少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB15個月大, 發脾氣時打人 或 自己打自己, 點教??

BB15個月大, 發脾氣時打人 或 自己打自己, 點教??

大宅

Re: BB15個月大, 發脾氣時打人 或 自己打自己, 點教??

hi,

I am so sorry that I cannot give you any suggestion because I am having a same problem with you! My 13 months old daughter just about to hit me or she will bite herself if I say "no" when she did something wrong. She is REALLY cranky recently, I dont know if she is teething but I couldn't find any new teeth cutting out. Also , she was a happy baby but not now, easy to get mad and cry...........she make me feel really bad these few days!

Does anyone can help us????? REALLY need help!

thanks a lot

大宅

Re: BB15個月大, 發脾氣時打人 或 自己打自己, 點教??

我bb剛14人個月,有時都發脾氣打人,我就即時喝止佢,眾會鬧佢唔可以打人,佢真係知道錯咁,就會撲埋我身,攪住你,好似叫你唔好嬲咁!
 (我bb到依家還未講野)

男爵府

我個仔而家四歲半啦,他歲幾時都試過打人. 我會即時捉住他的手,用好堅定既眼神望住他,用溫柔既聲線告訴他打人是不對,不可做.然後攬住他,嘗試去明白他點解要打人.

不要以為做一次BB就會明白, 要有耐性, 每一次他打人都要重複教一次,慢慢BB就會明白.

我用哩個方法教我個仔, 他而家唔會打人, 如果有人打他, 他也會告訴別人打人是不對 ...

大宅

copy from a mom in 03/03 媽媽會所

孩子發脾氣怎麼辦
- 歲幾開始小朋友係非常自我中心,而自我中心即係佢完全o吾會顧其他人,亦o吾識顧。
- 當小朋友發脾氣時,家長先要控制自己情緒,要明白當小朋友發脾氣時你最需要做o既係安撫佢o既情緒。而打、罵、恐嚇等行為是不能安撫情緒的。
- 當小朋友發脾氣時,不是教導及講道理的好時機,縱然你迫到小朋友up頭話明你D道理,其實佢一定o吾明亦入o吾到腦。
- 小朋友發脾氣係因為有負面情緒吾開心、嬲、痛、挫敗感、無安全感、悶。剛學講話o既小朋友會因為父母未能明白自己o既說話而o吾開心。
- 小朋友發脾氣一定有原因,要細心留意原因,對症下藥,知道佢因乜事o吾開心而發脾氣,應幫助解決,問題解決o左,脾氣亦會停止。
- 小朋大o吾會一開始便發大脾氣,如果家長開始時不理會,脾氣會越發越大。若小朋友以撞頭等傷害自己行為來發脾氣,家長應立即進行安撫。
- 最有效o既安撫方法是家長將小朋友緊抱入懷,掃掃他背告訴他:"媽媽嚮度,BB乖,媽媽錫番"
- 若小朋友發脾氣時起腳四圍踢,家長應從後緊抱小朋友,避免小朋友踢到你。
- 別說:"你o甘曳我o吾要你、我o吾鐘意你 、我o吾錫你"等說話,因為天真的小朋友會信以為真,只會越哭越厲害,況且呢D說法會令小朋友失去安全感,一個無安全感o既小朋友會常發脾氣。
- 無謂說:"你收聲先,我就過來抱你,錫番你",你安撫佢就係好有效o既收聲方法。
- 如果決定禁止小朋友做o既事,就算小朋友發脾氣都要禁止,不要一時得,一時o吾得,o甘小朋友會學識發脾氣來要脅你。
- 安撫小朋友發脾氣o吾等同妥協一D你禁止o既事。最重要係先安撫發緊脾氣o既小朋友,教導及道理要在小朋友情緒好的時候才講。
- 最重要係要比小朋友知道:"就算你發脾氣,就算你做錯事,媽媽都一樣愛錫你,但係你發脾氣媽媽會o吾開心,所以你下次o吾開心就話比媽媽知,等媽媽幫你!"
以上言論只針對3歲以下之小朋友!

大宅

I am really frustrated as I took Tiffany to a playgroup this morning. One baby was play a toy phone and Tiffany go and take that phone from that baby, you know what, she hit the baby's face after that!!!!! I was SO embarrassing and keep saying sorry to the baby's daddy. Ooooo.......... what can I do???? I feel so BAD that my girl did something like that!

禁止訪問

大宅

我個bb而家15個月大都係甘, 好仲意打人架wor, 一巴巴甘打人(好大力架都)比佢激死, 我捉住佢隻手, 望實佢, 咪罵佢吾好呀,吾準打人架甘law, 佢而家好少少啦一罵佢, 佢就第開隻手整第二樣(好假甘架hehe), 不過佢呢個年齡係甘架啦, 但係又吾可以吾理架麻, 怕佢慣左打人呀........

珍珠宮

好媽媽勳章

850212,
捉住佢手仔打返佢,咪即係教佢打人??只要捉住佢隻手,話比佢聽唔可以咁做就得架啦,家教唔一定要打既,又或者家教唔一定要做比人睇的

禁止訪問

大宅

我個仔18個, 我發覺當有人強迫抱佢, 突登從他手上取走他的東西, 佢會好惡, 打人, 咬人, 然後不斷說”打打” “打”打”… (他的阿爺好喜歡做上述所說的行為),咁阿B惡的時間,佢阿爺就會說”佢咁惡, 俾氣好差”…. 我都好無奈, 其實佢咁做, 我係大人都嬲啦…攪到阿B咁”敏”, 我都唔HAPPY…不過無法.
[url=Lilypie Expecting a baby Ticker]Lilypie.com[/url]

大宅

叫你老公同你老爺講下得唔得!

首頁

尾頁

跳至