家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

種植物用甚麼肥好??

最近種董衣草及驅蚊草,葉黃?點解?唔夠肥料?有咩好肥料介紹?另外,我種了士多啤梨和蕃茄,現發了2吋芽,請問有咩好肥料適合用果樹?

公爵府

Re: 種植物用甚麼肥好??

我都係新手, 以我所知, 肥有分"有花肥"同 "葉肥", 可以買液體肥, 最好你去花店買肥時問
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

想天然不花費的, 可以將橙皮剪幼粒放泥面便可, 發酵過程不會引蟻亦沒有臭味的, 泥土會完全吸收.

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

Venussum & Honey,

Thank you.

子爵府

育兒性格勳章

終於有人講種花啦...
我就種緊蝴蝶花而家開緊花好靚呀. 又種緊茉莉花, 好香呀. 仲有我上個月至開始種的勒杜鵑, 生葉啦好開心呀. 我去買開花個間到問佢買咩肥料好. 佢就畀左一包一粒粒的肥料我佢話咩花都岩喎. 我落左落蝴蝶花到又係真開花喎. 好平, 十元一包.

民房

董衣草及驅蚊草,葉黃是因為太多陽光和太熱的原故.
這兩種植物都不可以長時間在陽光下.
我也有種這兩種植物.

如果不是這個原因的話,另一個原因便應該是不夠泥,要換一個大一點的花盆.有時間植的根不夠空間生長也會出現這種情況.

士多啤梨和蕃茄,我沒有種所以幫不了忙.
不過我通常會去問賣花的店主,叫佢介紹,因為不同的植物生長環境會有不同的要求.也有不同成份的花肥.

民房

Jocasta,

你就好啦,我之前都買左蝴蝶花,但我將佢放在窗台,有一日,給我老公關了所有窗去左返工.返到屋企佢地便死了...

哎...好彩其他花無事. :-(

子爵府

育兒性格勳章

多多,
薰衣草及驅蚊草我都打算種呀. 驅蚊草係咪真係有用架? 我下一次去買花的目標就係呢兩種啦, 難唔難種架?

民房

薰衣草及驅蚊草都不可以太熱,所以夏天要小心一點,要將它放在比較陰涼的地方.

我買的薰衣草,賣的告訴我是香港下種,所以比較好種.
驅蚊草是有用的但是只限於植物的週圍,我個仔的學校便在近門口的位置,冬天時生得好好,但最近一開始熱便黃.

如果你是想驅蚊,香木都有用的.我買了一棵.

子爵府

育兒性格勳章

香木? 好等我兩樣都買來種下先. 驅蚊草唔知可唔可以放係無咩陽光到的樓梯位呢? 因為我唔想蚊跟住我入屋. 我想放係我屋企入面的樓梯位. 但那個位無陽光到的... 唔通要買兩盆互相交替去晒太陽?

民房

我無試過呀,香草是一棵細樹,所以大得比較慢,而且點曬都唔怕,比較粗生.

(我買了一盆驅蚊草給我阿媽)因為我去年買時,個花店老闆叫我棵千萬唔好曬太陽,見光好了,否則,好容易會死.

我另外重有種非洲小鳳仙,因為佢又粗生又全年都有花.有水有光便不會死,花肥都可以唔用.
:-P :-P

子爵府

點解大家唔去寵物趣談種花個topic度傾偈既...:cry: 個topic我開咗好耐...呢排真係好少人入去傾盆栽...我早幾日都買咗四盆新盆栽番屋企種,我有post相上去個topic度,大家可以入去睇吓...我既topic...
盆薰衣草真係好平~!十元有交易... 原來係唔可以咁哂架??!我依家先至知添...同埋我都有個問題想問,我依家有種開種子,但其中有一盆我今朝撥開佢啲泥,發現有啲好似膿既物體流出嚟...好核突...究竟係我俾太多水定係有霉菌感染咗....??有無高手可以教吓我...

首頁

尾頁

跳至