母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好犀利喎)))))) 咁勁我除咗要俾個叻 妳之外, 仲要 zhang shen gu li 先得

原文章由 bbpooh 於 08-4-27 17:45 發表
今晚丁爸去飲,6.30出門,姐姐9點先返,即係話有幾粒鐘,我要一拖二,我已經做好晚飯,今晚食肉醬ABC粉,久未下廚,但依然不錯!

男爵府

壞人 ma,

仲咩事 ar? 妳係咪病咗 ar? 保重 ar!!!

原文章由 tvoincy 於 08-4-27 18:17 發表
我又報到先.

男爵府

我都好 like ar, 正合我哋班日日係咁吹水唔停口o既奶 ma

原文章由 bbpooh 於 08-4-27 17:41 發表
好LIKE今次個名

大宅

頭先做完運動(昨日又俾個冇見幾個月既朋友話我肥左),出左一大身汗,感覺好正

今日約左家姐阿妹去圓方食lunch,之後上左去九龍站三樓平台,原來個度有個好大既遊樂場,因為大同有新鮮感,安兒玩左好耐,成5點先走,佢'支力'到一搭地鐵就訓著,而家佢仲訓緊,7點半要叫醒佢.

壞人ma,你冇事下話?

大宅

原文章由 Hellocandy 於 08-4-27 13:15 發表
我頭先真係勁 , 11:00送豆姐去游水, 跟住交kick boxing 錢, 跟住去百佳買米買油, 汽水......, 買完要即刻攞返屋企, 12:00再去返接豆姐(佢話佢等o左好耐喎! 明明游一個鐘, 除非佢早走啦, 否則都唔係好耐啫!: ...

忙過返工

大宅

原文章由 bbpooh 於 08-4-27 17:43 發表
安兒媽
尋日安兒個兩個活動都玩得好好.雖然打人不對,但安兒又甘願受罰,你罰佢企,佢居然唔喊喎!厲害!

可能佢知道自己真係唔arm 啦(希望係咁). 昨晚同佢講返件事,佢態度出奇地好,佢話因為個小朋友踩佢睇緊本書,所好打人. 我同佢講返正確既做法,佢好似好明咁,點哂頭講返一次,又賣哂口乖,又睇下佢係咪真係做到

男爵府

多謝!

原文章由 bbpooh 於 08-4-27 17:41 發表
好LIKE今次個名

男爵府

冇野呀化!?

原文章由 tvoincy 於 08-4-27 18:17 發表
我又報到先.

男爵府

丁丁成日咬牙刷,我好討厭同佢刷牙,因好勞氣,但姐姐同佢又刷得唔好.好污糟,怕丁丁會爛牙.之前同丁丁睇過D爛牙相.佢個排好D,但過左一段時間,又唔好,現在開始Rewarding scheme. 如佢可以唔咬牙刷,就有一個thomas stamps,5個就有一合朱古力奶,我都唔想比佢飲朱古力奶,但今晚佢就為了要取得一個stamp 而唔咬牙刷,仲開大口比我刷牙!

註:噹噹睡了,丁丁係到同我一起睇電腦(一人一半screen)**從樹媽到偷橋!

男爵府

原文章由 Hellocandy 於 08-4-27 21:38 發表
冇野呀化!?

壞人媽,
仲咩樹!無反應呢??

豆媽,
今日咁早呀?

有野請教.我前幾日想買牛油整曲奇,點知一時睇錯,買了CREAM CHEESE,最衰係我溶左先知錯,我試過加D粉焗,焗左D硬包,有冇D咩簡易食譜介紹呢?(我沒有發粉,沒有YEAST.也不想買)

男爵府

豆姐早排流鼻水, 唔知係咪傳染o左比豆豆, 呢兩日豆豆都流, 今日豆爸出海釣魚, 我同豆姐去o左商場, 食完野o係阿媽舖頭"hair", 跟住豆姐做完功課就去冒記玩.

後來姐姐話帶豆豆去睇醫生, 咪比佢去囉, 點知原來發燒, 姐姐話豆豆成個人都好攰咁, 到我食完飯返到去佢已經訓o左, 個頭都好"慶"下, 諗住搵個探熱針同佢探下, 點知一個壞一個冇電, 要開盍換電啦, 開極都開唔到, 終於豆姐諗到用匙"巾"開, 都要好大力好耐先開到, 攪掂o左就同豆豆探啦, 一探就退o左燒喇, 證明我地攪個探熱針攪o左好耐. 希望佢快o的好返.

男爵府

今日豆豆發燒, 所以食完飯即返, 否則都會成十點先返

唔明, 你係想問我有咩曲奇餅食譜可以用cream cheese? 定係其他食譜只要唔駛發粉/yeast?

原文章由 bbpooh 於 08-4-27 21:46 發表

豆媽,
今日咁早呀?

有野請教.我前幾日想買牛油整曲奇,點知一時睇錯,買了CREAM CHEESE,最衰係我溶左先知錯,我試過加D粉焗,焗左D硬包,有冇D咩簡易食譜介紹呢?(我沒有發粉,沒有YEAST.也不想買)

男爵府

姐姐番咗嚟, 可以 free 吓?

cookies? It's my favourite. 我久唔久都整, 一嚟我勁 like 食, 二嚟晴晴都好 like, 試過有次我係街買咗 d 曲奇番嚟, 諗住請佢食 d 好味 d o既, 點知 ...... 佢咬咗啖就俾番我, 話唔好食, 要食我整果 d, 攪到我心花怒放咗好耐. 我係跟以下個 web-site 整, 整過幾款, 如果妳唔怕煩, 可以整瑪格麗特小餅, 感覺似 jenny's bakery 果 d, 入口即溶, 正

http://www.leisure-cat.com/frm_1000_cookie.htm

原文章由 bbpooh 於 08-4-27 21:46 發表

豆媽,
今日咁早呀?

有野請教.我前幾日想買牛油整曲奇,點知一時睇錯,買了CREAM CHEESE,最衰係我溶左先知錯,我試過加D粉焗,焗左D硬包,有冇D咩簡易食譜介紹呢?(我沒有發粉,沒有YEAST.也 ...

[ 本文章最後由 nan_nan 於 08-4-27 22:23 編輯 ]

男爵府

陰公 希望豆豆快 d 好番 la.

豆姐最緊叻咗好多, 作文又叻, strawberry 事件又好 logic, 依家仲諗埋辦法點開個蓋, 想唔話佢大個女都唔得. 好奇一問? 妳阿 ma 開咩舖頭? 啱唔啱我哋班奶 ma shopping?

原文章由 Hellocandy 於 08-4-27 21:58 發表
豆姐早排流鼻水, 唔知係咪傳染o左比豆豆, 呢兩日豆豆都流, 今日豆爸出海釣魚, 我同豆姐去o左商場, 食完野o係阿媽舖頭"hair", 跟住豆姐做完功課就去冒記玩.

後來姐姐話帶豆豆去睇醫生, 咪比佢去囉, 點知原來發燒, 姐 ...

男爵府

我少整o野食唔係太肯定, 不過應該唔會有 cookies receipe 需要用到 cream cheese o架 ma? 我諗用嚟整 cheese cake 就得.

原文章由 Hellocandy 於 08-4-27 22:06 發表

唔明, 你係想問我有咩曲奇餅食譜可以用cream cheese? 定係其他食譜只要唔駛發粉/yeast?

男爵府

講起刷牙, 我真係好勞氣 晚晚都要又氹又鬧, 先可以刷到小小小. 同丁丁一樣, 晴晴又係好 like 咬牙刷, 又 like 食曬 d 牙膏, 我都有同佢睇 d 講爛牙o既書, 但佢睇時就話好驚, 到刷牙時又懶懶閒, 總知就煩.

Rewarding scheme 真係駛得? 會唔會習慣咗哋佢覺得依個世界凡係做親每樣o野都要有 reward 呢?

原文章由 bbpooh 於 08-4-27 21:42 發表
丁丁成日咬牙刷,我好討厭同佢刷牙,因好勞氣,但姐姐同佢又刷得唔好.好污糟,怕丁丁會爛牙.之前同丁丁睇過D爛牙相.佢個排好D,但過左一段時間,又唔好,現在開始Rewarding scheme. 如佢可以唔咬牙刷,就有一個thomas stamps ...

男爵府

原文章由 Hellocandy 於 08-4-27 22:06 發表

咩都好啦!總之我想用左舊cream cheese!謝謝!

大宅

Hi!早晨
講開刷牙,我仔仔總算OK.佢刷牙時間多數都在晚間佢沖涼的時間,可能佢好鍾意玩pum水,所以佢刷完牙佢都有很pum,佢會好開心咁刷。
最後餐奶通常用清水long下就算。

男爵府

原文章由 nan_nan 於 08-4-27 22:21 發表
Rewarding scheme 真係駛得? 會唔會習慣咗哋佢覺得依個世界凡係做親每樣o野都要有 reward 呢?

我睇過健康院D小冊子,話OK!我開始會用實物,之後會用family function!

第一次: 鼓勵佢外出返屋企時,唔好樓計,唔好成日話"唔返屋企".同埋係屋企唔好成日發脾氣.10個 thomas stamps 有一架警車.結果:情況有改善,乖了.

第二次(今次):鼓勵唔好成日咬牙刷,又唔比我地刷牙.每次刷牙不咬牙刷可有1個thomas stamp. 5個有一合朱古力奶.(我地好少買朱古力奶,或其他有味野比佢飲).尋晚同今朝刷牙,極之合作!乖到痺!

侯爵府

2023年兔年勳章

Report la. No time to chat in BK during SAT & SUN.
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊