姊妹嘅有今生冇來世。遇人不淑仲

原帖由 sammichang 於 14-12-29 發表
算啦!兄弟姊妹嘅有今生冇來世。遇人不淑仲要有個b女已經好慘,樓主都快嫁了始終都會搬出去,家人咁安排無 ...

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 sypk 於 14-12-29 發表唔使訓

原帖由 麵包超人^o^ 於 14-12-29 發表
佢話要我間房放bb野
同佢講,廳仲多位,叫佢放廳

大宅

你有冇同佢地講你想點?好明顯佢地係唔會體諒你,你唔出聲咪當你應承囉。你一定要快D出聲,唔係你阿媽幫你搬哂D野出廳!

珍珠宮

引用:其實bb 出左世未? 如果未出世,阿妹的6299

原帖由 hanbb 於 14-12-29 發表
其實bb 出左世未? 如果未出世,阿妹的6299家仍可以住,叫妹妹等你嫁左先搬回來會好點嗎?同妹妹講間房真係 ...
bb已出世,就係就黎識行識走所以要搬, 我唔係唔俾佢返黎住,但點解佢一返黎就要我訓廳,俾個0貢獻嘅人訓咗我間房,要我搬晒啲野出去

珍珠宮

如果係我會讓比妹妹同bb,冇所謂。

大宅

直接CUT家用!我明你!

首頁
34567...42

尾頁

跳至