論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

而家請緊個印印, 之前有個香港做左六年既(同一僱主), 照顧開小朋友, 但係無照顧bb既經驗. 另一個係overseas, 兩年新加破, 兩年台灣, 有揍bb經驗.
我而家要搵個照顧bb同兩歲幾小朋友, 係唔係overseas會好d, 完約好多都揀工, 唔想睇兩個, 好難搵.

民房

原文章由 LittlePigmom 於 08-4-28 14:57 發表
而家請緊個印印, 之前有個香港做左六年既(同一僱主), 照顧開小朋友, 但係無照顧bb既經驗. 另一個係overseas, 兩年新加破, 兩年台灣, 有揍bb經驗.
我而家要搵個照顧bb同兩歲幾小朋友, 係唔係overseas會好d, 完約好 ...

Better Overseas without experience.easy to handle and more willing to listen to your instruction

大宅

I will ask her employer who didn't contiune the contact with her after 6 years first.

大宅

我會揾overseas, 因依家香港完約既阿姐連湊1個都揀工, 更何況你2個.....overseas要還七個月, 可能會捱下, local d唔使還錢, 黎到唔岩咪搏炒囉, 同埋佢地太知頂啦.

禁止訪問

大宅

我會揀overseas

大宅

I prefer overseas too.

男爵府

overseas la..............!

民房

I just selected a local maid (bun) who willing to take care one bb and one child. I don't like oversea, I tried 3 before (yan yan)

男爵府

真係好難揀, 我都怕local果d唔捱得.
overseas我請過兩個都唔掂.
睇埋呢個星期仲有無得揀先算. Overseas就多好多選擇.

別墅

我就...真係點都會揀oversea, (除非香港果個係熟朋友用開推鷹先會諗!)

oversea可能蠢啲, 我接受不到都會忍受到...

但係香港精甩bin嗰D、練精學懶、講住電話入我門口既姐姐、我係忍受吾倒的.....:;pppp:

原文章由 LittlePigmom 於 08-4-28 22:31 發表
真係好難揀, 我都怕local果d唔捱得.
overseas我請過兩個都唔掂.
睇埋呢個星期仲有無得揀先算. Overseas就多好多選擇.

珍珠宮

我請左3個Bun, 之前兩個都係完約, 都係overseas. 當然overseas都有唔好, 但local 工人太有經驗(我指作反同埋有一定人數既local 朋友) 勢力太大, 好麻煩.....再加上佢做左6年, 佢要玩你用乜易~

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

LOCAL 同OVERSEAS我都試過, 2樣都吾好, 但我會PREFER LOCAL 多少少。LOCAL 真係好揀工, 兼且吾多,我搵左3個月都未搵到。我沒有BB, 只有2個9-11既小朋友, 有D BUN 聽到有2個小朋友已經話吾做。

大宅

就算overseas都唔會一定聽你instructions架, 之前我個中東/汶來+新加坡exp, 黎到黑面到死,唔駛六日踢佢走.
Pretty Princess Petite Prince

男爵府

agent又比左個兩個印印我揀.
local - 兩個僱主, 共做左四年, 湊開2-6歲既小朋友, 已婚, 無小朋友.
另一個係只係馬來西亞做過年幾, 湊過new born, 已婚, 有一個小朋友.
邊個好d.

珍珠宮

原文章由 LittlePigmom 於 08-4-29 14:42 發表
agent又比左個兩個印印我揀.
local - 兩個僱主, 共做左四年, 湊開2-6歲既小朋友, 已婚, 無小朋友.
另一個係只係馬來西亞做過年幾, 湊過new born, 已婚, 有一個小朋友.
邊個好d. ...

我揀馬來西亞呢個~

因為local 呢個...兩個僱主, 只做4年, 既係D僱主冇同佢續約啦, 如果係好, 點解唔續約? 佢一定有好多理由架~ 仲有已係HK 4年, 乜都識啦(偷懶)~ 連去邊度告你都知呀~~ 請唔過~

大宅

比我都會搏馬來西亞o個個, 一來我唔鐘意請local, 二來馬o個個有小朋友, 負擔重d, 同無香港經驗, 無咁多古惑野先.

再講, 因依家工人d質素好差, 做完1張約都未必係好(因好多僱主既心態同我一樣, 唔係大錯都會忍到完約), 如果佢好又點會唔同佢續, 又或者佢唔同僱主續, 咪即係佢揀工囉, 你有2個佢又未必肯黎啦, 黎到都可能會搏炒.

別墅

Agree, Malaysia!!

原文章由 Siuchoi 於 08-4-30 13:40 發表

我揀馬來西亞呢個~

因為local 呢個...兩個僱主, 只做4年, 既係D僱主冇同佢續約啦, 如果係好, 點解唔續約? 佢一定有好多理由架~ 仲有已係HK 4年, 乜都識啦(偷懶)~ 連去邊度告你都知呀~~ 請唔過~ ...

子爵府

如果選local 除非係熟人介紹, 而佢自己strongly recommend,如果唔係情願駁個overseas, 起碼頭半年都會聽話o的. 無咁易起fly foot, 因為佢借咗錢要還無咁大鼻.

原文章由 我的小豬 於 08-4-30 14:09 發表
Agree, Malaysia!!

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

香港完約好定overseas好呢個問題我都諗0左好耐~~
見過幾個之後都係覺得香港完約好,
overseas 好難溝通, 除非你好有耐性同時間,
如果唔係都幾
我就剛剛請0左個完約, 佢試工完全無問題,
最緊要識聽同講, 廣東話, 真係好緊要架~~

首頁

尾頁

跳至