家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好耐之前都有用開, 見效果唔錯, 我就在5月5日訂多2個(1個走廊, 1個送比媽咪), 好快已經有人打電話比我話有貨, 現在已經用緊了。

Model no. 396 係用電的, 好似有其他 model 係乾濕電兩用的。

唔覺得好食電呢!

大宅

啱啱買咗, 中原$400, 第一晚開通宵, 第二朝就見D蚊係部機週邊, 唔係會吸入部機入面, 係咪我唔曉用??

原文章由 monkeyhill 於 08-5-5 13:29 發表
我都係用緊 MOEL, 效果都唔錯, 問過最平係 "教協" $399 (永安 $480)。

放客廳, 夜晚關哂啲燈, 效果會好啲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我想請問,我上星期五買左部機,咁呢個六日係屋企試。我放係一張椅度,大約1米高,因為發覺電線都好短下。咁我日頭開啦,說明書寫個網向出面。咁我開左成日,又吾見周圍有死蚊。。。熄左又有蚊咬WOR~
其實屋企無開WINDOW,我見廁所有一隻,有時房又見一隻,吾知係未同一隻。。但又打極都打吾到?係未我用錯方法?明知房有一隻,點先可以用部野捉左佢呢??

大宅

Sorry, 我唔係好明你所講的個網向外!!!

應該係燈向外放, 讓啲蚊飛向燈光, 然後風扇會把蚊吸入裹面的。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

吾該晒...都OK架..我D女同我講,媽咪,我聽到聲,應該有隻蚊入左去. 今晚我掉番轉支燈向外先.

複式洋房

除左蚊機,仲有手提電蚊拍,用電池既,一電d 蚊就會死 ,唔駛用手打咁麻煩。

男爵府

hi, anyone know where to buy this cheaper. Jusco selling $498.

複式洋房

之前有一派晚上比蚊咬醒
係網路上見到外國有一個方法
我自己都試過,好似又真係OK
但因為我家附近其實不是真的有太多蚊
所以沒有再進一步證實
或者你買到蚊機之前可以試下
用D稀釋後既漱口水(做噴霧)係窗口及一D縫隙

另外還找到幾個方法比你參考下
1.兩滴麻油,用雙掌搓開(好似擦hand cream甘),印在小朋友手臂,小腿上
2.香茅+檸檬香精油+水(做噴霧)

原帖由 小寶媽gc 於 08-4-24 17:59 發表
我最近搬左去近山既地方住, d蚊針到我個仔周身係, 好肉赤, 又驚d蚊有菌......我而家仲有個1.5個月大的女兒, 請問有咩安全又有效的驅蚊方法?? thanks!!!

大宅

My friend teach me buy $10 沙薑粉 and put them into a bag which made of cotton (not allow the powder to leak out) and put nearby the kids bed. It will prevent the mosquito and flea.

I just bought it today. I am going to try it.

首頁

尾頁

跳至