論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我遇到一個負責任的agent

話說我用urgent申請工人,入境處4日已替我批出visa!(26/3).這些日子多得agent的幫忙,替我找了兩個part time頂住先,直至捱到15/4工人到!雖然第一個part time我很不滿意,因為佢唔識聽同講!如是者頂了七日!跟手個個就真係好smart,不過可惜佢只係早左到HK,已有僱主請左,因僱主有事不在HK先可以比我偷鷄用住先!怎料15/4個工人文件出現問題來不到,個part time又要17/4走!雖然個agent拍曬心口話比第二個我頂住先,不過我重係好慶兼省左個agent一鑊!(因為囡囡依家13個月好怕陌生人,兼我兩工婆假期已用完,之前好不容易至令佢接受工人)最後個agent更願意不收分毫加送兩年保險給我補償!現在這個無經驗的白痴更連我囡囡發燒至耳探39。c也不知,這幾天我返工都好擔心!尋日個白痴打黎話BB嘔,跟住中,英問佢都唔識!我又即刻打比agent翻譯,佢更替我上門(公司去我家10分鐘)睇下情形!呢點講真我真係好多謝佢地!今日終於confirm左工人明天到,我亦放下心頭大石!!

[size=xx-small]最後經我家姐分柝:其實呢個agent冇責任幫我揾part time但佢都做左!而工人黎唔到亦不在他控制範圍內,其實我都有D屈佢既成份!如各位想知這間公司的電話,請PM我!我真係好樂意介紹!(講明:此事係千真萬確,我同呢間野無任何利益,親戚關係,我唔想惹人誤會!!) :-P

大宅

Re: 我遇到一個負責任的agent

可否給我agent電話我
thank!

複式洋房

me too!
開心人 寫道:
可否給我agent電話我
thank!

禁止訪問

2019新春慶豚圓 2019勳章

別墅

Dear mamami:
我捻妳誤會左啦!之前妳問我請左個衰工人個間係米推廌比妳個間!我已經PM左妳話唔係,係展X!我係係佢(尚亞)度請左,不過未黎!妳可以check番PM!其實我都係想將我經歷寫出黎,我真係唔知佢地係咁!介唔介意話比我聽咩事!如果之前害左妳,真係好對唔住!我...真係一心想幫人!!!會唔會妳個個係個別case??!!因為呢間真係人地介紹比我,而且真係有好多人讚佢我先請!我所講既係真架!講真我只不過係佢地度請工人,又唔識佢地,只係覺得佢地好先介紹比人!如果佢地真係咁差,我亦唔會再介紹人比佢!希望唔好傷左和氣!Sorry :-(

大宅

其實每間agent都可以有part-time工人畀僱主頂住先的,真係無咩特別架,佢哋嘅目的除左可以搏取僱主嘅歡心外,最大嘅目的就係可以畀啲初來唔夠班嘅外傭得到真正港式嘅訓練,大家諗吓,只要佢哋將啲外傭放喺僱主屋企,佢哋又可慳返地方,伙食錢,個工人仲可以有錢收(當然啲錢係agent袋啦),到個工人去正式嘅僱主度做時,就會因為佢之前受過真正港式訓練,所以做起嘢上來會比較易上手,咁個正式僱主就會話呢間agent真係好了,佢哋真係有訓練過個工人,其實那些用part-time外傭嘅僱主,都早已成為agent訓練外傭嘅工具了,所以唔需要太幫佢哋講好話,因為都係護為護利啫.

睇一間agent好唔好,最緊要係睇佢哋,當個工人有問題時,點幫個僱主去解決問題.

子爵府

想附加一句:

睇一間agent好唔好,亦要睇佢介紹的工人質素掂唔掂。如果佢手上的工人唔掂,訓練不足便放來香港讓僱主選擇,間agent無論肯換多少個工人,咪一讓搵個僱主來攪。學ballpen話齋,實則僱主在貼$替佢訓練新工人。

禁止訪問

2019新春慶豚圓 2019勳章

首頁

尾頁

跳至