跳至

首頁

尾頁

伯爵府

想搬去Brisbane , 但完全唔知情況. 想請教吓.

1.想找中學校綱. 最好係住附近的就直入. 不用考入去.成績中等就OK,最重要校風好.2.係咪唐人區唔重要.
3.最好就屋平
4, 公共交通配套好, 小朋友可自行坐車去活動.

男爵府

回覆:Brisbane 有邊幾個區介紹

可以分享下點解你會想去Brisbane嘛?

伯爵府

引用:可以分享下點解你會想去Brisbane嘛?

原帖由 henry102 於 15-01-02 發表
可以分享下點解你會想去Brisbane嘛?
Syd 屋貴,人車多,塞車難泊車。

子爵府

親子王國15週年勳章

我仔住 st lucia,貪近學校,過條河就係,我視察過環境幾好,又有車站,聽講呢個地區算唔錯。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:Brisbane 有邊幾個區介紹?

Brisbane校網好既都貴,例如St Lucia,Indooroopilly, sunnybank hills有平d既但舊!資料係由Brisbane 朋友提供

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

伯爵府

引用:我仔住 st lucia,貪近學校,過條河就係,

原帖由 Lower_Primary 於 15-01-02 發表
我仔住 st lucia,貪近學校,過條河就係,我視察過環境幾好,又有車站,聽講呢個地區算唔錯。 ...
你你個仔係嗰度讀中學定大學?有冇學校介紹?

嗰度會唔會有好像syd 公校 的slective sch.要考先可以入到。其他公校就住得近優先實收?

伯爵府

引用:Brisbane校網好既都貴,例如St Lucia,Indo

原帖由 goosema 於 15-01-03 發表
Brisbane校網好既都貴,例如St Lucia,Indooroopilly, sunnybank hills有平d既但舊!資料係由Brisbane 朋友 ...
好的係咪都係多唐人?

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+goosema+於+15-01-03+發表Bri

原帖由 1mocha 於 15-01-03 發表
好的係咪都係多唐人?
Sunnybank hills 最多,其他都唔多

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

子爵府

親子王國15週年勳章

1mocha 發表於 15-1-3 07:43
你你個仔係嗰度讀中學定大學?有冇學校介紹?

嗰度會唔會有好像syd 公校 的slective sch.要考先可以入到。 ...

附近有間幾好的中學,點入就唔知,妳問 local 媽咪。論環境真係唔錯,記憶中去買唐人雜貨重好近。

大宅

如果要就近亞洲食店和雜貨店,南區真的是非常熱鬧。
Sunnybank Hills
Runcorn
Eight mile plains
Sunnybank
Robertson
Macgregor
Coopers plain
Mount gravatt east
Underwood
Kuraby

這些區都有好多亞洲人聚居。

中學校網,南區最熱門的是Mansfield state high。我身邊朋友會揀Mount Gravatt East state high or Runcorn state high作後備選擇。

Brisbane state high 雖然係selective school,但也收catchment學生。勁多亞洲人。Catchment是West End, 有好多越南人。

我望過西北區都有些好學校,例如Indooroopilly, Kenmore, Wavell heights, Kelvin Grove等等。不過,那邊的屋比較貴,平的又頗殘。那邊肯定無南區咁多亞洲人。

妳若選南區又要用地址入中學,恐怕要靠Mansfield 和Wishart呢兩區入Mansfield state high. 我身邊朋友揀來揀去只有Mansfield state high 和 Brisbane state high兩間。

西北區可能選擇多些囉。

QLD的學校,好多都會在網上提供catchment area 資料,買屋前記得望清楚,隔條街就入唔到了。

洋房

引用:Brisbane校網好既都貴,例如St+Lucia,Indo

原帖由 goosema 於 15-01-03 發表
Brisbane校網好既都貴,例如St Lucia,Indooroopilly, sunnybank hills有平d既但舊!資料係由Brisbane 朋友 ...
補充sunnybank hills算比較reasonable, 未必一定會好舊,都會有唔錯既選擇。所以校網好住又唔太貴sunnybank hills係好唔錯既選擇。但要留意番,個地址係sunnybank hills未必係讀sunnybabk hills state school.

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+goosema+於+15-01-03+發表Bri

原帖由 Alicewing 於 15-01-03 發表
補充sunnybank hills算比較reasonable, 未必一定會好舊,都會有唔錯既選擇。所以校網好住 ...
謝謝你

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

伯爵府

引用:如果要就近亞洲食店和雜貨店,南區真的是非

原帖由 lillymarie 於 15-01-03 發表
Runcorn
謝謝你,我就係唔想太多唐人。全校只有最多5個會講中文的學生。
但我小朋友學校明年會有幾個新生係中國來。家長係大學教授,過來這裡的大學交流一至二年。所以明年會多d .

但都多亞裔人。越南,thai.日本,韓國。但個個都係讀一二年就走。佢地父母都係大學教授,全家來一二年咁。一班有四份一到。

大宅

1mocha 發表於 15-1-4 22:23
謝謝你,我就係唔想太多唐人。全校只有最多5個會講中文的學生。
但我小朋友學校明年會有幾個新生係中國來。 ...
咁妳若來Brisbane就不要選南區,盡量看看北區或Indooroopilly 或 Toowong那邊。我知道Brisbane state high 今年七年班其中一班除了三個白人,全是亞洲人。這邊的印度學生都好勤力和聰明。

翡翠宮

引用:如果要就近亞洲食店和雜貨店,南區真的是非

原帖由 lillymarie 於 15-01-03 發表
Runcorn
好詳盡

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

複式洋房

住喺brisbane的jm,你哋好!我們一家三口)年中會move去brisbane,想請教大家:

東/東南區如Morningside, Cannon Hill, Coorparoo 多唔多唐人或Asian住?這幾區治安好嗎? 喺baby kingdom 揾資料,但是好似冇人提過呢幾個surburbs.

Indooroopilly或Toowong跟上面的surburbs 比較,係咪會多些唐人或Asian?

Brisbane 的child care/long day care ,係咪通常都有位,apply 之後唔洗等?

Thank you in advance!!

洋房

回覆:MMA1220 的帖子

幾年前住過coorparoo, mansfield st 我覺得唔多唐人呀。附近有coles,近巴士站。我覺得好方便呀。希望幫到你啦。

複式洋房

Thanks Alicewing!

複式洋房

回覆:Brisbane 有邊幾個區介紹

Morningside & cannon hill 吾多唐人,反而多菲律賓人,出city 坐15分鐘車都吾算遠,環境吾錯

大宅

引用:住喺brisbane的jm,你哋好!我們一家三口)

原帖由 MMA1220 於 15-01-24 發表
住喺brisbane的jm,你哋好!我們一家三口)年中會move去brisbane,想請教大家:

東/東南區如Morningside, C ...
Child care 好d 既都要排。要apply 定

首頁

尾頁

跳至