意見反饋
義工

產前產後 今日: 0|主題: 240808

超聲波???

公爵府

國民生產總值:26586

畀面勳章

超聲波???

我生第一胎時比較緊張,由第一個月已經去睇醫生,睇中環黃惠如,佢照超聲波係用支棒放入陰道照,頭兩個月都係咁,但第三個月我就轉咗梁國齡,但佢就係個肚度搽d gel,跟住就照

有冇其他媽咪都係咁???

男爵府

國民生產總值:5983

Re: 超聲波???

我係eq度都係用捧,但係eq急正室就用jel囉,我都有d驚驚地會整親佢,

大宅

國民生產總值:1124

In my Dr's clinic, she've got both type.
When the 1st time I visited her, 用支棒放入陰道照,But starting from the 2nd time, 就係個肚度搽d gel,跟住就照. But I don't know the difference!
PS: My Dr is Vivian Shiu in Causeway Bay

複式洋房

國民生產總值:180

我初初都係照陰道, 但後期大些便要改照肚, 醫生話大了便不能用陰道照了

公爵府

國民生產總值:27716

我頭三個月照超聲波都係用支棒放入陰道照,足三個月就轉咗係個肚皮度照. 到最後期仍然係個肚皮度照bb, 但要用支棒放入陰道照子宮頸度長度睇下幾時生/生得未!

別墅

國民生產總值:976

我成第三個月先做第一次的超聲波,我個醫生都係用gel搽係我個肚度,用個力都好大吓,我初初都有d驚,但我相信以佢既經驗都係無問題既.

男爵府

國民生產總值:8476

當個胎好細時,

子爵府

國民生產總值:10110

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

其實應該幾時照第一次呢

該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:4929

多數第一次照都係係陰道照, 咁樣會睇得清楚d, 我兩次有bb...第一次照係係陰道照.....跟住醫生多數會係肚照, 但係要不斷飲水, 等個膀胱大d....整高個子宮(個醫生講比我知的), 但係我試過個膀胱唔夠脹, 係肚皮照唔到...個醫生叫我去toilet去完小便, 跟住係陰道照......都幾麻煩

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

我依家7個WEEK,near 8個week,都應該照到心跳同bb o既size架可?

同埋各位有冇d睇開o既醫生介紹呀~最好唔好咁貴啦~唔該哂你地呀.......

男爵府

國民生產總值:8773

我10週個時第一次照係瑪嘉烈..個醫生重講呢個就係BB心
跳啦..當時好緊張.

男爵府

國民生產總值:8476

Queenie, 如果你第一次檢查, 就算你係幫襯政府都會安排照超聲波架, 政府檢查唔駛錢, 照超聲波都係$60. 我自己就政府私家都有用, 健康院的姑娘話超聲波在政府只照一次, 除非有問題喎, 但係私家就每次都有得照, 仲有print out 添. 醫生呢樣野就好參差及人夾人, 你可以叫幫你驗孕

子爵府

政府o個度,我book左5月3日,不過我自己緊張想照下o者~

子爵府

國民生產總值:11704

我有D疑問, 有陣時照超聲波要飲水飲到個肚好脹先照倒, 我記得大肚時都唔駛飲水飲到個肚好脹先照倒, 有冇人知道點解呢?

別墅

queenie80

以我所知,如果只係想知心跳, 你都可以不用去做超聲波.我個醫生就會用一種叫做 "fetal doppler (唔好意思,我唔知中文係乜嘢)"來聽bb的心跳聲. 之後我在12個星期先去做超聲波.... 我唔知你個醫生有無這做service.

別墅

surewin
我相信係因為你大肚時,你個肚巳經充滿了胎水,仲使乜去食水呢.

大宅

國民生產總值:4929

surewin,

有bb, 因為個子宮會一路升高.....咁樣唔駛飲水都可以照到

但係一般來講(無bb時)因為子宮多數會比較低...要飲水整到個膀胱脹...推個子宮上黎先睇到

男爵府

國民生產總值:5983

點解照超聲波正係會見到個bb,又見吾到第二樣野既>> 例如個子宮啦??有無人知呀??吾該 :-P

子爵府

國民生產總值:12328

照超聲波除了睇bb外,是可以睇其他

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.