自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

引用:我覺得你應該可以賣樓,因為你係業主不過俾

原帖由 rilakkumapig 於 14-12-29 發表
我覺得你應該可以賣樓,因為你係業主
不過俾錢者之後應該可以問你追討賠償
佢實有證據show 到佢先係俾錢同 ...
係,如果真業主知道一定有問題。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:屋契係律師樓架, 我覺得可以, 不過道義上

原帖由 kuehcero 於 14-12-29 發表
屋契係律師樓架, 我覺得可以, 不過道義上就唔可以
No,可以擺律師樓,亦可以鍾意拎返屋企。

大宅

回覆:fatchu@home 的帖子

賣樓一定要有屋契先賣到。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 唔係化 於 14-12-29 發表無比

原帖由 fatchu@home 於 14-12-29 發表
假設性問題呀
我有理由相信,有親友想用你名買樓~

另外仲有影銀行信貸,供款能力,比得首期少,變成負資產,銀行追妳尾數,供供下唔供,銀行追妳,一次過比仲死,稅局出信叫你解釋資金來源.........

總之唔好貪心~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

畀面勳章

回覆:發問!假設性問題!

可以,我朋友個前妻就係錦做

伯爵府

BK Milk勳章

理論上層樓邊個係業主就邊個有權賣,
但係事實上你冇比過錢,咁比錢買樓的一方亦
有權入稟向你討回業權或者賣樓所得款項,
只要佢證明到一向係佢比錢,而層樓唔係佢饋贈比你,
你只係信托形式持有呢間屋,咁你就要嘔返曬出嚟。

所謂貪字得個貧,做人最緊要對得住良心,
唔係自己買嘅就唔好貪心。

我唔係專業人士,只係聽過有朋友有類似case,
有錯請各jm指正。

伯爵府

2016畫展勳章

引用:如果,有人用我個名買左層樓,避開xx稅果d

如果,有人用我個名買左層樓,避開xx稅果d,我冇比過一蚊,屋契又唔係我度,我可唔可以私下賣左層樓……?:q ...
我有親戚就係咁比人賣左層樓,後來反目,而家條友後悔想求原諒,但無人理佢喇

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 fatchu@home 於 14-12-29 發

原帖由 Kmoon 於 14-12-29 發表
我有親戚就係咁比人賣左層樓,後來反目,而家條友後悔想求原諒,但無人理佢喇

...
講$失感情!

放下自在

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 fatchu@home 於 14-12-29 發

原帖由 大力大力 於 14-12-29 發表
我有理由相信,有親友想用你名買樓~

另外仲有影銀行信貸,供款能力,比得首期少,變成負資產,銀行追妳尾 ...
唔係我貪心呀大力………………

係老公個外國親戚想用我地個名買樓,我地已經拒絕左,但佢耐唔耐仲問,點知佢老婆話唔好煩我地,一陣佢地(即我同老公)等錢洗偷偷賣左我地層樓就死!!
我就好奇,假設,咩文件都唔係我地度,名義上得個業主名,我地可以偷偷地賣咩?唔計佢第時追究呢點………………明嗎?

翡翠宮

引用:可以,我朋友個前妻就係錦做

原帖由 myaisha0435 於 14-12-29 發表
係個女人都有名?

翡翠宮

引用:理論上層樓邊個係業主就邊個有權賣,但係事

原帖由 carrie_piglet 於 14-12-29 發表
理論上層樓邊個係業主就邊個有權賣,
但係事實上你冇比過錢,咁比錢買樓的一方亦
有權入稟向你討回業權或者 ...
睇#29,唔係我貪心啊

翡翠宮

...
詳細係點?

伯爵府

引用:如果,有人用我個名買左層樓,避開xx稅果d

如果,有人用我個名買左層樓,避開xx稅果d,我冇比過一蚊,屋契又唔係我度,我可唔可以私下賣左層樓……?:q ...
樓契係邊先? 如果按左係銀行, 文件上應該得 但你有無所匙開門俾人先? 同埋真正樓主發現果時應該會告你

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 myaisha0435 於 14-12-29 發

係個女人都有名?
係淨係得個女人名,

錢係男人比曬,個男人on居居轉名比佢老婆

男爵府

伯爵府

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 14-12-29 發表我

係老公個外國親戚想用我地個名買樓,我地已經拒絕左,但佢耐唔耐仲問,點知 ...
正宗反轉豬肚喎, 唔肯幫佢就咁 如果full paid 你親戚keep樓契, 理論上賣到,但律師樓要幫你補做過所有文件,一係無人接, 一係收你超貴, 所以現契實行有難度。

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 14-12-29 發表

假設屋契係真業主度,即比錢果個…………
而家買樓要避開xx稅的話,一定要買家宣誓層樓係自己持有,而非為其他人而持有。所以如果到時真正畀錢果個人話其實層樓係佢既,都有d難度,因為第一畀錢果個人攞唔到一張信托契出黎證明層樓係你代佢持有, 如果佢證明到,你就會面臨發假誓刑責,亦會被追討稅款差額

假設畀錢果個人無發現你賣樓,亦無追討你,咁就無上述的問題。你可以話唔見晒疊屋契,但你要宣誓你幾時幾日曾經擁有過疊屋契,唔見屋契過程係點,幾時幾日發現唔見,並唔係只係補領咁簡單。同樣地,如果宣誓內容有不實,又係面臨發假誓刑責。

水晶宮

引用:可以,我朋友個前妻就係錦做

原帖由 myaisha0435 於 14-12-29 發表
所以變成前妻?

水晶宮

...
我想八吓來龍去脈喎

侯爵府

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 14-12-29 發表我

係老公個外國親戚想用我地個名買樓,我地已經拒絕左,但佢耐唔耐仲問,點知 ...
你親戚老婆嘅擔心好合理,你地係有可能靜雞雞賣咗層樓(當然要做多D 嘢,話唔見咗屋契補領之類),不過你親戚發現亦告得你入,……不過結論係攪咁多嘢益咗律師。你地無著數(自己真係要買樓要俾重稅),你親戚又成日擔心被你地過一筒,………咁樣的瞞稅方法好無謂。

首頁

尾頁

跳至