家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

好多人叫人買高息債券,講到好好賺咁,請問風險比股票高嗎?例如恆生,建行。如真要買,幫襯銀行定股票行?

禁止訪問

回覆:高息債券

大宅

回覆:ntefamily 的帖子

yes, 就係想知穩唔穩陣。見呢到無人講,唔知係米risk 好高,如果真係8 厘,米好過宜家買樓收租?

伯爵府

嘩! 入場費都要USD20萬美金,咁大額真係要小心了解年期、是否保本、是否定息才可,否則息大本無歸!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:好多人叫人買高息債券,講到好好賺咁,請問

原帖由 im_csb 於 14-12-30 發表
好多人叫人買高息債券,講到好好賺咁,請問風險比股票高嗎?例如恆生,建行。如真要買,幫襯銀行定股票行? ...
今年美國加息週期開始,債卷會下跌~

即是賺息,蝕價.......

債卷價格可升可跌~

wcpcelia    發表於 15-1-1 18:05
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 im_csb 於 14-12-30 發表好多

大宅

可於中銀証劵買。減息對投資評級高如BBB 以上(4-6%),3年期以上,加息先會有影響。
如果一步步加息,買高息債 BBB or BB(6-10%),3年內到期,加息影響好細。

子爵府

引用:入場費USD20萬美金果d?好似東亞銀行的債劵

原帖由 ntefamily 於 14-12-30 發表
入場費USD20萬美金果d?

好似東亞銀行的債劵有8厘息,瑞安有9厘,但我未買過,穩陣嗎?
有無啲唔駛usd 20 萬,咁多?如usd 10萬

子爵府

引用:Quote:原帖由+大力大力+於+15-01-01+發表今

原帖由 ntefamily 於 15-01-01 發表
如果買一手債券揸到到期呢?咁咪唔怕債券價升跌,是否咁樣理解?請大力指教

...
可等到到期可不理佢中途的債券價格。風險係佢破產

大宅

回覆 大力大力 的帖子

原則上係,不過要睇好多Data 先可決定。因為炒b or CC 級 債券,除時激過炒股票。
就算買CC 超圾垃債,違約率約5%,金融風暴時頂多15%

大宅

回覆 vickling 的帖子

你上輝立睇下,有部份有100K US

大宅

回覆 vickling 的帖子

係可以,就算買左雅居樂,之前傳佢無錢還,債券都係由105 跌到92 , 到期都係收番100當你買左2年,都收左16.5%,92 賣都唔會輸。

大宅

公司違約係米會total loss?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:公司違約係米會total loss

原帖由 im_csb 於 15-01-01 發表
公司違約係米會total loss?
可以 total loss.......

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

買和黃,中國銀行,渣打,咪穩陣,買債券唯一風險係佢執立。如果唔係揸到到期,可以攞番本

大宅

引用:買和黃,中國銀行,渣打,咪穩陣,買債券唯

原帖由 丁丁媽媽 於 15-03-20 發表
買和黃,中國銀行,渣打,咪穩陣,買債券唯一風險係佢執立。如果唔係揸到到期,可以攞番本

...
邊到買?

大宅

係citibank買

禁止訪問

引用:公司違約係米會total loss

禁止訪問

引用:yes, 就係想知穩唔穩陣。見呢到無人講,唔

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 im_csb 於 14-12-31 發表yes,

原帖由 bobbytam88 於 15-03-20 發表
高回報 一> 高風險。

債券价格 會跌, 甚至 跌到$0,或違約。
美國國債十年息率1.94厘,比得九厘知風險多大~

買基金真係好傷

首頁

尾頁

跳至