自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我上年洗牙牙醫都話冇乜問題, 淨係補左隻牙就ok

早幾日睇第2個牙醫,佢話我2x歲啲牙就似4x歲有嚴重牙周病, 照左x ray話我啲牙腳已經突左少少, 要深層洗牙但只可以保持唔惡化, 冇得好返

我好驚呀, 平日已經早晚刷牙加牙線同漱口水

有冇jm有經驗分享下

翡翠宮

回覆:牙周病問題

佢想sell 你咩?想sell 你箍牙?

伯爵府

引用:我上年洗牙牙醫都話冇乜問題,+淨係補左隻牙

原帖由 kkboo 於 15-01-04 發表

早幾日睇第2個牙醫,佢話我2x歲啲牙就似4x歲有嚴重牙周病, ...
睇多個醫生,可能坤人錢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

kkboo 發表於 15-1-4 23:24

早幾日睇第2個牙醫,佢話我2x歲啲牙就似4x歲有嚴重牙周病, ...
去第2個牙E度睇多次先. 無理由一年時間就變得咁嚴重~!!!

唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

男爵府

畀面勳章

引用:佢想sell 你咩?想sell 你箍牙?

原帖由 Dwmn 於 15-01-04 發表
佢想sell 你咩?想sell 你箍牙?
我淨用左深層洗牙, 但因為以前啲牙醫個個講既都唔同
唔知信邊個好

公爵府

咁計2X歲有每日刷牙+幾日用一次牙線, 好少會有牙週病, 你睇另一個牙醫拿第二意見啦, 搵個口碑好信得過既
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有牙周病你自己睇到丫麻...

有刷牙又牙線, 問題係你刷得夠唔夠乾淨? 唔知藥房有冇d 牙齒用既染色丸賣, 有咪買一排, 刷牙後用, 睇下自己刷乾唔乾淨.

公爵府

引用:有牙周病你自己睇到丫麻...有刷牙又牙線,+

原帖由 bosch 於 15-01-04 發表

有刷牙又牙線, 問題係你刷得夠唔夠乾淨? 唔知藥房有冇d 牙齒用既染色丸賣, 有 ...
借問聲個丸學名叫咩?點樣㗎?thx

男爵府

畀面勳章

引用:咁計2X歲有每日刷牙+幾日用一次牙線, 好少

原帖由 shareholder 於 15-01-04 發表
咁計2X歲有每日刷牙+幾日用一次牙線, 好少會有牙週病, 你睇另一個牙醫拿第二意見啦, 搵個口碑好信得過既 ...
我以前刷牙成日有牙血, 但上次跟住個牙醫既方法刷牙已經好好多, 點知仲差過上次睇

我就係唔知上一個牙醫睇唔清楚定今次呢個講嚴重左

男爵府

畀面勳章

引用:有牙周病你自己睇到丫麻...有刷牙又牙線,

原帖由 bosch 於 15-01-04 發表

有刷牙又牙線, 問題係你刷得夠唔夠乾淨? 唔知藥房有冇d 牙齒用既染色丸賣, 有 ...
請問咩叫染色丸, 有咩用咖? thanks

男爵府

小心,嚴重的會成日小產。

珍珠宮

流牙血好多時係牙周病但太大力刷都會,如果你用普通力度都流血就係牙周病。早晚刷加用牙線不等同100分,要睇你刷牙方法,刷牙除刷牙齒外,一定要刷埋牙肉,按摩牙肉,先清潔到牙肉部分,才能防止牙周病。如果佢睇片睇到你露牙腳就應該不是呃你,係咪斷錯症就唔知。唔信得過佢就帶埋張片睇多個牙齒

男爵府

畀面勳章

引用:流牙血好多時係牙周病但太大力刷都會,如果

原帖由 唔好煩我 於 15-01-05 發表
流牙血好多時係牙周病但太大力刷都會,如果你用普通力度都流血就係牙周病。早晚刷加用牙線不等同 ...
thanks

如果真係有牙周病可以點治療? 我上網睇有好多唔同治療, 牙醫叫我做深層洗牙就okay, 算唔算嚴重

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

十分鐘 發表於 15-1-4 23:59
借問聲個丸學名叫咩?點樣㗎?thx
我唔知中文名叫乜.... 英文名叫 plaque disclosing tablets

d 丸係一粒粒獨立包裝. 我細個睇牙科保健時牙齒都俾過我.

fyi (d 圖有d 染色丸個樣, 又有d 牙既染色效果, 有心理準備至睇圖):
https://hk.images.search.yahoo.com/search/images;_ylt=A3eg.8qWfalUf3wAgY0foolQ?p=plaque+disclosing+tablets&fr2=piv-answers&fr=yfp-t-120-hk

瑪瑙宮

kkboo 發表於 15-1-5 00:13
請問咩叫染色丸, 有咩用咖? thanks
係一粒好細粒既丸仔, 一次咬碎一粒, d 丸仔會將牙屎染色, 咁會睇到d 邊度多牙屎. 你睇下屈記萬記或藥房有冇得賣, 冇就問牙醫.

如果有牙周病, 要更俾心機刷牙, 邊度流牙血就要刷耐d.

公爵府

引用:Quote:十分鐘+發表於+15-1-4+23:59+借問聲

原帖由 bosch 於 15-01-05 發表
我唔知中文名叫乜.... 英文名叫 plaque disclosing tablets
Thx a lot

公爵府

引用:我上年洗牙牙醫都話冇乜問題, 淨係補左隻牙

原帖由 kkboo 於 15-01-04 發表

唔同醫生,睇法都會唔同,我三年洗牙都唔同醫生,頭兩個話我啲牙ok,最近呢個話我啲牙“岩岩慚慚“。

子爵府

毛。學野

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+唔好煩我+於+15-01-05+發表流

原帖由 kkboo 於 15-01-05 發表
thanks

如果真係有牙周病可以點治療? 我上網睇有好多唔同治療, 牙醫叫我做深層洗牙就okay, 算唔 ...
其實如果見到個牙腳,應該都不是初期。牙周病無得醫㗎,你要維持住唔好差落去。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

牙週病要做手術清左佢架

首頁

尾頁

跳至