懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb剛12day,每日日頭都長期訓教,點叫都唔肯醒。。。
但每晚零晨3,4點就眼光光不停喊唔肯訓,搞到全家無教好訓。。。
有咩方法可以調教返bb正常作息時間??日頭可以醒下,夜晚唔好眼光光

別墅

跟據書本知識,頭42天的BB是無日夜觀念,他們餓就要食,唔舒服就哭,其他時間就睡,而且是很難吵醒的。唯有順住個勢去照顧。其實這是最易照顧的時期。之後就可開始調教BB日夜觀念。

當然,也有人早已開始管教BB,但結果因人而異吧!加油!

大宅

BB係咁架,滿月之後會好D,加油!

大宅

畀面勳章

回覆:mama.bb 的帖子

早上嘗試比佢見多點陽光

願健康快樂常伴妳左右!

別墅

我情況同你一樣,bb 今天10日人仔,日頭訓到賴左屎尿都吳識點喊,但一到半夜就眼光光到天光,好辛苦。

大宅

回覆:mama.bb 的帖子

有書教俾心跳聲bb聽,聽了便會變平靜,以為自己仍在媽媽肚埋. 心跳聲可在網上download.

回覆 mama.bb 的帖子

Hello mama.bb, 初生BB既作息時間未係穩定既,一般黎講BB每日睡大概14-18小時。媽媽日頭多拉開哂D窗簾、開燈、換片、傾計、開電視、多D同佢玩、做下親子按摩,臨瞓前,亦可以沖完涼先食奶都會瞓得好D, 另外, 一般BB係初生至3個月大都會容易有肚風問題,肚仔唔舒服可能會影響晚上睡眠,媽媽可以係食奶前用掌心俾陰力順時針幫BB搓肚仔,清除肚風並幫助腸道蠕動。BB越黎越大慢慢佢就會識得分日/夜架喇!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至