懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

請問有冇媽媽曾經啤余啟文醫生接生-開刀戓順產?

Hi 各位媽媽:

唔知余醫生手勢如何? Any comment?

大宅

Re: 請問有冇媽媽曾經啤余啟文醫生接生-開刀戓順產?

我都想知,有無媽媽幫手報料!

複式洋房

Me too! I want to know too! can any one help us?
and then I want to know Can I choose any private hospital? :-P

民房

Hi momolies,

If you choose Dr Yu, you can choose Union Hosp/St Teresa's Hosp/Baptist Hosp/ HK Sanatoruim & Hosp. This info is shown on the Admission for Delivery letter given by Dr Yu last week. Hope this info would be useful for u.

Any comments from other mother?

複式洋房

To: laibobo
oh! Thank you! this is very helpful for me!

民房

Dr. Yu is a very kind doctor. He always give much confidence to you. I had 半身麻醉 this January and everything looks good. He always release your worries and comfort you.

民房

To: Camaychan

How's your wound after operation? Does it cause you much pain since it depends greatly on the techniques of the doctor?

I am eager to know & worry about the pains after operation. Pls tell me.

Thanks

大宅

請問余醫生地址及收費如何?

因本人要轉醫生,好心急!

民房

To Hellocat:

依我所知, 順產醫生charge $7500 & 開刀收 $9500

大宅

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

你點解要轉醫生,現在的醫生不好咩!
[url=http://tickers.families.com][/url

大宅

因現在的醫生話不接順產,所以希望準早轉個好醫西。

大宅

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

我個醫生(梁國齡醫生)都有其他工作, 會減少接生, 所以轉介我到他診所其他partner (黃婉霞醫生), 但我上星期睇完個醫生後, 覺得麻麻地, 所以下次會同梁醫生商量, 希望他可以抽空同 BB 接生就好喇.
[url=http://tickers.families.com][/url

民房

我曾經過余啟文,有一些經驗跟各姊妹分享。上年初覺得M come 有d異樣,於是在年中找余啟文做一次檢查,我亦告訴他我很想要bb,如要做什麼檢查,只要適合便可,但他的態度馬虎,問多句都唔想答,趕收工咁(coz I am last one),只叫我一星期後回來取子宮抹片報告,一星期後我到counter 取 report, 姑娘說ok冇事我便走了,沒有見過e生。

but M come 情況冇改善,於是去看港大的中醫,食

民房

另有一件事,我朋友找余啟文開刀,但BB出世後6小時肺炎,他解釋是出世時陰道感染,但開刀是不經陰道又怎會陰道感染呢,當時我朋友冇出聲,驚得罪他,只求BB冇事便可,最後要往多一星期,埋單6萬多。出院之後覆診才追問原因,他又

民房

多謝你們的分亨,有冇其他人的sharing? 好心急想知,因我己已經三十七週了.

民房

Actually I don't know it is very good or not. It has around 8-10 cm long. Sometime will itchy when it is rainly. I don't know why. But anyway, I think it is okay for me as Dr. Yu made many funs to me and I had a good memory.

民房

To Siuding: What a pity. And you got such bad experience. Then, how's the baby right now?

大宅

不如又等我講下我o既經歷丫

兩年前, 我生左個bb, 都係dr. yu 接生o既, 在仁安出世, 個仔出世之後就由仁安o既駐院兒科醫生 - dr. 莫子慈睇, 咁出院就大概係三萬幾啦, 半身麻醉, 開刀, 傷口至今好似一條白色線咁囉 , 要好留心至可以睇到.

之後由於baby care o既問題, 我有mood disorder o既情況, 當時 dr. yu 就同講 : 我有一對孖女, 比你辛苦一倍啦, 你千萬要記住, 唔開心就同朋友傾下偈, 唔好掉左bb落地下呀, 你有我pager架啦, 唔識湊仔anytime都可以call我, 暫時你未需要見心理醫生住o既, 拿拿拿, 睇你一行出clinic 就一定係飛車返屋企架啦, 其實個世界好大, 你出去飲杯coffee, 望一望個天, 望下其他人, 唔好只係望住個仔, 學下一路湊仔, 都要自己relax 一d.

直至今年二月, 我做婦檢, 發現有一個12cm o既cyst, dr. yu suggested 我要remove left ovary, 我都係在仁安做呢個手術, 手術後day2 o既 10:30 pm, dr. yu 拎住份 patho. 黎搵我, 証實係 cancer , 我要求立即出院, 而我要做另一個手術亦都唔會在仁安做, 要去公立醫院, 佢三日之後就call我, 幫我安排左在威爾斯醫院見醫生, 係上ward 見醫生, 唔係排街症, 由見醫生到第二次手術, 不需一個星期o既時間, 但好不幸, 在我留院期間, 威院做梗renovation, 我傷口又痛, 又唔夠休息, 咁我又call dr. yu, 我要轉返仁安, 咁dr. yu 又再照顧我, 直至我個傷口可以拆線!

今日, DR. YU CALL我, 仲問我身體O既情況, 做CHEMO 做成點, 我知道自己比一般患BREAST CANCER O既機會高4倍, 咁我又問DR. YU O既意見, 佢就SUGGEST我一年做一次ULTRASOUND, 或隔年做MAMMOGRAM. 佢可以REFER 我去LAB.做

個人意見: DR. YU 絕對唔係市僧, 我講明要去睇公立醫院, 佢都仲幫我搭埋路! 真係呢D醫生去邊到搵.做婦產科醫生, 仲要教埋我湊仔, 真係勁好人. EVEN 我依家係做梗CHEMO. 完全唔係佢果瓣, 佢都會問候下, 我未見過任何一個婦產科醫生會咁做. 而唯一O既原因我可以理解O既, 就因為DR. YU 係一位仁心仁術O既醫生.

居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

大宅

HELLOCAT: DR. YU會在三個CLINIC 診症, 尖沙咀, 沙田, 將軍澳, 你想要邊個CLINIC O既電話?
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

民房

各位媽咪:

其實我都好認同 "nnfonde"所講嘅嘢!!??
因為[余啟文醫生]可以給我們很大的安全感.

首頁

尾頁

跳至