論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

工人成日偷食屋企0的0野之後又唔認

平日屋企有餅乾、麵包&麥片俾佢做早餐, 但佢似乎對我D芝士、Yogurt 和 鮮奶等興趣大一點; 本來俾佢食0下呢D都唔大問題, 但因為呢D我冇同佢講過佢可以食, 但佢三番四次食0左又唔認, 從來冇問過我或我先生, 有時我問佢點解雪櫃pack 芝士得番咁少, 佢竟然問番我係咪先生食0左 (我老公由細到大唔肯食芝士)! 屋企任何零食祇要佢認為數唔到既佢就滲0下滲0下咁偷食, 所以我都唔敢買即食燕窩, 怕到時佢重食得多過我! 屋企養0左隻大老鼠!

複式洋房

Re: 工人成日偷食屋企0的0野之後又唔認

你應該同佢講,要食什麼要先問個你地,如果再有下次,
你會報警,話屋企吳見左野,到時等差人上黎查,
如果發現真係佢,佢要坐監,(嚇吓佢又好,就算真係報警,都係好正常),如果佢再偷野食,咁重可以吳洗補錢踢佢走

洋房

我個工人又係一樣, 成日偷食我d芝士. 最衰就係d芝士是買比bb食的, 佢自己食佐又話比了bb食, 正一衰神. 見佢一日肥過一日, 就黎連門口都過唔到啦...

子爵府

好媽媽勳章

我個工人都係咁. 都唔知佢地係唔係以前係屋企冇野食. 一黎到香港就搏命食. 仲要唔使自己錢買, 仲唔食番夠本咩. 依家我個工人比佢初黎香港時重左10磅啦. (佢03年8月先黎做)

大宅

我個工人都有偷0野食呀!! 不過初初我地又唔發覺, 因為諗住佢唔會咁大膽, 後0黎發現好多0野都少左, 跟住問佢, 不過佢就有承認有食, 之後咪同佢講清楚邊d係佢食得, 邊d係佢唔食得囉, 同埋就算佢想食都要問過先, 唔好自己鍾意想點就點!!
[size=large]凱澄 6月24日 出世喇!!凱盈 3月17日出世喇!!

民房

經我點算之後, 個印印食左我一包百力滋, 切左大半莎莉蛋糕, 還有大半罐紳士蜜糖花生...最頂隱話用百力滋送Panadol. 頭一個月已經咁狼死, 即刻warn佢, 現在連煮公仔麵都唔敢孖腸發蛋, 好在唔係咩貴嘢, 但真係要心水清, 尤其d燕窩, 花膠, 瑤柱...Panadol 都要!

首頁

尾頁

跳至