自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:panasonic將四十種家電生產線由中國遷回日本

我覺得佢地真係愛自己個國家,想返搞好工業,提高就業率。。。。中國rmb升左咁多,成本唔平

珍珠宮

畀面勳章

正呀!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:我用紅米,好用過sony

原帖由 awah112 於 15-01-07 發表
我用紅米,好用過sony
紅米9號出左隻米2,4G 雙咭,4.7寸 賣人仔 ¥699,我現在用华碩手機~

小米上年賣了6千1百萬部~

中國產品比多幾年會進步得更快~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Charlotte_mom 於 15-01-07

原帖由 ungoobee 於 15-01-07 發表
冇錯。而家已經進入過度消費時代,d野整咁襟冇用架,因為就算而家咁嘅 lifespan, 好多時未壞都畀消費者自行 ...
係啦
就好似手提電話
要追款追新
明明仲用到都要trade走買新
但我唔鍾意咁
我會用到壞同爛
整到無得整為止

子爵府

我成日都覺得大陸出產既野係有種臭味,來路貨又無乜嗰種味架喎.......

侯爵府

醒目開學勳章

在我黎講我覺得, 番番去日本做, 第一, 我可以多番個選擇先. 鐘意要D 野耐用既野買日本做, 鐘意轉款或買玩具(只係鐘意, 買黎貪新鮮)我可以揀番大陸造.

第二, 日本經濟真係差左好多, 希望D廠番左日本後, D日本人失業率唔駛咁高, D 後生仔好慘架, 自己有仔女, 所以都唔想人地D仔女咁慘.

第三. 多D 選擇, 競爭大D, 咁出品大家都會好D, 或者淘汰D 差既, 留番D 有品質有要求既廠家係到, 呢個一定係消費者既得益.

中國而家有打貪, 叫做肯行第一步, 但要幾多十年先可以改到就真係........鬼知了, 要教識番中國人咩叫禮義廉恥 真係好難, 必須要從而家D 細路仔教育著手才可以真正有明天!!

首頁

尾頁

跳至