論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人唔做, 要求 cash 代替機票, 而送回目的地要求 Laoag, 不要 Manila, 她強調合約要求是要送她回 origin地方, 但價錢相差 $400 , 她是自行斷約, 工作表現麻麻, 不想多給她, 我是否可補回 transportation allowance $100 + ticket (to Manila) 是否可以, 請幫忙, 謝~

大宅

回覆:Ikymama 的帖子

係呀……你話送去原居地……但合約無講明飛機……

大宅

我個姐姐都係 Laoag , 佢話我知 佢可以响 馬尼拉 坐巴士返Laoag

琥珀宮

我工人1月中完約唔續勒,佢可以以錢代機票,但呢個工人番菲律賓,

佢唔去馬尼拉,要求去另一個Clark 機場,上Zuji買單程仲平過去馬

尼拉,$69x咋。另我都照佢去菲律賓領事館拎番嚟寫嘅,補足佢回

程返家交通及飲食費合共$300。

可上Zuji網check 佢離去果日機票幾錢,照價俾佢。

男爵府

回覆 tangyiu 的帖子

請問由Manila 坐巴士到Laoag要多久?工人話要8個鐘頭車程,所以強烈要求到Laoag,但機票貴很多

大宅

回覆 Ikymama 的帖子

佢冇講大話,真係要 up to 8 hrs, 我上年8月放姐姐返去,係咁多年買得最平機票,好似埋單2700, 果次我預早差唔多六個月前直接响菲律賓航空網上出票

大宅

畀面勳章

回覆:Philip 機票

你去cebu air望下,我工人之前返搭國泰成29xx,我今次買比佢,係呢間12xx連稅

大宅

SandyKL 發表於 15-1-4 00:18
我工人1月中完約唔續勒,佢可以以錢代機票,但呢個工人番菲律賓,

佢唔去馬尼拉,要求去另一個Clark 機場 ...
但zuji的機票不是open的,要出咗菲才可查到喔。昨天我問過國泰$1419連稅。請問你是否知菲律賓航空多少$?我工人也是此月中滿約及唔同佢續勒。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆:Ikymama 的帖子

係工人要求 cash 代替機票的, 如果再講價,不如買張機票俾佢,唔駛煩! 買張可以refund的機票,如果佢唔上機,可以退返錢,最多蝕幾百元,唔會益佢
提醒你: 如用 cash 代替機票, 記得簽收清楚文件,驚佢事後追討你!

琥珀宮

引用:Quote:SandyKL 發表於 15-1-4 00:18 我工人

原帖由 lucial 於 15-01-06 發表
但zuji的機票不是open的,要出咗菲才可查到喔。昨天我問過國泰$1419連稅。請問你是否知菲律賓航空多少$?我 ...
唔係好明,Zuji網入離港日子及目的地就跳哂當天有咩航班與時間,前2日我入過去睇菲律賓航空去馬尼拉都好多機位選擇。早機0800最多,有一班11點幾。

琥珀宮

引用:Quote:SandyKL 發表於 15-1-4 00:18 我工人

但zuji的機票不是open的,要出咗菲才可查到喔。昨天我問過國泰$1419連稅。請問你是否知菲律賓航空多少$?我 ...
漏講,Zuji網仲跳埋價錢,菲律賓航空由香港至馬尼拉睇到係$10xx+tax $3xx總數約$14xx,價目好清楚睇到,唔使入哂資料買機票至知價錢喎。

公爵府

Ikymama 發表於 15-1-3 12:17
工人唔做, 要求 cash 代替機票, 而送回目的地要求 Laoag, 不要 Manila, 她強調合約要求是要送她回 origin地 ...
機票目的地 Laoag + $100 travel allowance

男爵府

查Cebu Pacifi from HK to Manila ticket + tax (one way 1月22日出發)都是 $710 為何你們會 over $1,000 ?

大宅

SandyKL 發表於 15-1-6 10:02
漏講,Zuji網仲跳埋價錢,菲律賓航空由香港至馬尼拉睇到係$10xx+tax $3xx總數約$14xx,價目好清楚睇到,唔使 ...
我想問我地俾機票的機票是應該買可以改日期的,對嗎。但是我想問如果到時因工人自己誤時致未能上機而產生的費用:no show費 + 改期費用,此費用應由誰負責?是僱主還是工人自己?

大宅

Ikymama 發表於 15-1-6 13:40
查Cebu Pacifi from HK to Manila ticket + tax (one way 1月22日出發)都是 $710 為何你們會 over $1,000 ? ...
請問此票的費用是否可改日期?

琥珀宮

引用:Quote:Ikymama 發表於 15-1-6 13:40 查Cebu

請問此票的費用是否可改日期?
我未試過改期,但好似改期要俾手續費。

琥珀宮

引用:Quote:SandyKL 發表於 15-1-6 10:02 漏講,

我想問我地俾機票的機票是應該買可以改日期的,對嗎。但是我想問如果到時因工人自己誤時致未能上機而產生的 ...
我上咗Zuji網睇,係頁面改期唔使俾手續費,電話至要俾。

你怕佢唔走?理鬼得佢,錢由你俾,機票係佢名,有根有據,你唔使負責任。但通知入境處完約係僱主必須要做嘅事,我一早填咗表格fax過去入境處, 佢逾期唔走又冇上入境處俾錢申請延期2星期走,咁佢犯法啫。

琥珀宮

引用:查Cebu Pacifi from HK to Manila ticket +

原帖由 Ikymama 於 15-01-06 發表
查Cebu Pacifi from HK to Manila ticket + tax (one way 1月22日出發)都是 $710 為何你們會 over $1,000 ? ...
Cebu Pacific係廉航,機細不包餐。睇大家囉,買過一次俾佢,佢唔鍾意坐呢間航空公司嘅機,所以冇再買,菲航貴幾百啫,大家開心啦!我自己去旅行都想飛得開心,將心比己,員工福利。

琥珀宮

剛入Zuji網,試入1月20日菲航單程香港飛馬尼拉,有早、午、黃昏

機位,價錢仲平過之前睇,HK$650+tax $249 即$899,好抵呀!越

遲訂越抵,但要搏囉。

大宅

SandyKL 發表於 15-1-6 21:04
我上咗Zuji網睇,係頁面改期唔使俾手續費,電話至要俾。

你怕佢唔走?理鬼得佢,錢由你俾,機票係佢名,有 ...
明白晒。我以前仲以為機票要買個只免費無限改期的票給工人,所以之前地工人都係國泰買仲貴到飛起。現係bk看到你地在網上買得甘平,奇怪才問。唔該晒。

首頁

尾頁

跳至