論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BB兩歲唔用工人, 番全日制幼兒園是否可行??

我本身番半日工, 番12:30PM-6:30PM. 我想BB兩歲之後唔用工人, 比佢番全日制幼兒園, 另外請鐘點一星期做三日清潔, 有冇媽咪試過呀?
因為工人太錫我個仔, 寵壞晒, 好百厭. 我鬧親佢(BB)佢就即刻搵工人, 好放肆. 但我老公想續個工人, 因為佢驚我攪唔掂會發脾氣(佢唔想做家務), 會成日哦佢同鬧交, 影響大家感情喎. 如果真係攪唔掂要請番個新工人, 又驚冇現在呢個咁好. 工人12到期, 現在是否言之過早呢? 好煩呀!!

複式洋房

Re: BB兩歲唔用工人, 番全日制幼兒園是否可行??

HI MISSLING﹐

我係我個女2歲半時唔用工人﹐如果你有人幫你接放學都應該無問題﹐而且你仲係番半日﹐屋企清潔自己做番。
我個女由我老公或我阿媽接放學﹐而我放工就買送煮飯﹐時間上都OK既﹐但當然有工人舒服好多啦﹗但有樣野好﹐就係唔使閙工人都慳左好多時間同"氣"呀﹗

複式洋房

我個囝係兩歲時換工人、番全日制幼兒園暫托十多天(兩公婆都在職),我囝囝無適應問題。但家居清潔當然無咁密,同接上落都幾論盡(因間幼兒園近地鐵站是我們必經之路,但我家要駁小巴)。新來的印印來了四個月又走(佢剛到我先知有第二個,預產期下週),我又放我大囝去暫托了成個月,習慣了接送也無問題,尢其你只番半日工,俾小朋友過下群體生活及紀律訓練都好。對我的最大分別是不用勞氣工人同多個外人在屋企,但要哦我老公幫我做d粗重家務。

別墅

學校放暑假或學校放長的假期, 打夙等特別事故有無人幫妳捧. 妳份工需唔需要OT, 會唔會每次接放學都會好趕. 這些妳都要考慮. 而且妳會很忙. :-P

子爵府

仲有, 連行街睇戲, 約朋友食晚飯都好有問題。真係冇左你唔掂, 咁壓力就會好大。當然冇工人是可行的, 但會很辛苦, 冇晒自由。一定要有心理準備。

最好, 附近有可信賴的人(親友/鄰居), 以防有急事要人幫手照顧小朋友。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

早排我工人放大假,咁我就變左工人,平時覺得個工人成日激我,抹屋又唔算好乾淨,煮飯又唔算好味......
點知自己做落先知死,日日做到我死死下,如果你自問唔鐘意做家務,對小朋友又唔算有耐性的話,我勸你諗清楚.

子爵府

好多謝各位既回覆, 我老公就係驚我叫佢做野law, 如果唔做又會比我哦, 我老公番shift, 有時早放可以接bb, 而我家姐同阿媽都係住天水圍, 搭5分鐘輕鐵就到, 如果老公唔得閒可以叫阿媽湊放學, 但係佢地個個都話我實攪唔掂發脾氣喎, 以家我仲心大心細呀!

複式洋房

hi

if your money is not tight, let's continue to hire a maid to avoid unforeable problem.

Take good care.

regards
Onion Mummy

別墅

hi,

Please consider carefully if you do not like to do housework.

Angela

首頁

尾頁

跳至