在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

你們有沒有發覺做了全職媽媽小咗朋友?

如題!
Smiles Always :-D

男爵府

Re: 你們有沒有發覺做了全職媽媽小咗朋友?

大宅

上bk有好多朋友可以識囉!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

有丫...真係少左好多朋友...
日日都要係屋企湊bb...
重有我結左婚之後...
老公要長期係澳門返工...
我跟左佢黎澳門...乜人都唔識...
真係悶到暈:cry:

複式洋房

Re: 你們有沒有發覺做了全職媽媽小

其實我少了朋友的同時也不斷認識新朋友, 所以都不會覺悶

禁止訪問

禁止訪問

民房

我都覺少咗朋友呀!但到咗今年仔仔返咗學後,我又多番朋友,仲成日一齊出街架...

民房

有呀!我D朋友成日取笑我師奶番屋企睇仔啦! :-P

伯爵府

係呀,冇哂以前d朋友,因為全部都未結婚,生仔!
但我又識左好多媽咪級朋友,仲有,係BK真係可以識倒好多朋友,所以好開心呢!!!!!!!!

別墅

係少左好多朋友呀...由其是我好多朋友都未有bb...大家話題唔同左...就算同埋bb一齊出去食飯咁丫...全程要照顧bb都唔得閒同d朋友傾下咁... :-(

男爵府

我覺得不是少左好多朋友,是沒有朋友. 朋友每次約我出街(同幾個朋友,要等朋友收工)都是晚上,一來我要同我囡囡同我姐囝囝一齊出去,(我照顧姐囝囝)二來要左轉右轉車,三來晚上出街,第二日,囝囝返早,因此大多不會出.慢慢就好少叫我出街.

男爵府

我本身朋友唔多, 結左婚未生仔時就少聯絡, 但都有出下街, 生左仔之後仲更加冇出街乜滯, 好間唔中通下電話都有, 我又計過, 平均我見我朋友大約一年一次, 或者幾年已經冇見.....因為人地唔再so我, 事關個個都未結婚乜滯, 掛住拍拖邊個理我?

不過阿仔返左學之後, 就識左d新既朋友, 通常都係阿仔同學仔既媽咪, 層面已經唔同左, 真係變左 "媽咪級"。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

別墅

我都覺得少左朋友, 因為少左出來見面, 365日都要湊住bb, 而且我個bb最衰唔跟其他人, 所以連我個衰老公都唔肯單一個人湊bb, 如果我要去邊都要帶bb一齊, 所以我都好多時避免出街, 一來大人辛苦bb乜辛苦! 所以我有時都覺得全職mama好辛苦的!

別墅

我覺得做了媽咪後會疏遠了一些單身朋友﹐自己知自己事﹐帶住個仔去行街食野幾煩﹗隔一陣要同佢去找廁所﹐一陣又扭計﹐根本同朋友沒得好好傾計﹐好友不介意做半個保姆﹐我都覺得唔好意思。

好在到個仔返學後可識到很多媽咪級朋友﹐起碼大家話題相同﹐可交流湊仔經驗。

複式洋房

自從結了婚之後, 朋友就開始少見面少傾電話啦, 而家我重懷了BB, 朋友就少, 因為比佢地標籤了我係媽媽, 係師奶, 有時都幾悶下架... ...

民房

我都有同感,生完bb之後,都冇晒d朋友,有時覺得好悶好似好孤獨咁.

大宅

我都有同感呀?未結婚前都會同d朋友去唱下k,而家就唔使指意,好在我仲有個相識咗差不多9年嘅朋友,我哋都會間唔中都會出嚟食下飯.因為佢都係結咗婚,都有d話題,如果唔係朋友真係一個都無.唉~~~~~~~
希希相薄 我叫大佬希,2002年8月14日出世

大宅

我D朋友個個掛住拍拖,邊度記得我呀~~~
頌恩99年3月8,穎恩05年5月2,浩宏06年12月31 頌恩穎恩網頁

洋房

絕對有啦, 基本上以前會出黎玩果班都唔見哂影
可能因為我早生b啦, 我識d fd都係廿零歲, 唔通仲同佢地去唱k打機咩, 我個囡得9個月, 又唔可以帶埋佢去, 又唔會有人幫我湊
就算有時班fd約出食飯都唔係好想出, 帶住囡囡要帶好多野, 而且一時又換片一時又飲奶, 搞到我都唔好意思啦
有d好熟的fd都會約下出去o既, 不過佢地又要就我時間又要就我地點, 都幾麻煩
即使我可以識d新的媽咪級朋友, 都會有d覺得難溝通...可能年紀問題啦.....所以我成日都想識返好似我咁上下年紀我媽媽架~
不過我都未覺得孤獨o既, 因為有囡囡陪我
:-P
我囡囡--以澄--☆03年9月9日出世架☆

首頁

尾頁

跳至