嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

你o地阿B食邊隻糊仔o架?

[size=medium]BB四個月大,想開始餵佢食糊仔,請問邊隻糊仔好D呢?

RyanMum
** Ryan 仔寫真 ** 我係Ryan仔,2003年12月12日o係九龍法國醫院出世o架!!! [img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10726;28/st/20031212/n/Baby+Ryan/dt/13/k/03f1/age.png[/img]

大宅

Re: 你o地阿B食邊隻糊仔o架?

Organix
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

別墅

美樂寶 & 萬朝

男爵府

我囝囝食緊gerber純米糊,因為得佢無添加糖...我之前自已試食過雀巢,好鬼甜嫁...我唔想囝囝咁細個食d咁重味既o野

洋房

yuenyima & pooh:

妳o地BB鍾意食邊隻味道多D呀?

RyanMum
** Ryan 仔寫真 ** 我係Ryan仔,2003年12月12日o係九龍法國醫院出世o架!!! [img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10726;28/st/20031212/n/Baby+Ryan/dt/13/k/03f1/age.png[/img]

洋房

Thanks, fi-fi。我都係比較鍾意淡D味o既,無糖好重要wor,咁我都唔考慮巢雀lu。

洋房

雀巢奶米!!用水沖就得!!!方便快捷!

別墅

I have see my baby son's doctor before and he mention that there is only one real rice powder - 雀巢, other is not. I also have buy Gerber before because of no sugar added, but will still have it and change to 雀巢. Doctor also said that it is better for baby to have other solid food when they are 6 months old and their digest system is better.

大宅

Ryanmum:

My daughter likes "fruit" taste, such as prune and banana, strawberry and apple etc.

tuenyima
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

等待驗證會員

嘉寶糊仔, 可加果汁或小牛肉等等, 我仔仔好鐘意吃.

洋房

我bb之前食Organix, 但晤適合, 現在轉食Heniz, bb好鍾意.

複式洋房

美樂寶&嘉寶是不錯的選擇
雀巢最好少食,因有基因改造
:-x
my lovely babies are ching ching and wing wing!

禁止訪問

大宅

My B also.

大宅

我發覺寶純米糊沖奶時有的黑色細點?你地有冇架?thx

大宅

tuenyima,
我想問下你溝出來的糊仔稀唔稀架?
我bb 係食 orangix 純米糊, 1:1 份量,
但溝出來比我想像中稀, 我又係喂到好麻煩,
喂粥都容易d 呀, 食粥食到差不多一碗大人碗,
但我喂佢食糊仔時, 就麻煩了, 唔知係咪唔識吞,
成日吐返出來, 喂到我頸都梗埋, 最後要用奶咀,
我係用2號奶咀, 大洞的, bb 好快就食完了

想問下你喂幾多比bb 食架?
我而家喂 6安奶 + 6羹粉代替一餐, 會唔會太多呢???

男爵府

曉晴.醫生話餵bb食糊仔唔好用奶咀餵..你試吓買其他味道糊仔比呀b食.可能佢覺得食糊仔好似飲奶咁,所以佢唔鐘意食.
我呀仔都係咁.我咪買其他味道比佢食..我就用雀巢..
2安半奶+2羹純米+2羹胡籮蔔米粉..呀仔好鈡意食

大宅

catcatchong,
你咁樣溝咪係 即係4羹粉 + 2.5安奶?
會唔會好 "杰" 架? 請問你用乜野spoon 的?

男爵府

曉晴..我覺得ok la..唔係好杰.因為1:1太希,呀b感受唔到自己食緊固體嘢,我試過開1:1佢食,但佢發晒脾氣,佢令願要用奶樽都唔肯食,後來開杰D.起初都係食得好少,慢慢習慣左就食得多D.我呀b都食左成個月,有時我會比豆腐,香蕉,蘋果佢食,我用bb匙羹,係軟膠架

別墅

hihi posemom

有d野想請教你ga..見你話係自己攪拌機磨米粉..想請問下要點做呀?? 我都想自己做呢..
d米要洗左先嗎? 用幾多米呀? 磨完之後要點"主" ? "主"幾耐呀? 麻煩你見到我留言話我知丫 ^^"

POSEMOM 寫道:
之前俾雀巢,但係發覺勁甜.啲姑娘又話唔好俾bb食咁濃味嘅嘢.所以自己用攪拌機磨米粉,然後自己煮.其餘,落啲糊仔粉又或者奶粉,有時又磨啲餅乾碎落去咁.依家都買咗"家寶"同"萬朝"嗰啲有味糊仔粉,等個仔食到多啲口味.不過,都係以淡口為主.
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

首頁

尾頁

跳至