自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

昨晚在長沙灣富華廣場的酒樓.我帶女女去表演節目.女女去集合了.在2樓的電梯旁,我看到一位年紀65--70歲的婆婆.當時她站在電梯門口,手扶住墙,好似有D唔舒服.我上前扶佢,婆婆問我:"呢度係邊度呀?那班人係度做咩?我要做咩呀......" 婆婆講說話斷斷續續的,我大約估到佢意思.

當時見到佢講話有D語無論次.我驚佢要中風,叫咗侍應.準備打999.呢個時候,婆婆話想走,但唔識離開.我就陪佢搭LIFT落咗樓下.到咗樓下,婆婆話肚餓,想飲茶.啱啱好,見到一位識婆婆的女部長.部長話,多謝我陪住婆婆.佢地會送佢返附近屋企了.婆婆已唔識分早上或夜晚.也唔可以清楚表達自己了~~ 我將婆婆交咗俾部長,就去陪女女了~~

間唔中見到老人家走失的POST.我覺得將家人的聯絡電話縫在老人家的大褸或褲上面.方便聯絡.昨晚我遇到的婆婆已唔識用電話了~~萬一家中老人家有呢種病,在冇人陪同的情況下,唔可以俾佢自己出門去玩了~~好似另一POST講,去了"結界",出唔返黎,就大件事了.

jpwy    發表於 15-1-1 18:51
bebe12hk    發表於 15-1-1 18:41
siu05    發表於 15-1-1 18:23
快樂的甜芋快樂的甜芋

伯爵府

引用:昨晚在長沙灣富華廣場的酒樓.我帶女女去表

原帖由 甜芋 於 15-01-01 發表
昨晚在長沙灣富華廣場的酒樓.我帶女女去表演節目.女女去集合了.在2樓的電梯旁,我看到一位年紀65--70歲的婆 ...
我以前係老人院做的,確實有很多長者患有失智症。

我哋通常會車定一卷印有長者姓名&电話既Label,會係D衫既背面車上呢D麥頭,如果佢哋走失,途人好容易知道佢哋住边(正常人又点會車上呢D麥頭)

大宅

回覆:昨晚做了一件好事~~

楼主好好人呀

珍珠宮

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

昨晚在長沙灣富華廣場的酒樓.我帶女女去表演節目.女女去集合了.在2樓的電梯旁,我看到一位年紀65--70歲的婆 ...
樓主好好人

瑪瑙宮

什麼結界

大宅

希望婆婆家人多陪伴佢

水晶宮

hashtag影視迷勳章

你好好人呀

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

瑪瑙宮

係咪富臨

大宅

公爵府

首頁

尾頁

跳至