自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

瑪瑙宮

引用:我同我哥哥打交打到大,更加不會噓寒問暖;但

原帖由 mankiu1204 於 14-12-29 發表
我同我哥哥打交打到大,更加不會噓寒問暖;但人大了 係我生活跌到谷底,係我哥哥二話不說一手扶我起身
小時我 ...
點解佢無端端幫你

男爵府

回覆:我覺得自己生一個係啱

係呀,勁多人問我做咩唔追多個,話唔洗小朋友自己一個咁慘,又話有兄弟姐妹有照應等等,講到好煩。
我覺得第二個小朋友既出生唔係為左陪第一個,有照應都好難講,人生漫漫長路,好難控制佢地關係好唔好。
再講,我自己應該會係好偏心既人,好難會公平公正唔偏心兩個都一樣咁鍚, 唔係話生多個唔好,有伴都有有伴既好,只係自問無信心湊到兩個,做唔到稱職既媽媽。
(個人主觀想法咋,不喜請插細力d)

leechansandy    發表於 14-12-29 12:38

侯爵府

引用:Quote:原帖由 llssisi 於 14-12-29 發表希

原帖由 隔離陳師奶 於 14-12-29 發表
感情幾好又點?做節夾錢食飯夾少幾餐已經好多jm上黎開post公審,大時大節月經post了

...
同意

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我只有能力養一個

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

侯爵府

睛靈勳章

回覆:隔離陳師奶 的帖子

我唔需要兄弟姊妹但我有。

子爵府

引用:一dd啦。我同細佬好感情,未必係平時噓寒問

原帖由 Shoesu 於 14-12-29 發表
一dd啦。我同細佬好感情,未必係平時噓寒問暖果種,但我知各自有大問題時都會出手幇對方
(佢未有 ...
Me too 我同啲細佬都好好感請,我唯一怕第時佢地婚後

瑪瑙宮

引用:好多人叫我生多個,話第日有伴呀,有事互相

好多人叫我生多個,話第日有伴呀,有事互相扶持呀,有商有量呀乜乜乜。
兄弟姐妹長大後都會計較,都會自私 ...
如果亞媽當初只生一個邊有你呢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 隔離陳師奶 於 14-12-29 發表

原帖由 vickling 於 14-12-29 發表
我覺得唔係生幾多的問題,性格/自私與否係教出黎
對,不過我覺得自私某程度係天生,我老爺奶奶好好人,勁大方,但我大姑奶好自私,2姑奶同我老公就大方d...

子爵府

講出我心聲

子爵府

引用:Quote:原帖由+vickling+於+14-12-29+發表我

原帖由 我愛Corina 於 14-12-29 發表
對,不過我覺得自私某程度係天生,我老爺奶奶好好人,勁大方,但我大姑奶好自私,2姑奶同我老公就大方d...
...
老實講,我信有遺傳

父母,親戚個底本身都自私,唔好諗住教得出唔自私的仔女,長輩身教咁多年已衰過無數次,仔女實學到。

珍珠宮

其實世間所有關係都係緣
無話邊種關係一定好一定唔好
有d 人兄弟妹齊心, 有d 人兄弟妹反目
我自己弟妹感情淡如陌路, 但好朋友反而多, 母女關係麻麻, 但又有個好聽話嘅仔仔
平常心, 自己無嘅野唔好放大佢, 唔好認定係一定唔好, 只係人生其實無可能完美吧

Jan2010    發表於 14-12-29 10:33

子爵府

好媽媽勳章

其實都係講緣份,無一定話生多個係對定錯,仔女都唔一定會孝順啦,只能夠講,仔女會互相扶持既,係父母既福氣,如果狗咬狗骨既,只能嘆氣

pugbb    發表於 14-12-29 09:21
終於有褲着!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 14-12-29 發表

原帖由 vickling 於 14-12-29 發表
老實講,我信有遺傳

父母,親戚個底本身都自私,唔好諗住教得出唔自私的仔女,長輩身教咁多年已衰 ...
一家人得一個自私喎,唔似遺傳。不過可能佢近得佢老公多,

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁生一個都可以好頂心既,我前男友係獨子,借財務,犯事,you name it, 乜都有,次次都係父母收科,只可以講仔女多唔多唔重要,最緊要係大家都顧得掂自己,最理想情況係能力最大既負責多少少,而其他兄弟姊妹又唔好覺得係老奉囉

子爵府

引用:係呀,勁多人問我做咩唔追多個,話唔洗小朋

原帖由 jackie1986 於 14-12-29 發表
係呀,勁多人問我做咩唔追多個,話唔洗小朋友自己一個咁慘,又話有兄弟姐妹有照應等等,講到好煩。
我覺得 ...
認同!講真,如生兩個佢地係兩個完全唔同既個體,我都覺得自己冇可能做到公平,一定會錫其中一個多d,所以都係放晒全副精力比較適合自己
但我好羨慕生兩個既家庭,感覺好幸福,尤其一仔一女,覺得好完整美滿

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

將來既野話唔埋. 生幾多個都係個人決定, 一個有一個好, 幾個有幾個好.

呢度d post 多數都係有野呻至post 上黎, 不能完全作準架喎...

大宅

放下放低就自在

子爵府

引用:係呀,勁多人問我做咩唔追多個,話唔洗小朋

原帖由 jackie1986 於 14-12-29 發表
我覺得 ...
同我想法一樣

珍珠宮

引用:好多人叫我生多個,話第日有伴呀,有事互相

好多人叫我生多個,話第日有伴呀,有事互相扶持呀,有商有量呀乜乜乜。
兄弟姐妹長大後都會計較,都會自私 ...
我明你喎!我都睇到隔離post d 回覆,好心寒,好計較

我係獨女,我經歷過極度孤獨嘅感覺。 好得意,我c6 又超多兄弟妹妹,又呻兄弟姊妹又如何?感情冷淡。。。

但可能我一直孤獨,所以我反而珍惜呢d 姑嫂叔伯,即使有分歧,有一天都會突然為了某事件而又聚在一起,獨生子女就無可能了

已刪除用户

首頁
12345...10

尾頁

跳至