自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:一dd啦。我同細佬好感情,未必係平時噓寒問

原帖由 Shoesu 於 14-12-29 發表
一dd啦。我同細佬好感情,未必係平時噓寒問暖果種,但我知各自有大問題時都會出手幇對方
(佢未有 ...
我細佬都系咁
都成日請我食飯同買野比我女
算係好好架喇
有呢個細佬我好開心
有兄弟姊妹學既野會多左
因為日對夜對
我自己覺得炸下
我自己都生兩個
我無望佢地感情好好,
只望佢地做個好人

侯爵府

我覺得有事有商有量唔係講緊你有事,係父母有病有痛時有兄弟姐妹可分擔下壓力

伯爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

nightingale 發表於 14-12-29 00:56
生一個有一個好,有兄弟姊妹亦有有兄弟姊妹的好,呢啲嘢無話邊樣一定好啲嘅,只係個人選擇

我都係 ...
態度中立

男爵府

回覆:我覺得自己生一個係啱

其實生幾多個,小朋友都係靠灌輸!父母公正就👌

男爵府

本來煩緊生唔生多個,
集合各人睇法同自己經歷,
都係一個夠晒數。

禁止訪問

引用:好多人叫我生多個,話第日有伴呀,有事互相

禁止訪問

引用:好多人叫我生多個,話第日有伴呀,有事互相

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

BossCatCat 發表於 14-12-30 00:20
大家都諗留了一點... 生 2+ 個... 佢地有自己小孩... 你又會幫邊個手??

好多兄弟姊妹都會介懷阿媽幫邊個. ...
Plan 生仔要諗埋湊孫咁長遠?! 要計較既, 生一個都會計較. 咁湊唔湊孫係好個人, 同生幾多個子女唔應該掛勾. 如果我既仔女叫我湊孫, 如果我有氣有力又有心情去幫的話, 咪先到先得囉, 呢個世界好多野都係先到先得架啦.

男爵府

我同細佬感情都好好

大宅

我同家組細佬都係打交打大, 但感情好好, 好慶幸我有兄弟姊妹, 所以我都生左2個。

伯爵府

引用:D人成日同我講生多個,但生幾多係主安排,

原帖由 hayley_leung 於 14-12-29 發表
D人成日同我講生多個,但生幾多係主安排,不是由我決定
對,吾係想生就有得生。

男爵府

有錢住屋夠大,年老唔使靠子女比錢養老,最好自己有積蓄可以補貼經濟條件差嘅個別子女可以生多幾個,如果要等經濟好少少嘅子女養,仲要養埋撈唔掂嘅子女,我諗點都唔會有好感情.
我要勤力D

禁止訪問

引用:有錢住屋夠大,年老唔使靠子女比錢養老,最好

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得好多問題係沿於屋企細無地方, 大家迫住迫住就產生好多問題!

男爵府

我覺得睇家教、身教、生活環境、性格好多因素影響,唔可以話兄弟姐妹有就好或者衰,一樣米養百樣人。我爸經歷過事業低潮,全家欠債度日子,佢兄弟當年用我地食我地,結果有事個個即刻黑面唔幫之餘,仲怪我爸唔繼續供養呢班閒人!相反我爸既家姐(姑媽)就奮身幫我地度過難關。我媽都一樣,個細佬唔幫,但我姨姨就好好,乜事都幫我地,出錢出力。所以同樣有兄弟姐妹,同樣環境成長都有好壞。雙面睇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

各人有各人選擇,並不可能一概而論,但我選擇生左4 個。

子爵府

引用:其實生幾多個,小朋友都係靠灌輸!父母公正

原帖由 碗仔 於 14-12-30 發表
其實生幾多個,小朋友都係靠灌輸!父母公正就👌
agree,父母教育係好緊要!

禁止訪問

熱血勳章

首頁

尾頁

跳至