懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我由未夠12週開始流血,之後不斷流啡又流血,直到而家17週都未停過,不過唔行咁多會流少啲,行多咗就流多啲,日日都擔驚受怕,怕bb有事,有冇jm都係咁?

大宅

引用:我由未夠12週開始流血,之後不斷流啡又流血

原帖由 idyyiu 於 14-12-29 發表
我由未夠12週開始流血,之後不斷流啡又流血,直到而家17週都未停過,不過唔行咁多會流少啲,行多咗就流多啲 ...
有朋友既媽咪試過,她瞓床瞓到6個月呀

別墅

回覆:ivyyuen 的帖子

我12週前已經放咗1個月假,最近都放咗2個星期喇,開始覺得有心理壓力,一來擔心公司有微言,二來擔心BB,入醫院已經好幾次,但醫生都話冇咩可以做,只叫我休息下,幸好每次BB都安然無恙,但距離生嘅日子仲有好遠,唔知情況會點,每次去廁所都好驚…

別墅

回覆:17週仍然流啡

快d訓床休息啦... 唔好周圍去啦

別墅

引用:快d訓床休息啦... 唔好周圍去啦

原帖由 vivi.baby 於 14-12-29 發表
快d訓床休息啦... 唔好周圍去啦
呢2個星期我只係留響屋企,但都有流啡,都冇出過街,只係落過屋企樓下食飯,返嚟之後又好似多咗,我聽日要返工啦,都唔知會點…

別墅

引用:Quote:原帖由 vivi.baby 於 14-12-29 發表

呢2個星期我只係留響屋企,但都有流啡,都冇出過街,只係落過屋企樓下食飯,返嚟之後又好似多咗,我聽日要 ...
我都同妳差不多,我6w第一次見紅,跟住入佐急症,放佐4日假之後返番工,但返佐唔夠一星期又見紅,之後醫生就一直俾假,因為行落街都會流啡。放假期間我一直乖乖瞓床,依家已經放佐整個12月喇。現在剛12w,暫時都再流血/啡。1月2號我就要返工喇! 我依家都好驚,驚一返工又嚟流過! 但唔返又唔得,壓力大到爆!

複式洋房

回覆:yuyu0713 的帖子

你地有冇睇中e呀?wish u all the best la

大宅

回覆:yuyu0713 的帖子

要睇埋中醫安胎會好好多,我都係咁

伯爵府

有d 人係咁, 休息多d, 動作細d, 會好d

別墅

引用:Quote:原帖由 idyyiu 於 14-12-29 發表呢2

原帖由 yuyu0713 於 14-12-29 發表
我都同妳差不多,我6w第一次見紅,跟住入佐急症,放佐4日假之後返番工,但返佐唔夠一星期又見紅,之後醫生 ...
唉…jm 我都係呀,呢4個月我已經放晒病假嘅quota啦,而家返工又怕流血,繼續放假有醫生紙都係no pay, 真係好大壓力,而家仲有好似啲老人家咁乜都好慢,見到人地成8,9個月,行得仲快過我,我就論論盡盡,都唔知可以點,不過我都有諗過睇下中醫,但怕敏感,因為之前試過

大宅

我和你們一樣,5週幾開始流啡流血無停過
已quit左份工,bed rest到現在。。。
每次去廁所都好驚。。。

大宅

我一直keep住食中藥。。。

子爵府

2019勳章

引用:我由未夠12週開始流血,之後不斷流啡又流血

我由未夠12週開始流血,之後不斷流啡又流血,直到而家17週都未停過,不過唔行咁多會流少啲,行多咗就流多啲 ...
我之前都未知有左,係流啡先知,之後睇左急症照到心跳就照排期,都無藥無假比我。但自己就乜都放慢黎做,平時落車行10分鐘,而家就比多几蚊車錢行3分鐘到。粗重野避得就避,但有時大仔扭抱我間中都會抱佢几分鐘,几分鐘就要佢自己行返。touchwood而家10w已經好左好多,都係間中一兩滴

別墅

引用:我和你們一樣,5週幾開始流啡流血無停過已q

原帖由 catbeett 於 14-12-29 發表
每次去廁所都好驚。。。 ...
我都係,但經濟唔容許我quit咗份工,好灰

別墅

引用:Quote:原帖由 yuyu0713 於 14-12-29 發表我

唉…jm 我都係呀,呢4個月我已經放晒病假嘅quota啦,而家返工又怕流血,繼續放假有醫生紙都係no pay, 真係 ...
我都有睇中醫呀,對我嚟講有好大幫助呀,但我就一直都有睇開嘅。
妳公司太好喇,妳可以放4個月假! 我一共放佐一個月多少少,依家同個經理已經攪得好不愉快喇! 佢一啲都唔體諒之餘仲想我自己byebye添呀! 所以我都廢事再放喇,返佐工先再算囉!

別墅

引用:我和你們一樣,5週幾開始流啡流血無停過已q

原帖由 catbeett 於 14-12-29 發表
每次去廁所都好驚。。。 ...
妳好幸福呀,可以quite佐份工專心養胎! 咁樣其實已經煩少好多,無咁大壓力架喇! 放心啦,妳阿B一定會乖乖癡實妳架! 大家都一齊努力呀!

別墅

引用:Quote:原帖由 idyyiu 於 14-12-29 發表唉…

原帖由 yuyu0713 於 14-12-30 發表
我都有睇中醫呀,對我嚟講有好大幫助呀,但我就一直都有睇開嘅。
妳公司太好喇,妳可以放4個月假! 我一共放 ...
我係有咗呢4個月嚟,放咗差唔多2個月假,如果真係可以放4個月就好喇,頭3個月放咗個半月,因為又流多咗血,所以啱啱12月中放到而家…

大宅

回覆 yuyu0713 的帖子

其實經濟都好緊絀,現是食緊老本。。。但我一直流啡流血,一直sick leave實俾人話,
所以都係quit了吧。。。

大宅

回覆 yuyu0713 的帖子

多謝你呀希望bb都痴實我們。。。

男爵府

冇擔心喇!要瞓床多休息,做檢查聽醫生點講。

首頁

尾頁

跳至