婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:如何討好99?

其實做乜要討好佢?相處一向都要互相尊重,你c6真係要好好訓練下,咁既思想真係……有冇娘家可以幫手,返娘家到住一排,睇下你c6會唔會諗清楚,如果佢覺得你同小朋友唔喺身邊都冇乜野,咁即係喺佢心目中你地係可有可無,若然經濟唔許可,唯有當99透明,佢講乜都聽唔到

複式洋房

點解d c6成要人討好佢阿媽姐? 又咩融入佢家中姐? 講真討好呢樣野,合佢心意就叫討好;唔合佢心意就叫討佢厭。合唔合佢心意仲要睇佢心情。唉…咁辛苦做咩。

仲有,佢都唔like你了,現在做咩基本上都唔啱佢心水。你做d咩對佢好,佢只會質疑係咪你c6做幫你在佢面前領功,又或者講一句\"你做咩咁好死?有咩陰謀\"。你都無癮啦。

我覺得無咩需要刻意去討好99。只有你咁啱做得到,咪順手囉,好似佢鐘意食蛋糕,你有日突然想食甜品,咁咪買多件番去,叫c6話比佢知你特別買比佢食的。不刻意用製造,過到自己,又等你個c6唔可以怪你 。試下囉。

男爵府

引用:Quote:原帖由+mamacy+於+14-12-30+發表不如

原帖由 elaine921 於 14-12-30 發表
噓寒問暖,出入扶住佢行,當99做自己阿媽!
如果當99係自己阿媽,一有唔順眼我會一句band埋去,到時99應該唔想我當佢係阿媽。

複式洋房

引用:點解d c6成要人討好佢阿媽姐? 又咩融入佢

原帖由 bridebye 於 15-01-08 發表
點解d c6成要人討好佢阿媽姐? 又咩融入佢家中姐? 講真討好呢樣野,合佢心意就叫討好;唔合佢心意就叫討佢厭 ...
無錯, 如果佢唔鐘意你, 係點討好都無用, 做乜佢都只會睇唔順眼, 仲要俾說話你聽

大宅

算啦……有咩自己做好過,我99本身對我冇乜野,相處都ok,但佢衞生意識係零,我個仔返學d餐具可以長期有黑邊,同佢講佢話知,我自己洗返又叫我唔好理佢會搞掂,冇人可以話得佢掂,冚世界人都話佢汚糟佢又死唔認,講左我地搬返去個孫佢湊要乾淨d,佢都依然係咁,啱啱放完個長假期夠膽死d餐具都係唔洗,d濕手巾up成2個week,我真心接受唔到當佢透明……我自己洗返,我c6叫我唔好唔同99講嘢,我理鬼得佢,叫佢講掂佢媽咩叫乾淨先啦

複式洋房

ascott 發表於 14-12-31 10:03
今時今日夫妻經濟獨立, 亦應該各自搞掂自己父母~
但係可惜, 大部份99都唔識心足, 明明河水不犯井水咪無事囉 ..
不能同意更多

複式洋房

唔需要討好 ..

複式洋房

引用:盡管你點去討好99都冇用,因為99係ㄧ種永不

原帖由 yanie889 於 14-12-30 發表
盡管你點去討好99都冇用,因為99係ㄧ種永不對新抱知足及妥協的動物!你不如靜待佢百年歸老好過啦,至於你c6 ...
講得好啱!

男爵府

BK Milk勳章

引用:同c6結婚4年,婚後一直同99住,正所謂\\\"相

原帖由 elaine921 於 14-12-30 發表
同c6結婚4年,婚後一直同99住,正所謂"相見好,同住難",大家一直都有磨擦及誤會,亦因為咁同c6關係轉差 ...
根本唔需要逼自己咁做, 對人好係出自內心, 長此下去你會心理唔平, 你會好辛苦,倒不如開門見山跟你c6講清楚,因為兩個女人關係唔好, 做男人好大責任!

首頁

尾頁

跳至