跳至

首頁

尾頁

大宅

尋日去吉之島先知, 原來所有膠奶樽都收起晒, 早前睇報紙只係話玩具反斗城收起晒, 我仲以為係個別例子添....
都估唔到咁嚴重, 你哋有無換晒所有膠奶樽做玻璃奶樽呀??!
但係咁重,亞囡實攞唔到, 而且又驚打爛.......而家都唔知點算好換又唔係, 唔換又唔係.......

[ 本文章最後由 celia_ip 於 08-4-26 07:53 編輯 ]
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

大宅

芯媽,

我都煩緊呀
轉用玻璃瓶好唔好呢
問題係用膠制品唔安全
咁日常生活
我地都用緊好多膠制品
咁係唔係又好唔安全呢
奶瓶轉咗玻璃之後
咁學習杯又點
食飯碗, 飯匙....又點呢

總知做亞媽要照顧全家人的健康
真係好大責任
邊個可以幫我呢
生於2007年2月17日(3.93kg), 我是水瓶豬 :-D
Welcome to my blog
http://hk.myblog.yahoo.com/sorbpapa

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

玻璃奶樽=即棄(阿仔飲完一定即掉落地)
so我沒換,
我開奶係先落凍水,
唔受熱應不大問題.

大宅

呀仔 6 個月時我巳全部轉用 chu chu 嘅 PPSU (樹脂) 奶樽

大宅

睛靈勳章 畀面勳章

係屋企多數用玻璃奶樽
出街用o個幾隻膠樽起初係用chu chu ppsu樽後來見NUK都ok咪轉咗用佢...點知最近好似但凡係膠製品都有事咁要收起...趁o尋日apita chu chu仲有20% off咪幫阿囝換返用ppsu樽 mouth:

大宅

原文章由 小賓女 於 4-27-08 13:40 發表
係屋企多數用玻璃奶樽
出街用o個幾隻膠樽起初係用chu chu ppsu樽後來見NUK都ok咪轉咗用佢...點知最近好似但凡係膠製品都有事咁要收起...趁o尋日apita chu chu仲有20% off咪幫阿囝換返用ppsu樽 mouth: ...

係呀...
開閞話個4 隻先有雙酚A炸嗎...
後尾BB 6 個月時, 我見 BK D 媽咪話所有膠奶樽都有,
甘未即刻轉晒用 CHU CHU 囉

珊瑚宮

好媽媽勳章

我都煩緊呀 , 轉用玻璃樽實打爛架 , 換唔換好呢 ?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我見台灣有d 好厚(類似絨布)奶瓶套賣, 香港有無呀? 套住咪唔驚跌囉

我女食媽媽奶, 我唔識; 多口問句, 歲幾仲要用奶樽咩?
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

大宅

其實唔單止樽,奶嘴都是用膠造,甘單換樽都是解決不到 而且spoons都是用膠造,唔通用瓷造果D???
Twins 媽咪

大宅

The issue only happens when you steam and sterilize the bottles. That's why plastic spoon and bowls are okay because you won't steam them.

大宅

同老公傾過.... 佢話哥哥食咗咁耐都無事, 都唔好擔心咁多, 我哋咪又係咁大..... 所以都決定唔換啦, 或者過二個月, 除咗出街就唔再用奶樽, 改用學習杯....... (咁咪又係膠.......)
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

大宅

我都煩惱緊換唔換d奶樽好?? 尋日去咗荷花喥睇,嗰隻chu chu ppsu奶樽已經斷晒貨 (大size嗰隻),我問個sales姐姐幾時會返貨佢話都唔知道,攪到我都唔知點好....

大宅

原文章由 yatyat07 於 4-29-08 10:25 發表
我都煩惱緊換唔換d奶樽好?? 尋日去咗荷花喥睇,嗰隻chu chu ppsu奶樽已經斷晒貨 (大size嗰隻),我問個sales姐姐幾時會返貨佢話都唔知道,攪到我都唔知點好.... ...

除左荷花, 仲有好多地方有得買傢,
好似 吉吉島 / 西田 / 護協 / BBBOOM / 東西 / ... 慢慢搵啦

大宅

原文章由 yatyat07 於 08-4-29 10:25 發表
我都煩惱緊換唔換d奶樽好?? 尋日去咗荷花喥睇,嗰隻chu chu ppsu奶樽已經斷晒貨 (大size嗰隻),我問個sales姐姐幾時會返貨佢話都唔知道,攪到我都唔知點好.... ...

我覺得唔使一定要換哂玻璃奶樽/ppsu奶樽囉, 只要大約用
半年就換過新既or發現有裂痕就即刻換左佢咪得囉, 我個仔
本身係用nuk, 依家唸住買個piegon俾佢試下先, 如果ok的
話就轉哂佢囉, 不過尋日走去jusco/aprita/watson全部都
無哂貨 開頭仲以為發生咩事啦, 原來係因為之前周圍
都做8折, 所以俾人掃哂lu

隻衰豬豬係我同爸b既心肝寶貝黎ga...哈哈!

”佢係2月15日出世的豬BB”

民房

原文章由 vv888 於 08-4-29 12:50 發表

我覺得唔使一定要換哂玻璃奶樽/ppsu奶樽囉, 只要大約用
半年就換過新既or發現有裂痕就即刻換左佢咪得囉, 我個仔
本身係用nuk, 依家唸住買個piegon俾佢試下先, 如果ok的
話就轉哂佢囉, 不過尋日走去jusco/aprita/w ...

贊成, 4-6個月換過新就OK

大宅

我無換呀, 玻璃樽又怕打爛, 轉奶樽又怕阿囡唔適應唔肯食奶. 其實膠奶樽都用狙咁耐啦, 唔會好出事掛. 唉........不過依家社會太發達, 連食魚,菜都話有毒, 都唔驚得咁多囉

大宅

好媽媽勳章

我最近都換左chu chu既ppsu奶樽

複式洋房

Check this out!!

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1088991

[ 本文章最後由 yan1163 於 08-4-30 23:47 編輯 ]

別墅

I sterilize my Dr Brown bottles every night. I rinse them with 60 degree water before use. Is that enough to get rid of the harmful substance???
Do you know how long we can use these bottles before we have to buy NEW ones????

原文章由 cth25 於 08-4-29 00:12 發表
The issue only happens when you steam and sterilize the bottles. That's why plastic spoon and bowls are okay because you won't steam them.

複式洋房

Arale 8個月時我巳全部轉用 chu chu 嘅 PPSU (樹脂) 奶樽, very good!

首頁

尾頁

跳至