母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

新買avent手泵泵奶時發出"e""e"聲,正常嗎?

昨天半夜試用新買avent手泵泵奶,但發出"e""e"聲,還很大聲,幾乎吵醒家中所有人,是什麼問題呀? 後來不泵奶時試也有"e""e"聲,搞到自己耿耿於懷,整晚睡不好.

我於上月底在"荷花"買,但昨夜才第一次用,如真的有問題,是否可更換或要找avent香港代理維修呢? 該怎樣做?

:-D

男爵府

Re: 新買avent手泵泵奶時發出"e""e"聲,正常嗎?

Hi gs,
應該係接駁得唔好啫,你再由頭裝多次喇...我用左三個幾月都偶有咁o既情況,唔洗擔心...同埋個泵有一年保養嫁

男爵府

Re: 新買avent手泵泵奶時發出"e""e"聲,正常嗎?

係呀係呀! 終於有人明白la!
我之前用pigeon電泵, 後來返工覺得唔方便,好鬼嘈, 聽其他媽咪講avent手泵好用,有個媽咪好好,借比我試,用後真係感覺好好多,之後咪係babymart買左個新, 點知一試, 同我個friend既差好遠, 泵少左奶,我以為係喇叭唔夠soft, 咪烚多幾次,烚左成個月先再用,點知仲衰, 竟然有ee聲, 仲有時係喇叭既邊沿位漏奶tim! (唔好話我放唔啱位,又唔見我個friend個個有咁既情況!) 而家返工去泵奶都唔知點好,真係好鬼大聲, 唔知點好? 唔知關唔關old 款同新款事呢? 我個friend個個係old 款, 連接bottle係分開兩parts, 但新既款係一part既.

大宅

呢兩日我用Avent手泵泵奶, 經常性每泵兩三下, 泵入面有粒白色圓型細細果粒, 就會"pa"一聲被D吸力吸佐入去(第一次果時, 真係比D聲赫我一跳)! 每次泵兩三下"pa"一聲之後, 我都要重新裝過至可再泵! 之前都會有甘既情況發生, 但唔多. 依兩日每泵一次奶就會發生6~7次之多添! 好煩!!

有無人試過甘樣呢? 定係我裝既問題有錯?

男爵府

Hi chaichai,
me too, 不過無你咁嚴重每泵一次奶就會發生6~7次之多,我只係1~2次o羅,我發覺呢個情況係近呢兩三日先出現,我仲諗緊會唔會係o個個parts到期(因為已經用左3~4個月,每日約2~3次),諗住情況再壞的話就換個一粒新o既試下
chaichai 寫道:
呢兩日我用Avent手泵泵奶, 經常性每泵兩三下, 泵入面有粒白色圓型細細果粒, 就會"pa"一聲被D吸力吸佐入去(第一次果時, 真係比D聲赫我一跳)! 每次泵兩三下"pa"一聲之後, 我都要重新裝過至可再泵! 之前都會有甘既情況發生, 但唔多. 依兩日每泵一次奶就會發生6~7次之多添! 好煩!!

別墅

Hi, Fi Fi

我唸係個泵問題,因我原封不動只在泵下加奶樽及側邊加手臂而也. 剛買回來試己有"e""e"聲,只不過未試過用來泵奶.
有冇用開avent手泵的媽媽,你們的手泵又如何?
:-D

大宅

我都覺得新款的AVENT的手柄接觸位太緊,嗄嗄聲我也不怕,最慘是那次因為太大力拆手柄而弄斷了主件,欲哭無淚。

複式洋房

chaichai,

我都試過!真係比
my lovely babies are ching ching and wing wing!

男爵府

ai-ya, 原來唔只我一個係咁,真係比突然"拍"一聲嚇到! 我唸唔關個parts事,我都係新買返黎用既,而家仲發覺d奶一路泵,一路沿接駁奶瓶位漏落黎攪到bb d 衫濕晒,總之好鬼煩! 我個friend借比我個個係好old, 但一d問題都無! 請問可向邊度反映? 可否直接send e-mail去avent總公司? (有無avent e-mail address)講真, 若唔係試過我個friend借比我個泵, 真係唔覺avent手泵好用!

大宅

I've got this problems too!!! My baby doesn't like this noise, and sometimes will cry. I give-up to use Avent pump now, I'm using Medela electric pump now. even it's noisy too.. but it's less parts than Avent and wash less!!!!!

男爵府

真係越唸越把火,買手動係貪靜, 點知嘈到死! 而家都唔知點好!

男爵府

我個泵都有咁嘅情況,有d失望

大宅

irischiu

粒白色配件要換? 都無難! 而且個泵我用佐一個月都無, 唔駛甘快要換呀!

大宅

irischiu

粒白色配件要換? 都無難! 而且個泵我用佐一個月都無, 唔駛甘快要換呀!

另外我亦試過你所講, feel到吸力很勁時,不妨停一停! 但每次泵兩下就已 feel到吸力很勁喇, 要將個泵離開乳房喇! 好煩!!

複式洋房

chaichai,
my lovely babies are ching ching and wing wing!

男爵府

我send左e-mail比avent, avent transfer左個case比香港agent, 佢地叫我law上去 (tsuen wan)度比佢睇下,係睇下炸wor, 唔係一定換wor, 都唔知上唔上去好!

男爵府

這個情況好正常, 是"白色星星"的損耗, 我用咗兩年, 已經換過十幾粒, 去荃灣avent 香港代理買配件都買過兩、三次。 妳留意下白色星星邊位, 用手指輕輕禁落去, 就會發現d邊接駁位已經裂開, 所以一泵就會將成粒白色星星彈開。

子爵府

hi 各位媽媽

咁 Avent 手泵 唔好用 ?? 咁邊隻好用呢, 我 BB 八月出生, 都諗住餵母乳, 但上班後都要泵奶, 咁查實手泵好, 定電泵好呢
親子王國以外之相冊連結已被刪除

別墅

各位媽媽,
我 用 左 AVENT 手 泵 已 經 3個 月 ﹐ 起 初 發 現 有 時 吸 力 唔 夠 ﹐ 好 易 漏 氣 要 重 新 再 擺 位 。 但 係 用 了 1 個 多 月 後 已 掌 握 到 用 泵 的 方 法 。 我 個 人 認 為 AVENT 手 泵 不 是 太 差﹐泵 奶 15 分 鐘 手 都 不 覺 得 累 ﹐ 手 柄 都 配 合 手 型 。
cannytang﹐ 我 有 去 amazon.com 看 過 評 語 ﹐ 很 多 人 都 很 喜 歡 AVENT 手 泵 ﹐ 講 話 俾 電 泵 還 好 用 。 你 可 以 試 下 看 下 不 同 的 網 址 的 專 欄 參 考 下 ﹗ 不 過 電 泵 可 能 會 慳 力 D﹐ 我 未 用 過 ﹐ 唔 敢 俾 意 見 。

子爵府

thank a lots, Clarab
親子王國以外之相冊連結已被刪除

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊