在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 你們有沒有發覺做了全職媽媽小咗朋友?

頭痛的媽媽 米雪兒妳們好。

做女人真的好無奈,面對自己所出的小朋友,真的陷於兩難,很想全心全意照顧自己的子女,讓他們可以在媽媽照顧下在身體及心理都能健康成長,這絕對不能假手於人,我想,以往,我只顧上班,六歲女兒放學後交別人照顧,性格比較孤僻,與我感情較差,常說媽媽不好只顧上班,而我只說她不諒解媽媽。但現在因她升上小一,我決意辭職,專心照顧她,現在我是女兒眼中的偶像,媽媽是全能的。她亦能親身體會和明白媽媽照顧她及做家務的辛勞,現感情好到不得了,她亦變得開朗活潑。

雖然是很辛苦及苦悶,尤其我老公是長期在大陸工作的,每星期只回家兩天,家中大小事務都要自己解決,有時會在家胡思亂想,生活質素亦會下降,但眼見女兒望住自己開心和快樂的表情,真的好感情啊﹗值得,值得。

(唔好意思,長氣左d) 有機會大家可以在網上溝通溝通
:lol:

大宅

BB細個D果陣就真係好少約朋友通電話都要等BB睡了先,

但宜家D朋友打來都唔係找我係要找我BB傾計的!?-(

我D friend 會因為想見佢而約多了出 來仲好樂意做亞四!! :-P

大宅

朋友媽,

好多謝你用自己既親身經驗同我地分享呀...thx!...其實睇完你個case...我更加覺得真係如果可以既話就自己湊返...因為咁樣對bb既成長係好好多...同佢既感情亦都係...因為呢d野係用$買唔到...所以就算可能時間/收入少左...都真係值得呀!...係喎...咁你同老公成日都見唔到...你地點去維持得好呀?...因為其實我同老公未結婚既時候已經同居...都差唔多成4年...但可能真係耐冇...已經覺得好平淡...有一排我就覺得太冇溝通而覺得好辛苦...甚至想分開...不過我老公就覺得係我自己唸多左...到後又好返d...之後有左結婚...咁而家會比起個陣好好多...如果係發生係個段時間...我一定唔會同佢結婚同要呢個bb呀...因為我覺得只係為左有bb而結婚...而大家仲有問題...咁樣對我地三個都唔公平...同大家一定會後悔...好左後來同佢都冇事囉 ...但係因為我老公係一個好靜...比較被動呀...所以都唔知點令到佢會同我傾多d佢既感受...但其實佢真係對我好好...好識照顧我...就係唔鐘意同我傾計...將佢既感受/唸法講我知囉...所以想請教下你呀!...希望你唔好嫌我八啦...thx!...希望可以多d傾計丫!:mrgreen:
[size=small]Mason is my life! :-)[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/56857][size=small]

別墅

其實我d朋友唔介意我同bb出街,但每次見到佢哋食完飯有下場,但自己永遠要湊仔返屋企,真係好無癮.間中都有叫媽咪幫我睇bb,我哋兩公婆會約d friend去k吓囉.但我媽咪月尾會搬屋.到時就唔再係我附近.睇怕出去就難啦,bb而家先得3個月大,去邊都要帶架"坦克車"出街.1個人又出唔到街,帶工人~佢又蠢到死,要我照顧返佢轉頭,變相帶多個女出去.攪到我邊道都唔想去.要等我老公放假先可以出街.全職媽媽真係唔易做,又驚黃臉婆,又驚out,最慘係無人明白自己感受!!!

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

yes

別墅

真係樣樣可以變,但性格可以講係天生,你不能話佢唔明白你的感受,只係佢唔講出口,但我就不能忍受,以前老公唔肯出聲講感受,我就火滾發脾氣,但都無用,差d想同佢離婚。

就在這時候,救星出現(就係我個女),她出生前令我們多了共同話題,亦令我感受到他很關心我(不過都是行動上,沒有用語言表達出來),女兒出生後,他更變成了一位慈父,現在女兒六歲了,現在他不肯溝通時,我都會使出絕招,就是和阿女說﹕「女女,爸爸不肯和媽媽說心事,點算好?」,女女會說﹕「爸爸我們都好愛你,一家人嘛,乖啦!」咁我老公就會好開心,抱住個女錫,跟住我就會好開心,連頭先問老公咩都唔記得啦!

男爵府

我諗其實都唔關係咪全職媽咪事囉,我做緊嘢,而家大緊肚喎,小咗見朋友係因為我搬遠咗囉,有時佢哋約出嚟都係食晚飯,重去好遠呀,所以我都費事出嚟,第時生咗我諗重小出嚟添呀,唔通個個係大人,就得我拖住BB去街咩,好彩每次佢哋唔理我會唔會出,都會打電話約我啫

大宅

直頭似與世隔絕 !!

大宅

Re: 你們有沒有發覺做了全職媽媽小

做全職媽媽已幾年了,小朋友又唔想比人湊,唔想錯過小朋友最可貴既頭幾年,但係朋友買少見少...話題始終唔同...生左bb後就係屋企發呆左幾年...等到個仔返學,自己已脫節...好彩可以響呢度搵到d姊妹傾計咋,簡直係一線曙光~~ :lol:
☆以上純屬本人立場☆

複式洋房

要好既朋友真係好難求...我生左仔仔後我身邊既朋友都會打來問候.關心.我心裡真係好欣慰.佢地都叫我出去飲下茶..行下街.但我自己唔想去..邊度都唔想....佢地都好明白我湊仔好辛苦...我其實真係好多謝佢地...我日日係屋企都懶得整理自己儀容..所以..唔想見人....哈哈...
我既寶貝仔仔係4月21日出世...請多多指教~

伯爵府

我覺得現在識d朋友真係冇話以前那樣真心.若之前係真心朋友,冇關係全唔全職媽咪, 最緊要大家保持聯絡 :lol:

大宅

醒目開學勳章

有冇媽咪住屯門碼頭附近架!
因為我都想搵一d媽咪一齊去下碼頭同公園玩下.

洋房

以前嘻嘻哈哈既就少著啦,但真挚既朋友就唔會,不過都少著出來見面. :-(

首頁

尾頁

跳至